Nehéz idők járnak az erdélyi magyar közművelődésre

Idei évi közgyűlését tartotta április 15-én, szombaton, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Délután került sor az EMKE díjak ünnepélyes átadására: 13 kategóriában adták át a jeles erdélyi magyar személyiségekről elnevezett díjakat és 5 életműdíj…

Bővebben....
emke

EMKE közgyűlés és díjátadó gála

EMKE közgyűlés és díjátadó gála, 2023. április 15-én, szombaton délelőtt 11 órától a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. 15 órától az EMKE díjak ünnepélyes átadására ugyanezen a helyszínen kerül sor.

Bővebben....
Honszerelem

„HONSZERELEM! VESS TISZTA LÁNGOT!”

DÉL-ERDÉLYI TURNÉ: „Honszerelem! Vess tiszta lángot!” – Ünnepi megemlékezés az 1848- 49-es forradalom és szabadságharcról. BRASSÓ – március 17., DÉVA – március 18., GYULAFEHÉRVÁR – március 19., NAGYENYED – március 20., VIZAKNA – március 21., NAGYSZEBEN – március 22.

Bővebben....
Orth

Orth István és Enikő a Magyar Adásban

Orth István nagyszebeni grafikusművész 21 képben illusztrálta Madách Imre drámai költeményét. A bukaresti TVR Magyar Adás bemutatta a bukaresti rézmetszet kiállításmegnyitón készült anyagot. A Liszt Intézetbe felesége, Orth Enikő zongoraművész is elkísérte.

Bővebben....
Orth

Orth István kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Orth István: Az ember tragédiája című kiállítás nyílt meg a bukaresti Liszt Intézetben és megtekinthető február 26-ig. Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete nyitották meg a tárlatot.

Bővebben....
Orth István

Orth István rézmetszet kiállítása Bukarestben

Orth István rézmetszet kiállítása a magyar kultúra napja alkalmából – Madách 200; Himnusz 200. Dátum:  január 18. Időpont: 19:00, helyszín: Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest, Gina Patrichi 8. Orth Isván kiállításával a magyar kultúrtörténet két jelentős momentumát ünnepeljük.

Bővebben....
Magasságok és mélységek

Magasságok és mélységek

Magasságok és mélységek (2022)  – 2023. január 11-én, szerdán este 8 órától a nagyszebeni Ion Besoiu kulturális otthonban. Amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnik, a figyelem feleségére, Sterczer Hildára irányul.

Bővebben....
Bánffy

A Bánffy-család öröksége Erdélyben…

A Bánffy család öröksége Erdélyben kiállítás korabeli és jelenkori képek által mutatja be a teljesség igénye nélkül a nemzeti kulturális örökség egyes épületeinek állapotát. Az épületek nagyrésze a Losonczi Bánffy-ak bárói és grófi ágainak egykori történelmi birtokain találhatók.

Bővebben....
Vízaknán

Színes kulturális est zárta a szombati napot Vízaknán

Az Ars HUNGARICA résztvevői bőséges programon vehettek részt november 19-én, Vízaknán. Az Élet a hegyen címmel megnyílt fotókiállítás után a Five Live Acapella együttes koncertjét hallgathatták meg, majd a Bíbor Birtok által fémjelzett borkóstolón vettek részt.

Bővebben....

Filmtettfeszt – nagyszebeni program

Filmtettfeszt – nagyszebeni program: Külön falka – szerdán, Kilakoltatás – pénteken és Magyar passió – szombaton. A 22-dik Erdélyi Magyar Filmszemle az utóbbi év magyar filmalkotásait mutatja be a nagyközönségnek. Nagyszebeni vetítések a Ion Besoiu Kulturális Központban, a belépés ingyenes.

Bővebben....

Mi is értéket adtunk!

“Minden nap értéket adunk” – hatodik alkalommal Kultúrházak éjjel, nappal Nagyszebenben. A magyarországi kezdeményezésű és Kárpát-medencei kiterjedésű rendezvénysorozat mottóját szem előtt tartva, három nap, három különböző kulturális műfajban, közösségi értékbemutató eseményeket szervezett a HÍD Egyesület.

Bővebben....
kultúrházak

Kultúrházak éjjel nappal Nagyszebenben

A Kultúrházak éjjel nappal c. eseményhez hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége 2022. szeptember 23. és 25. között. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizenhat évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat jelmondata: „MINDENNAP ÉRTÉKET ADUNK”

Bővebben....
Benedekffy Katalin

BENEDEKFFY KATALIN: „Klasszikusok Könnyedén”

Benedekffy Katalin „Klasszikusok Könnyedén” műsora egy interaktív klasszikus zenei beavató előadás  ahol a résztvevők; Kodály, Gounod, Puccini, Verdi, Strauss, Chopin, Lehár, Kálmán csodálatos zenei világát és műveit történeteken keresztül ismerhetik meg és játékos módon juthatnak közelebb a klasszikus zene fellegvárához.

Bővebben....
Oláh-Gál Róbert

Meghívottunk: dr. OLÁH-GÁL RÓBERT egyetemi adjunktus

Oláh-Gál Róbert Bolyai-sommázat című kötet és Gyerekeknek a Bolyaiakról című képes ismeretterjesztő kiadvány kerül bemutatásra 2022. szeptember 24-én, 18 órai kezdettel a nagyszebeni HÍD – Magyar Házban. Bolyai János és Bolyai Farkas – életutak, pályaképek, kutatások.

Bővebben....
Táncház

Őszi TÁNCHÁZ – mezőségi párostánc

Őszi TÁNCHÁZ – mezőségi párostánc 2022. szeptember 25-én, vasárnap 18 órai kezdettel a vizaknai Református Gyülekezeti Teremben. Az eseményre kicsiket és nagyokat is egyszerre hívunk meg és fogadunk, a párokat helyben alakítjuk.

Bővebben....
Megnyílt

Megnyílt az Ideje az építésnek c. kiállítás

Megnyílt az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállítás. A magyar és román nyelven feliratozott kiállítás 2022. augusztus 29-ig tekinthető meg a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Tribunei utca, 6. sz.).

Bővebben....

Kiállításmegnyitó: Ideje az építésnek

Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel kiállítás nyílik 2022. augusztus 11-én, csütörtökön 12 órakor Nagyszebenben, a Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Nagyszeben, Tribunei u. 6.).

Bővebben....
jazz

Véget ért a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. Öt nap alatt 14 koncertet hallgathatott meg a közönség, emellett a kísérőrendezvények is rengeteg érdeklődőt vonzottak a város több pontjára. A fesztivál utóhangjáról Szilágyi Nóra főszervezőt kérdeztük.

Bővebben....

Itt élünk, így élünk tovább: lezárult a népszámlálás

Barna Gergő elmondta, hogy a magyar közösség szempontjából akkor lesz sikeresnek tekinthető a népszámlálás, ha a nyilvántartásba vett romániai magyarok száma 1,1 és 1,2 millió között lesz, és az etnikumukról nyilatkozók körében a magyarok számaránya viszonylag stabil marad. Itt élünk,…

Bővebben....

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál – 2022. július 28–31. Kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. A fesztivál öt napja alatt 14 koncertet hallgathat meg a közönség, emellett jam session, táncperformansz, gyerekprogramok, jazzfestészet, jazz kocsma és zenés…

Bővebben....

Használati. Szép. Kerámia vásár

A Nagyszebeni Skanzenben 2022. július 28-31. között tizedik alkalommal kerül sor a Használati. Szép. Kerámia. eseményre. A fesztivál főszervezője az ASTRA Múzeum,  a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete partnerként van jelen.

Bővebben....

Összeíró pontok Szeben megyében

Van-e még tízezer magyar Szeben megyében? – ez a tétje számunkra a vasárnap, július 24-én végződő népszámlálásnak. Összeíró pontok Szeben megyében. Eljött a népszámlálás utolsó hete – Számoljunk meg mindenkit!

Bővebben....

13. Hungarikum Napok Nagyszebenben

Hungarikum Napok Nagyszebenben – Népújság cikk: dicséretre méltó a nagyszebeni HÍD Egyesület azon törekvése, hogy rendszeresen megszervezze Nagyszebenben a magyar napokat, idén immár a tizenharmadik alkalommal.

Bővebben....
gasztro

Gasztronómia, hagyomány, kultúra vasárnap a 13. Hungarikum Napokon

Vasárnap a meghívott séfek a gasztronómiai élményt, a fellépők pedig a hangulatot biztosították a 13. Hungarikum Napokon. Vt. Komlósi Mihály halpaprikást-, Bíró Gyuszi gombalevest-, Dull Zsolt nagyszebeni bográcsost-, Minorics Tünde délvidéki ételeket-, Csontos György Karcagi birkapörköltet készítettek.

Bővebben....

Elkezdődtek a 13. Hungarikum Napok

Együtt ünnepeljük magyar értékeinket, hagyományainkat: elkezdődtek a 13. Hungarikum Napok Nagyszebenben. Hagyomány, kultúra, gasztronómia, közösség, művészet, népművészet és mesterségek, őstermelők és természetes termékek mind megtalálhatók a nagyszebeni skanzenben három napon keresztül.

Bővebben....

Hagyományos magyar fogásokat lehet kóstolni a 13. Hungarikum Napokon!

Vasárnap, július 3-án a főzőverseny szakmai zsűrijének tagjai, meghívott magyar séfek főznek, így az Astra Szabadtéri Múzeumba látogatók hagyományos magyar ízeket kóstolhatnak. A meghívottak különböző hungarikumokat is bemutatnak az érdeklődőknek. Az elkészítendő fogások között szerepel halpaprikás juhtúrós galuskával, karcagi birkapörkölt,…

Bővebben....

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka. A kiállítás házigazdája Orth István, tiszteletbeli főgondnok, grafikus. Köszöntő beszédet mond: Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök. A festészeti kiállítást bemutatja: Szebeni Zsuzsanna – a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, színháztörténész, a tárlat kurátora.

Bővebben....
Hungarikum

PROGRAM – 13. HUNGARIKUM Napok

PROGRAM – XIII. HUNGARIKUM Napok. 2022-ben július 1. és 3. között kerül megrendezésre a közkedvelt Hungarikum Napok nagyszebeni magyar fesztivál. Az esemény tervezett programja a hagyományos műsorokat és vonzó meglepetéseket tartalmaz.

Bővebben....
Itt avége

Itt a vége, töltsd ki végre!

Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre a megyék magyarságaránya szerint becsülve – 315 ezret egyénileg, otthonról, további 435 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Itt a vége, töltsd ki végre!

Bővebben....