Borsos Miklós Emlékház Gyergyócsomafalván

Borsos Miklós szülei Gyergyócsomafalváról költöztek Nagyszebenbe. Otthon, Székelyföldön maradtak az összes rokonok, ahogy azt emlékezéseiben elmondja, leírja a művész. Két generációval később Borsos Géza unokája alapítványt hoz létre és magyarországi segítséggel Emlékházat vásárolnak, majd berendezi, működteti ezt a mai napig. A település központjában a falu két, magyar nemzeti szempontból igen fontos szobrásznak, Köllő Miklósnak és Borsos Miklósnak mellszobrok elhelyezését indítványozta és kivitelezte.

Borsos Géza 2006-ban jelentkezett először Nagyszebenben és a HÍD Egyesület első perctől napjainkig ápolja a kiváló személyiségű, kitűnő képzőművésznek, Borsos Miklósnak emlékét. Visszanéztem félutamból című kötetét németre, angolra és román nyelvre fordította és adta ki az egyesület. A budapesti és gyergyócsomafalvi partnerekkel a művész Édesanyjának sírját újította fel és ápolja, augusztus 20-án, a szülőháznál 2007-ben elhelyezett emléktáblánál koszorúznak és emlékeznek Borsos Miklósra az egyesület tagjai.

Az elmúlt években több terv és együttműködésben szervezett esemény maradt el. A budapesti emlékházat felszámolta a Budai Vár Önkormányzata, amely cselekedetért tiltakozásunknak adtunk hangot, de messze vagyunk mi Budapesttől, hogy a hangunk meghallgatást nyert volna. Ennek ellenére az erdélyi egyesületek tisztelettel és méltó fontossággal ápolják Borsos Miklós hagyatékát, szellemiségét, az itt megtalálható alkotásokat.

Alább a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Emlékház van bemutatva, frappáns 3D felvételen.

Az alapítvány Facebook oldala ITT tekinthető meg.

Ez is érdekelhet