Főzőverseny 2024 – Hungarikum Napok

Főzőverseny – Tájékoztató

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete 2024-ban, július 6-án, szombaton tizenötödik alkalommal szervezi meg az ASTRA Múzeum Skanzenben a Nagyszebeni Főzőversenyt.

Az eseményt, időjárástól függetlenül megtartottuk minden évben – mivel enni, időjárástól függetlenül szükséges 🙂 – és igyekszünk ezt betartani, ha mégis ítéletidőt jeleznének az időjárás jelentések a főzőversenyt másnap 2024. július 7-én – vasárnap, azonos programmal és szabályokkal tartjuk meg.

A főzőversennyel párhuzamosan kézműves vásár, gyermekprogramok, kulturális előadások, szórakoztató műsorok kerülnek bemutatásra és a jó hangulatot zenével és tánccal “ízesítjük”.

FONTOS! Az egészségügyi és hivatalos eljárásokkal kapcsolatos szabályokat és intézkedéseket betartani szükséges. Előre is köszönjük szépen az együttműködést és a megértést – az elővigyázatosság, a felelős hozzáállás és az egymás iránti tisztelet jelei.

 

NEVEZÉS:

A Nagyszebeni Főzőversenyre minimum 2 fős csapatok jelentkezését várjuk.
A benevezés INGYENES!
A következő linkre kattintva lehet BENEVEZNI, de jó lenne végigolvasni a szabályzatot.

 

FIGYELEM!

Nagyon fontos, hogy minden csapatból legalább egy személy orvosi jóváhagyással bizonyítsa, hogy egészségügyileg alkalmas a főzésre és felszolgálásra (háziorvos által kibocsátott jóváhagyás: „Apt clinic pentru gătit si servit”).

Ugyanakkor, a hús beszerzésekor fontos kérni az állatorvosi jóváhagyást és a vásárlási nyugtát, s kérjük, ezeket  hozzák magukkal a szabadtéri műsorra (copie certificat veterinar, chitanţă şi/sau bon de casă).

Két Kategóriában lehet nevezni a Nagyszebeni Főzőversenyre:

          – GULYÁS

          – MÁS, bográcsban készült magyar ételek  (pld. marhapörkölt, lecsó, halászlé, levesek, stb.)

Ha újraértelmezett magyar ételt szeretne bemutatni megkérjük vegye fel a kapcsolatot a szervezőkkel! Ebben a kategóriában nem indítunk külön versenyt, de szeretettel fogadjuk a főzteket bemutatás céljából.

A főzőversenyre benevezni 2024. június 28., 24:00 óráig lehetséges a Google Forms típusú JELENTKEZÉSI LAP segítségével, amely a Szeben.ro honlapon, Facebookon és más felületeken elérhető. Részleteket és további útbaigazítást a következő elérhetőségeken kaphatnak: hid@szeben.ro e-mail címen, illetve a 0745.300234 (Levente) telefonszámon.

Korlátozott számú (30) főzőhely áll rendelkezésre, ha ezek elkeltek, a nevezést a határidő előtt lezárhatjuk. A nevezéseket bejelentkezési sorrendben jegyezzük fel.

A főzéshez szükséges alapanyagokat és eszközöket (hús, zöldségek, fűszerek, bogrács, állvány, kés, fakanál, stb.) a csapatok hozzák magukkal.

A szervezők sorszámozott, előre előkészített főzőhelyeket, vízvételi lehetőséget, fát biztosítanak.

Kizárólag a benevezett csapatok vehetnek részt a versenyben!

Gázpalack használata az illető csapatot kizárja a versenyből, de a főztjét a nagyközönségnek bemutathatja. Más szóval nyugodtan főzhet, de nem versenyezhet.

 

A Főzőversennyel kapcsolatos PROGRAM (2024. július 6-án, szombaton):

Reggel 7 és 20 óra között:

07:00 – 07:30: találkozás a főkapunál (Multikulturális Pavilon parkolója)

07.30 – 09.00: belépés a Skanzenbe (szervezetten és fegyelmezetten), előkészületek (helyfoglalás, tűz, stb.)

09.00 – 10.00: megnyitó, tűzgyújtás

10.00 – 14.00: főzés

14.00 – 16.00: zsűrizéshez szükséges adagok leadása, zsűrizés, eredményhirdetés és díjkiosztás

este 8-ig – koncertek megtekintése, eszem-iszom-kóstolgatom, értékelő koccintások, összepakolás.

 

VERSENY, ÉRTÉKELÉS, DÍJAZÁS:

– A csapatokat külön kategóriákban értékeli a zsűri, amelynek döntése megfellebbezhetetlen.

– A zsűrizendő adagok tálalásához szükséges kellékeket (tálca, tányér, szalvéta, kanalak, stb.) a szervezők biztosítják, savanyúságot, esetleg egyéb ízesítő kiegészítőket a versenyzők felszolgálhatnak!

– Fontos szempontok:  Az elkészített étel íze, színe, állaga, összhatása, továbbá a hagyományok tisztelete, egyediség a zsűri szempontjait fogja tükrözni. A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér.

– Az értékeléshez szükséges (1 adag!, kb. 10 dkg) ételt legkésőbb 14:30 óráig az önkénteseknek kell átadni, majd a zsűri asztalához jutnak, a nevezésnél megadott kategória szerint. A zsűrizéshez szükséges tányérokat a szervezők biztosítják.

– Az összes résztvevő csapat Oklevelet és emléket kap.

– Kategóriánként az első három helyezettet díjazzuk.

  • a gyermekcsapatokat külön, kiemelten és mindegyiket díjazzuk

 

FONTOS TUDNIVALÓK a FŐZŐVERSENNYEL KAPCSOLATOSAN:

A szervezők (rendezés, közönségszervezés, népszerűsítés, stb. kívül) a következőket biztosítják egy-egy benevezett csapatnak:

– víz,

– tűzifa,

– zsűrizéshez szükséges kellékek (savanyúságon kívül),

– csapatonként egy asztal és egy pad + a közönség számára külön berendezett helyek,

– a látogatók kiszolgálásának megszervezése és a szükséges tányérok,

– kenyér, villa, szalvéta, voucherek kiosztása

– a felszolgálással kapcsolatos teendőket és rendszabályt mindenkivel tudatjuk, írásban e-mailen és az esemény reggelén nyomtatott formában, majd aláírásával egyetért minden benevezett csapat. Ellenkező esetben a szervező eldöntheti, hogy nem fogadja be, vagy kizárja a csapatot a versenyből.

– A főzéshez szükséges minden hozzávalót – beleértve a bográcsot állvánnyal, húst, zöldséget, fűszereket, stb. – a versenyző csapatok saját maguknak biztosítják!

– Gázpalack használata tilos! Illetve ennek használata esetébe a versenyen kívüli, hobby főzésnek tekintjük.

– A versenyzők elhelyezése a skanzenben nyílt téren történik. A berendezés épségéért a csapat felel.

 

– A főzőversenyt, hivatalosan 14 órakor lezárjuk, 14,30 óráig a zsűri számára át kell adni a csapat főztjét.

– Minden csapat, a neve mellett kap egy számot, ezek szerint fogjuk beazonosítani a főzőcsapatokat.

– A zsűrinek szánt adagokat azonos edényekbe fogják felszolgálni a versenyzők, szigorúan a szervezők által kinevezett önkéntesek segítségével (magyarán: nem a versenyző viszi a zsűrinek, hanem az önkéntes!). A gulyás/étel mellé savanyúságot, kenyeret, vagy egyéb ínyencségeket lehet tálalni.

– A zsűrinek szánt terítéket, tálakat, tányérokat, evőeszközöket, szalvétát, egyebeket a szervezők biztosítják.

– A gyerekek, ha főznek külön versenyeznek és minden csapat díjban részesül.

 

SZABADTÉRI MŰSOROK – SZABÁLYOK ÉS LEBONYOLÍTÁSI MÓD:

Belépő a Falumúzeumba – 7,30 órától, autóval is be lehet jönni, szervezetten, fegyelmezetten és max. 20 km/h sebességgel a megjelölt úton.

Megkérjük, hogy a lepakolás gyorsan működjön, majd rögtön az autót ki kell vinni a parkolóba. A skanzen területén maximum 9,00 óráig engedélyezzük az autók tartózkodását, az esemény teljes ideje alatt minden autót ki kell vinni a falumúzeum parkolójába.

Visszapakolni és autót újra behozni a helyszínre csak az esemény végén lehet, 18 óra után.

A tisztaságra kérjük, vigyázzanak! A szervezők a tisztaság fenntartása érdekében szemetes zsákokat, elkülönített szemetes helyeket és tisztítási eszközöket bocsátanak rendelkezésre, ezeket bátran igényelhetők  a szervezőktől.

Ugyancsak a szabályok és higiénia betartása érdekében kesztyűket, fertőtlenítőket biztosítunk.

Minden csapat pakoljon el a saját helyén mindent, hogy úgy adhassuk át a helyszínt, ahogy kaptuk. Jövő évben is szükségünk lesz a partnerségre!

A Falumúzeumban 20 óráig lehet tartózkodni, viszont arra kérjük a csapatokat és résztvevőket, hogy legkésőbb 18 óráig időzítsék a főzőversennyel kapcsolatos kellékek elszállítását és a személygépkocsik hagyják el a skanzen belterületét.

 

A LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA ÉS FOGYASZTÁS:

– A bográcsban készült ételekből a közönségnek felszolgálni, illetve fogyasztani CSAK a szervezőkkel egyeztetve lehetséges, miután minden logisztikai előkészület megtörtént.

– A csapat tagjain kívül a látogatóknak, közönségnek, turistáknak VOUCHER (étkezési jegy) ellenében fogják az ételeket/adagokat felszolgálni! Egy Voucher = egy tál étel. A VOUCHEREK adományok által válthatók ki a szervező által külön berendezett helyen.

– A csapatok, a saját költségeik fedezése érdekében több adagot is felajánlhatnak. Az esemény végén a szervező visszaváltja a Vouchereket, az eladási árnak 2/3 értéken. A különbség a szervezési költségeket hivatott fedezni.

– Minden Vouchert felmutató személy hőálló edényt, kanalat, kenyeret, szalvétát és, természetesen egy adag ételt kap az illető csapattól. A kellékeket – hőálló edény, kanál, kenyér, szalvéta – a szervezők biztosítják, minden csapat részére a felkínált ételadagok száma szerint.

– A Vouchereket CSAK a szervezők biztosítják. Vouchereket a Hungarikum Napok meghívottai, vendégek, szervezők is kapnak, őket is ezek ellenében kell kiszolgálni.

– Látogatóknak, turistáknak a Vouchereket (étkezési jegyek) adomány ellenében, elkülönített helyen a szervezők osztogatják.

– A Voucherek kiváltására adományokat fogadunk el.

– A Vouchereket elkülönített helyen lehet beszerezni, pontosan kérve a gulyásfőző csapat azonosító nevét és/vagy számát.

– Egy személy legfeljebb 4 étkezési jegyet (Vouchert) válthat ki, egyszerre.

– A Voucherek 12 órától igényelhetők, és a kényelem érdekében ajánlott is ezeket idejében beszerezni.

 

Minden személyt megkérünk, hogy az esemény minőségének és színvonalának növelése érdekében kulturált módon járuljon hozzá, és a nemzeti értékeinket bemutató rendezvényünket illendő fontossággal kezelje. Máskülönben maradjon távol az eseménytől!

Köszönjük szépen a megértést és az együttműködést.

A versenyzőknek sok sikert és mindenkinek jó étvágyat kívánunk!

 

Főszervező: HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete

Kiemelt partner: Nagyszebeni ASTRA Múzeum

A fesztivál támogatói: Acţiune cofinanţată de Consiliul Local şi Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Miniszterelnökség – Nemzeti Együttműködési Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ – Communitas Alapítvány.

Partnerek: Kovászna Megyei Tanács, Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Nemzeti Művelődési Intézet, Liszt Intézet Bukarest, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy.

 

HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, Nagyszeben – Sörház utca, 2. szám /str. Berăriei, nr. 2.,

Tel.: 0745.300-234 |  hid@szeben.ro, | www.szeben.ro

@HungarikumNapok @hidmagyarhaz

#HungarikumNapok #hidegyesulet #szebenimagyar

Ez is érdekelhet

Tizenöt Zsoltár

Tizenöt Zsoltár

Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka együttes két alapító tagja és a világszerte főleg...