kultúrházak

Kultúrházak éjjel nappal Nagyszebenben

A Kultúrházak éjjel nappal c. eseményhez hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége 2022. szeptember 23. és 25. között. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizenhat évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat jelmondata: „MINDENNAP ÉRTÉKET ADUNK”

Bővebben....
Benedekffy Katalin

BENEDEKFFY KATALIN: „Klasszikusok Könnyedén”

Benedekffy Katalin „Klasszikusok Könnyedén” műsora egy interaktív klasszikus zenei beavató előadás  ahol a résztvevők; Kodály, Gounod, Puccini, Verdi, Strauss, Chopin, Lehár, Kálmán csodálatos zenei világát és műveit történeteken keresztül ismerhetik meg és játékos módon juthatnak közelebb a klasszikus zene fellegvárához.

Bővebben....
Oláh-Gál Róbert

Meghívottunk: dr. OLÁH-GÁL RÓBERT egyetemi adjunktus

Oláh-Gál Róbert Bolyai-sommázat című kötet és Gyerekeknek a Bolyaiakról című képes ismeretterjesztő kiadvány kerül bemutatásra 2022. szeptember 24-én, 18 órai kezdettel a nagyszebeni HÍD – Magyar Házban. Bolyai János és Bolyai Farkas – életutak, pályaképek, kutatások.

Bővebben....
Táncház

Őszi TÁNCHÁZ – mezőségi párostánc

Őszi TÁNCHÁZ – mezőségi párostánc 2022. szeptember 25-én, vasárnap 18 órai kezdettel a vizaknai Református Gyülekezeti Teremben. Az eseményre kicsiket és nagyokat is egyszerre hívunk meg és fogadunk, a párokat helyben alakítjuk.

Bővebben....
Megnyílt

Megnyílt az Ideje az építésnek c. kiállítás

Megnyílt az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállítás. A magyar és román nyelven feliratozott kiállítás 2022. augusztus 29-ig tekinthető meg a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Tribunei utca, 6. sz.).

Bővebben....

Kiállításmegnyitó: Ideje az építésnek

Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel kiállítás nyílik 2022. augusztus 11-én, csütörtökön 12 órakor Nagyszebenben, a Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Nagyszeben, Tribunei u. 6.).

Bővebben....
jazz

Véget ért a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. Öt nap alatt 14 koncertet hallgathatott meg a közönség, emellett a kísérőrendezvények is rengeteg érdeklődőt vonzottak a város több pontjára. A fesztivál utóhangjáról Szilágyi Nóra főszervezőt kérdeztük.

Bővebben....

Itt élünk, így élünk tovább: lezárult a népszámlálás

Barna Gergő elmondta, hogy a magyar közösség szempontjából akkor lesz sikeresnek tekinthető a népszámlálás, ha a nyilvántartásba vett romániai magyarok száma 1,1 és 1,2 millió között lesz, és az etnikumukról nyilatkozók körében a magyarok számaránya viszonylag stabil marad. Itt élünk,…

Bővebben....

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál – 2022. július 28–31. Kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. A fesztivál öt napja alatt 14 koncertet hallgathat meg a közönség, emellett jam session, táncperformansz, gyerekprogramok, jazzfestészet, jazz kocsma és zenés…

Bővebben....

Használati. Szép. Kerámia vásár

A Nagyszebeni Skanzenben 2022. július 28-31. között tizedik alkalommal kerül sor a Használati. Szép. Kerámia. eseményre. A fesztivál főszervezője az ASTRA Múzeum,  a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete partnerként van jelen.

Bővebben....

Összeíró pontok Szeben megyében

Van-e még tízezer magyar Szeben megyében? – ez a tétje számunkra a vasárnap, július 24-én végződő népszámlálásnak. Összeíró pontok Szeben megyében. Eljött a népszámlálás utolsó hete – Számoljunk meg mindenkit!

Bővebben....

13. Hungarikum Napok Nagyszebenben

Hungarikum Napok Nagyszebenben – Népújság cikk: dicséretre méltó a nagyszebeni HÍD Egyesület azon törekvése, hogy rendszeresen megszervezze Nagyszebenben a magyar napokat, idén immár a tizenharmadik alkalommal.

Bővebben....

Elkezdődtek a 13. Hungarikum Napok

Együtt ünnepeljük magyar értékeinket, hagyományainkat: elkezdődtek a 13. Hungarikum Napok Nagyszebenben. Hagyomány, kultúra, gasztronómia, közösség, művészet, népművészet és mesterségek, őstermelők és természetes termékek mind megtalálhatók a nagyszebeni skanzenben három napon keresztül.

Bővebben....

Hagyományos magyar fogásokat lehet kóstolni a 13. Hungarikum Napokon!

Vasárnap, július 3-án a főzőverseny szakmai zsűrijének tagjai, meghívott magyar séfek főznek, így az Astra Szabadtéri Múzeumba látogatók hagyományos magyar ízeket kóstolhatnak. A meghívottak különböző hungarikumokat is bemutatnak az érdeklődőknek. Az elkészítendő fogások között szerepel halpaprikás juhtúrós galuskával, karcagi birkapörkölt,…

Bővebben....

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképe

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka. A kiállítás házigazdája Orth István, tiszteletbeli főgondnok, grafikus. Köszöntő beszédet mond: Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök. A festészeti kiállítást bemutatja: Szebeni Zsuzsanna – a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, színháztörténész, a tárlat kurátora.

Bővebben....
Hungarikum

PROGRAM – 13. HUNGARIKUM Napok

PROGRAM – XIII. HUNGARIKUM Napok. 2022-ben július 1. és 3. között kerül megrendezésre a közkedvelt Hungarikum Napok nagyszebeni magyar fesztivál. Az esemény tervezett programja a hagyományos műsorokat és vonzó meglepetéseket tartalmaz.

Bővebben....
Itt avége

Itt a vége, töltsd ki végre!

Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre a megyék magyarságaránya szerint becsülve – 315 ezret egyénileg, otthonról, további 435 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Itt a vége, töltsd ki végre!

Bővebben....
filmes tábor

Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes tábor

A Mikó András Alapítvány (Brassó, Erdély, Románia) és a Féling Színház (Békéscsaba, Magyarország) 2022. évben is megszervezi a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes tábor-t (Székelyzsombor, Erdély, Románia – 2022. augusztus 05.-16.)

Bővebben....
Novák Katalin

Szászújfalu (Szeben megye) a szentendrei skanzenben

A Szászújfalusi porta az erdélyi szász kultúra sokszínűségét és gazdagságát tárja a látogatók elé A szentendrei skanzenben. Novák Katalin: „Meg kell őriznünk közös örökségünket, kultúránkat, a magyar nyelvet és teljes kulturális hagyatékunkat…”

Bővebben....
Népszámlálás

Jelentősen nőtt a magyar részvétel a népszámláláson

A május 6-i adatok szerint 34%-os volt az országos, becsült részvételi arány. A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése nagymértékben javult, jelenleg 40%-ra becsülhető. Péntekig mintegy 500 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével.

Bővebben....

Nyerj, hogy nyerhessünk!

Nyerj egy iPhone-t magadnak és egy interaktív okostáblát egy iskolának – biztatja a Népszámlálás.ro az erdélyi magyarokat a népszámláláson és egy újabb kezdeményezésükben, egy nyereményjátékban való részvételre a szerkesztőségünknek eljuttatott felhívásában.

Bővebben....
Térkép népszámlálás

Népszámlálási részvételi adatok

A népszámlálás negyedik hete után a magyarok részvétele továbbra is meghaladja az országos átlagot, de még messze állunk attól, hogy meglegyen az egymillió magyar – számol be a cenzus alakulásáról a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Bővebben....
Elindult a népszámlálás

Népszámlálás – Oktató videók

A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet! Nekik nem jelent gondot az internetes kitöltés, illetve szükség esetén segítséget kérhetnek a 0371.900172-es telefonszámon, vagy nézzék meg a nepszamlalas.ro oldalon a kitöltési oktatóvideót.

Bővebben....
EMKE

EMKE közgyűlés és díjátadó gála

2022. április 9-én a Protestáns Teológiai Intézet Dísztermében kerül sor, délelőtt 11 órától az EMKE Közgyűlésre, délután 15 órától pedig a Díjátadó Gálára. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület minden évben az 1885. április 12-i alapító dátumhoz legközelebb eső hétvégén tartja…

Bővebben....
Népszámlálás térkép

Népszámlálási részvételi adatok

A középmezőnyben Kolozs, Szatmár, Szilágy és Szeben megyék. További népszámlálási részvételi adatok: átlag alatti a részvétel Temes és Hunyad megyében, illetve az erdélyi megyék közül az utolsó három helyen szerepelnek Hargita, Krassó-Szörény és Fehér megyék.

Bővebben....