Hungarikum

PROGRAM – 13. HUNGARIKUM Napok

PROGRAM – XIII. HUNGARIKUM Napok. 2022-ben július 1. és 3. között kerül megrendezésre a közkedvelt Hungarikum Napok nagyszebeni magyar fesztivál. Az esemény tervezett programja a hagyományos műsorokat és vonzó meglepetéseket tartalmaz.

Bővebben....
Itt avége

Itt a vége, töltsd ki végre!

Hétfőig mintegy 750 ezer „magyar kérdőív” került kitöltésre a megyék magyarságaránya szerint becsülve – 315 ezret egyénileg, otthonról, további 435 ezret pedig az összeírópontokon regisztráltak. Itt a vége, töltsd ki végre!

Bővebben....
filmes tábor

Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes tábor

A Mikó András Alapítvány (Brassó, Erdély, Románia) és a Féling Színház (Békéscsaba, Magyarország) 2022. évben is megszervezi a IV. Kárpát-medencei Színjátszó, Filmes tábor-t (Székelyzsombor, Erdély, Románia – 2022. augusztus 05.-16.)

Bővebben....
Novák Katalin

Szászújfalu (Szeben megye) a szentendrei skanzenben

A Szászújfalusi porta az erdélyi szász kultúra sokszínűségét és gazdagságát tárja a látogatók elé A szentendrei skanzenben. Novák Katalin: „Meg kell őriznünk közös örökségünket, kultúránkat, a magyar nyelvet és teljes kulturális hagyatékunkat…”

Bővebben....
Népszámlálás

Jelentősen nőtt a magyar részvétel a népszámláláson

A május 6-i adatok szerint 34%-os volt az országos, becsült részvételi arány. A Népszámlálás.ro számításai szerint a romániai magyarok érdeklődése nagymértékben javult, jelenleg 40%-ra becsülhető. Péntekig mintegy 500 ezer magyar élhetett az önkitöltés lehetőségével.

Bővebben....

Nyerj, hogy nyerhessünk!

Nyerj egy iPhone-t magadnak és egy interaktív okostáblát egy iskolának – biztatja a Népszámlálás.ro az erdélyi magyarokat a népszámláláson és egy újabb kezdeményezésükben, egy nyereményjátékban való részvételre a szerkesztőségünknek eljuttatott felhívásában.

Bővebben....
Térkép népszámlálás

Népszámlálási részvételi adatok

A népszámlálás negyedik hete után a magyarok részvétele továbbra is meghaladja az országos átlagot, de még messze állunk attól, hogy meglegyen az egymillió magyar – számol be a cenzus alakulásáról a Népszámlálás.ro sajtóközleménye.

Bővebben....
Elindult a népszámlálás

Népszámlálás – Oktató videók

A nagyvárosiak, a fiatalok, a diplomások bátran töltsék ki egyénileg a kérdőívet! Nekik nem jelent gondot az internetes kitöltés, illetve szükség esetén segítséget kérhetnek a 0371.900172-es telefonszámon, vagy nézzék meg a nepszamlalas.ro oldalon a kitöltési oktatóvideót.

Bővebben....
EMKE

EMKE közgyűlés és díjátadó gála

2022. április 9-én a Protestáns Teológiai Intézet Dísztermében kerül sor, délelőtt 11 órától az EMKE Közgyűlésre, délután 15 órától pedig a Díjátadó Gálára. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület minden évben az 1885. április 12-i alapító dátumhoz legközelebb eső hétvégén tartja…

Bővebben....
Népszámlálás térkép

Népszámlálási részvételi adatok

A középmezőnyben Kolozs, Szatmár, Szilágy és Szeben megyék. További népszámlálási részvételi adatok: átlag alatti a részvétel Temes és Hunyad megyében, illetve az erdélyi megyék közül az utolsó három helyen szerepelnek Hargita, Krassó-Szörény és Fehér megyék.

Bővebben....
Elindult a népszámlálás

Elkezdődött a Népszámlálás + Videó

Magyar nyelvű telefonos ügyfélszolgálat minden nap 9 és 23 óra között a 0371-900172-es telefonszámon! Elkezdődött a népszámlálás! A Népszámlálás.ro honlapon tájékozódni lehet és segítséget kérni.

Bővebben....
Jó napot! Megjöttem

Jó napot! Megjöttem…

A Jó napot! Megjöttem… Kövessék műsorunkat az Erdélyi Magyar Televízió képernyőjén vagy YouTube csatornáján a megszokott időben, szerdán este 9 órától! Ne feledjék, teljes műsorainkat bármikor megtekinthetik a televízió YouTube csatornáján!

Bővebben....
Kultúrcsepp

Műsorajánló: Kultúrcsepp

A csütörtöki Kultúrcsepp-ben a sörfőzés több ezer éves történelmébe kalauzolja a nézőket Kányádi Orsolya, de szó lesz a napjainkban létező kézműves sörfőzőmesterek tevékenységéről is. Kövessék műsorunkat csütörtök este 9 órától az Erdélyi Magyar Televízió képernyőjén.

Bővebben....
Kodály

A mi Kodályunk

A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilmet 2022. március 6-án, vasárnap 16:00 órától tekinthetik meg az Erdélyi Magyar Televízióban. A film Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges fiatal muzsikus szemszögéből.

Bővebben....
összefogás

Népszámlálás 2022 – példátlan összefogás

Példátlan magyar intézményes összefogás: közel harminc országos szervezet segíti a népszámlálás előkészítését Erdély-szinten: történelmi magyar egyházak, oktatási intézmények, illetve a kulturális, gazdasági, szociális, ifjúsági szervezetek és diáktanácsok.

Bővebben....
X-Faktor

Erdélyi tehetségeket keres az X-Faktor 

Brassóban, 2022. április 10-én zajlanak a meghallgatások. Erdélyi tehetségeket keres az X-Faktor! Idén a megszokottnál hamarabb indítja el erdélyi casting turnéját Magyarország legsikeresebb tehetségkutatója.

Bővebben....
A legjobb dolgokon b

A legjobb dolgokon bőgni kell Nagyszebenben is

Nagyszeben, Ion Besoiu Kulturális Központ – 2022. január 26-án, 20 órától, az ESTE szerda esti vetítéseinek sorozatában: Cristina Groșan első nagyjátékfilmje – A legjobb dolgokon bőgni kell című, 83 perces magyar vígjáték.

Bővebben....

Népszámlálás 2022

A romániai népszámlálás 2022 márciusa és júliusa között lesz. A korábbi népszámlálásokhoz képest a legfontosabb változás az, hogy a lakosok saját kezűleg, az interneten is kitölthetik majd a kérdőívüket.

Bővebben....
Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza hármas osztatú, mind az épületet, mind az intézményi felépítést tekintve. Január végén indítja műsorait a budapesti Ligetben.

Bővebben....
Megújul az M5

Megújult az M5, a közmédia kulturális csatornája

Megújul az M5, a közmédia kulturális csatornája. Új arculattal és műsorokkal várja a nézőket január 3-tól az M5, a kultúra otthona. A már megszokott, változatos műfajú tartalmak mellett a kultúra több területe önálló magazint kap, valamint továbbra is izgalmas beszélgetések,…

Bővebben....
ErdélyTV

Szilveszteri műsorok az Erdély TV-ben

Szilveszteri műsorok az Erdély TV-ben. Az óév utolsó és az újév első napján a komoly és könnyed műfaj kedvelőit egyaránt várja a képernyők elé az Erdélyi Magyar Televízió. Összefoglaltuk a fontosabb különkiadású műsorokat.

Bővebben....
Báthory István 01

Medgyesen zárult a Báthory István emlékév

Medgyesen zárult a Báthory István emlékév – 450 évvel ezelőtt választották erdélyi fejedelemmé, 445 éve választották lengyel királlyá és 440 évvel ezelőtt alapította meg azt az oktatási intézményt Kolozsváron, amely jogelődje a mai Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek.

Bővebben....
Báthory István

Báthory István emlékest Medgyesen

Báthory István fejedelemmé választásának 450., valamint lengyel királlyá választásának 445. évfordulója alkalmával megemlékezés a nagy uralkodó szilágysomlyói és medgyesi kötődéseiről a Medgyesi Református Egyház gyülekezeti termében.

Bővebben....