HUNGARIKUM Napok Nagyszebenben

festival

A 15-ik alkalommal megszervezett Hungarikum Napok fesztiválra július 4. és 7-dike között várják a látogatókat, a szabadtéri ASTRA Múzeum skanzenjében pénteken kezdődnek a programok

Júliusban tizenötödik alkalommal lesznek Hungarikum Napok Nagyszebenben. A főként szabadtéri, nyári fesztiválra évente több ezer látogató kíváncsi. Július 4-től 7-ig a nagyszebeni ASTRA Skanzenben, Európa egyik legnagyobb falumúzeumában a magyar népi kultúra és a hagyományok kapnak főszerepet. Az esemény célja ezek bemutatása, megismertetése és ápolása gasztronómiai és kulturális programok által.

A hivatalos megnyitóra csütörtökön, július 4-én 19:00 órától kerül sor a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskórusa biztosítja.

Gasztronómia és kulturális műsorok 

A négy napos Hungarikum Napok fesztiválon továbbá számos gasztronómiai és kulturális program várja az érdeklődőket. Őstermelők és kézművesek vására, mesterségek bemutatása, néptánc- és népzenei előadások, gyermekműsorok és koncertek szórakoztatják majd a látogatókat. Párhuzamosan borok, pálinkák és kézműves sörök kóstolására is lehetőség lesz. Ugyanakkor, idén is számos gyerekfoglalkozásra számíthatnak a családosok. Ezek minden évben rendkívül népszerűek a legkisebbek körében, akik így megismerkedhetnek a magyar népi kultúrával, a hagyományokkal.

A térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményéről idén sem hiányozhatnak a kézművesek és őstermelők, a vásár hivatalos megnyitójára pénteken kerül sor és kézműves bemutatókon is részt vehetnek a látogatók. A Gasztro-téren hagyományos magyar ínyencségek mellett pedig pálinkát, kézműves söröket és borokat kóstolhat a nagyérdemű. A vásár pénteken 12:00 és 20:00 óra között, szombaton 8:00 és 20:00, vasárnap pedig 8:00 és 18:00 óra között tart nyitva. A vásárra még május 31-ig jelentkezhetnek a kézművesek és őstermelők a jelentkezési űrlap kitöltésével. A pénteki napot ifjúsági koncertek zárják a szabadtéri színpadon.

 

Főzőverseny és hungarikumok

A Hungarikum Napok központi eleme és fő attrakciója a nagyközönség számára a Főzőverseny, amelyre szombaton, július 6-án kerül sor. A versenyre még jelentkezhetnek az amatőr csapatok szerte a Kárpát-medencéből, akik bográcsban készült gulyás vagy más magyar ételek elkészítésével szállhatnak versenybe. Nevezni június 28-ig lehet egy online űrlap kitöltésével. A szombati versenynek szervezési szabályzata ITT olvasható.

Az esemény utolsó napján, vasárnap még több gasztronómiai élményben lehet része a résztvevőknek. A zsűri séfjei és meghívott szakácsok a magyar konyha világát mutatják be az ételeikkel, ezeket megkóstolni is lesz lehetőség.

A hétvégét kulturális műsorok, koncertek, népzene és néptánc is színesíti. Ugyanakkor, szombaton és vasárnap a jurták mellett az íjazást, a botozást, az ostorozást, a bogozást és a szövést lehet kipróbálni, továbbá középkori játékokkal is várják a legkisebbeket. A fesztiválra több országból érkeznek vendégek: Vajdaságból (Szerbia), Felvidékről (Szlovákia), Muravidékről (Szlovénia), Magyarországról és Erdélyből is várják a vendégeket a szervezők.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum.

Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ – Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség – Nemzeti Együttműködési Alap.

Ez is érdekelhet

Tizenöt Zsoltár

Tizenöt Zsoltár

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte főleg...