Mikulás

Mikulás járt Nagyszebenben

December 5-én délután zsúfolásig megtelt a patinás belvárosi Tükörterem és bő egy óráig lehettek együtt gyermekek, pedagógusok, szülők, nagyszülök, barátok, szervezők és a Mikulás.

Bővebben....

Erdély szépségeit fedeztük fel újra Benedekffy Katalinnal

A Dél-erdélyi turné során a Brassó megyei Négyfaluban, Szeben megyében Vizaknára és Nagyszebenbe, ezt követően Gyulafehérvárra, Dévára, Vajdahunyadra és Aradra látogatott el a művésznő. A magyar szórvány napja alkalmából megrendezett események számos érdeklődővel zajlottak.

Bővebben....
Radnai Gábor

Új lendület a Petőfi Sándor Program által

Újabb lendülettel indulnak műsoraink Három év után Magyarország Miniszterelnöksége, a Petőfi Sándor Program keretén belül, újból ösztöndíjast biztosít a vízaknai és nagyszebeni magyar közösség számára. 2023. októberétől 2024 júliusig a debreceni Radnai Gábor, történelem- és német nyelvoktató érkezett térségünkbe, hogy…

Bővebben....
Hazánk

Hazánk büszkeségei – rajzpályázat

Hazánk büszkeségei – rajzpályázat a Kárpát-medence és a diaszpóra magyar fiataljainak. A következő korcsoportokba tartozó fiatalok nevezéseit várjuk határon innen és túlról, valamint a diaszpórából: általános alsó 1-2. osztály, ált. alsó 3-4. osztály, általános felső és középiskola.

Bővebben....
Filmtettfeszt

Filmtettfeszt 2023 számokban

16 településen tartott összesen 120 vetítés, több mint 7000 néző a 23. Filmtettfeszten. Nagyszebenben az Astra Film Festival következik, október a filmek hónapja városunkban.

Bővebben....
Tündérkert

Tündérkert – Kísértések kora

Vége a találgatásoknak, indul a Tündérkert – Kísértések kora. Pénteken, október 13-án dupla epizóddal kezdődik, este 21:00 órakor a Dunán az idei év legjobban várt szenvedélyes történelmi kalandfilm. A 8 részes sorozat Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján…

Bővebben....

A fiatalabbak vegyenek példát!

A fiatalabbak nyugodtan példát vehetnek a II. Nyugdíjasok Találkozóján történtekről, amelyen a jókedv és a tánc s voltak a ‘házigazdák’. Az esemény apropója az Idősek Világnapja, amelyet 1990-től október elsejére időzítette az ENSZ Közgyűlése.

Bővebben....
Kerekes István

Kerekes István (EFIAP/diamond) – Emotions

Kerekes István, Emotions című fotóművészeti kiállítása nyílt meg szeptember 27-én Nagyszebenben. A kiállításnak apropója, hogy a művész a 24-dik Nemzetközi Fotóművészeti Szalon zsűrijének tagjaként a Cibin parti városba érkezett. Az összes kiállított alkotás nemzetközi díjban részesült.

Bővebben....
Filmtettfeszt

Filmtettfeszt Nagyszebenben

Nagyszebenben a ‘Ion Besoiu’ Kulturális Központban tekinthető meg három magyar nagyjátékfilm a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemlén, október 4. és 8. között. Szerdán Háromezer számozott darab, pénteken Larry és szombaton este Hat hét c. filmek tekinthetők meg, este nyolc órai…

Bővebben....
ars sacra

Ars Sacra a nagyszebeni templomokban

Különleges műsorok az Ars Sacra fesztivál keretén belül a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság Római Katolikus és a Református Templomokban. Orth István Ars Sacra kiállításának bemutatója, “kórusok párbeszéde” és gregorián énekek előadása.

Bővebben....
Filmtettfeszt

Három hét múlva kezdődik a Filmtettfeszt

Filmtettfeszt október 4. és 8. között. A fesztivál idén is Kolozsvár központtal, 15 további településen zajlik. Nagyszebenben szerdán, pénteken és szombaton láthatók magyar filmek a Ion Besoiu Kulturális Köypontban.

Bővebben....
régizene

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál

Véget ért a Csíkszeredai Régizene Fesztivál. Július 8–16. között Erdély aranykorába röpítette a közönséget a több mint negyven kiadást megért fesztivál, amely a helyi tehetségek mellett európai és erdélyi zenészeket is megszólított.

Bővebben....
népszámlálás

Népszámlálás – 1,1 millió magyar lehet Romániában

A népszámlálás végleges, településszintű eredményei alapján az becsülhető, hogy 2021. december 1-jén mintegy 1,1 millió magyar élt Románia területén. A hivatalos eredmények szerint az ország lakossága 19 053 815 fő. Viszont azok száma, akik teljes mértékben megválaszolták a népszámlálási kérdőívet, értve ezalatt,…

Bővebben....
filmgalopp

Lehet nevezni az idei Filmgaloppra!

A 2023-as Filmgalopp c. „fiatalfilmes” versenyre az idén dokumentumfilmekkel lehet nevezni. A Filmtett Egyesület a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében 9. alkalommal hirdeti meg erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot, ahová – mivel páratlan évet írunk – ismét dokumentumfilmeket…

Bővebben....

Nemzetközi Építéstudományi Konferencia

XXVII. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia a csíksomlyói Jakab Antal Házban – 2023. június 8-11. Szervező: a kolozsvári székhelyű Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság. A konferencia célja: lehetőséget teremteni a Kárpát-medencei magyar szakembereknek tudományos eredményeik bemutatására, szakmai kapcsolatteremtésre.

Bővebben....

Nehéz idők járnak az erdélyi magyar közművelődésre

Idei évi közgyűlését tartotta április 15-én, szombaton, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. Délután került sor az EMKE díjak ünnepélyes átadására: 13 kategóriában adták át a jeles erdélyi magyar személyiségekről elnevezett díjakat és 5 életműdíj…

Bővebben....
emke

EMKE közgyűlés és díjátadó gála

EMKE közgyűlés és díjátadó gála, 2023. április 15-én, szombaton délelőtt 11 órától a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében. 15 órától az EMKE díjak ünnepélyes átadására ugyanezen a helyszínen kerül sor.

Bővebben....
Honszerelem

„HONSZERELEM! VESS TISZTA LÁNGOT!”

DÉL-ERDÉLYI TURNÉ: „Honszerelem! Vess tiszta lángot!” – Ünnepi megemlékezés az 1848- 49-es forradalom és szabadságharcról. BRASSÓ – március 17., DÉVA – március 18., GYULAFEHÉRVÁR – március 19., NAGYENYED – március 20., VIZAKNA – március 21., NAGYSZEBEN – március 22.

Bővebben....
Orth

Orth István és Enikő a Magyar Adásban

Orth István nagyszebeni grafikusművész 21 képben illusztrálta Madách Imre drámai költeményét. A bukaresti TVR Magyar Adás bemutatta a bukaresti rézmetszet kiállításmegnyitón készült anyagot. A Liszt Intézetbe felesége, Orth Enikő zongoraművész is elkísérte.

Bővebben....
Orth

Orth István kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Orth István: Az ember tragédiája című kiállítás nyílt meg a bukaresti Liszt Intézetben és megtekinthető február 26-ig. Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete nyitották meg a tárlatot.

Bővebben....
Orth István

Orth István rézmetszet kiállítása Bukarestben

Orth István rézmetszet kiállítása a magyar kultúra napja alkalmából – Madách 200; Himnusz 200. Dátum:  január 18. Időpont: 19:00, helyszín: Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Bukarest, Gina Patrichi 8. Orth Isván kiállításával a magyar kultúrtörténet két jelentős momentumát ünnepeljük.

Bővebben....
Magasságok és mélységek

Magasságok és mélységek

Magasságok és mélységek (2022)  – 2023. január 11-én, szerdán este 8 órától a nagyszebeni Ion Besoiu kulturális otthonban. Amikor Erőss Zsolt hegymászó eltűnik, a figyelem feleségére, Sterczer Hildára irányul.

Bővebben....
Bánffy

A Bánffy-család öröksége Erdélyben…

A Bánffy család öröksége Erdélyben kiállítás korabeli és jelenkori képek által mutatja be a teljesség igénye nélkül a nemzeti kulturális örökség egyes épületeinek állapotát. Az épületek nagyrésze a Losonczi Bánffy-ak bárói és grófi ágainak egykori történelmi birtokain találhatók.

Bővebben....
Vízaknán

Színes kulturális est zárta a szombati napot Vízaknán

Az Ars HUNGARICA résztvevői bőséges programon vehettek részt november 19-én, Vízaknán. Az Élet a hegyen címmel megnyílt fotókiállítás után a Five Live Acapella együttes koncertjét hallgathatták meg, majd a Bíbor Birtok által fémjelzett borkóstolón vettek részt.

Bővebben....

Filmtettfeszt – nagyszebeni program

Filmtettfeszt – nagyszebeni program: Külön falka – szerdán, Kilakoltatás – pénteken és Magyar passió – szombaton. A 22-dik Erdélyi Magyar Filmszemle az utóbbi év magyar filmalkotásait mutatja be a nagyközönségnek. Nagyszebeni vetítések a Ion Besoiu Kulturális Központban, a belépés ingyenes.

Bővebben....

Mi is értéket adtunk!

“Minden nap értéket adunk” – hatodik alkalommal Kultúrházak éjjel, nappal Nagyszebenben. A magyarországi kezdeményezésű és Kárpát-medencei kiterjedésű rendezvénysorozat mottóját szem előtt tartva, három nap, három különböző kulturális műfajban, közösségi értékbemutató eseményeket szervezett a HÍD Egyesület.

Bővebben....
kultúrházak

Kultúrházak éjjel nappal Nagyszebenben

A Kultúrházak éjjel nappal c. eseményhez hatodik alkalommal csatlakozik Nagyszeben és környékének magyar közössége 2022. szeptember 23. és 25. között. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizenhat évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat jelmondata: „MINDENNAP ÉRTÉKET ADUNK”

Bővebben....
Benedekffy Katalin

BENEDEKFFY KATALIN: „Klasszikusok Könnyedén”

Benedekffy Katalin „Klasszikusok Könnyedén” műsora egy interaktív klasszikus zenei beavató előadás  ahol a résztvevők; Kodály, Gounod, Puccini, Verdi, Strauss, Chopin, Lehár, Kálmán csodálatos zenei világát és műveit történeteken keresztül ismerhetik meg és játékos módon juthatnak közelebb a klasszikus zene fellegvárához.

Bővebben....
Oláh-Gál Róbert

Meghívottunk: dr. OLÁH-GÁL RÓBERT egyetemi adjunktus

Oláh-Gál Róbert Bolyai-sommázat című kötet és Gyerekeknek a Bolyaiakról című képes ismeretterjesztő kiadvány kerül bemutatásra 2022. szeptember 24-én, 18 órai kezdettel a nagyszebeni HÍD – Magyar Házban. Bolyai János és Bolyai Farkas – életutak, pályaképek, kutatások.

Bővebben....
Táncház

Őszi TÁNCHÁZ – mezőségi párostánc

Őszi TÁNCHÁZ – mezőségi párostánc 2022. szeptember 25-én, vasárnap 18 órai kezdettel a vizaknai Református Gyülekezeti Teremben. Az eseményre kicsiket és nagyokat is egyszerre hívunk meg és fogadunk, a párokat helyben alakítjuk.

Bővebben....
Megnyílt

Megnyílt az Ideje az építésnek c. kiállítás

Megnyílt az Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében című kiállítás. A magyar és román nyelven feliratozott kiállítás 2022. augusztus 29-ig tekinthető meg a nagyszebeni Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Tribunei utca, 6. sz.).

Bővebben....

Kiállításmegnyitó: Ideje az építésnek

Ideje az építésnek – Megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel kiállítás nyílik 2022. augusztus 11-én, csütörtökön 12 órakor Nagyszebenben, a Brukenthal Nemzeti Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban (Nagyszeben, Tribunei u. 6.).

Bővebben....
jazz

Véget ért a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. Öt nap alatt 14 koncertet hallgathatott meg a közönség, emellett a kísérőrendezvények is rengeteg érdeklődőt vonzottak a város több pontjára. A fesztivál utóhangjáról Szilágyi Nóra főszervezőt kérdeztük.

Bővebben....

Itt élünk, így élünk tovább: lezárult a népszámlálás

Barna Gergő elmondta, hogy a magyar közösség szempontjából akkor lesz sikeresnek tekinthető a népszámlálás, ha a nyilvántartásba vett romániai magyarok száma 1,1 és 1,2 millió között lesz, és az etnikumukról nyilatkozók körében a magyarok számaránya viszonylag stabil marad. Itt élünk,…

Bővebben....

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál – 2022. július 28–31. Kimagasló zenei kínálatával a térségbe vonzza a jazz és az élőzene szerelmeseit. A fesztivál öt napja alatt 14 koncertet hallgathat meg a közönség, emellett jam session, táncperformansz, gyerekprogramok, jazzfestészet, jazz kocsma és zenés…

Bővebben....

Használati. Szép. Kerámia vásár

A Nagyszebeni Skanzenben 2022. július 28-31. között tizedik alkalommal kerül sor a Használati. Szép. Kerámia. eseményre. A fesztivál főszervezője az ASTRA Múzeum,  a HÍD Szebeni Magyarok Egyesülete partnerként van jelen.

Bővebben....