Zenei csemege a 13. Hungarikum Napokon: fellépnek a Tárkány Művek

A 11 éve fennálló, 5 nagylemezzel rendelkező Tárkány Művek formáció zenéje a magyar jazz, beat és pop áramlatait ötvözi, különleges zenei világot varázsolva a színpadra. A  magyar hagyományokat középpontba helyező 13. Hungarikum Napok méltó fellépőinek koncertjét szombaton, július 2-án délután hallhatják és láthatják a nagyszebeni Astra Szabadtéri Múzeumba látogatók.

A Junior Prima díjas Tárkány Művek Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző zenekara, a dalokat, szövegeket ő szerzi, az átdolgozásokat, versmegzenésítéseket ő készíti. Lírai dalszövegei népköltésekkel keverednek, gyarkan nagy magyar költők sorai is megjelennek a dalokban, így Ady, Babits, Piliszky vagy éppen József Attila rímeit is felfedezhetik a hallgatók. A zenekart erősítik Fekete Borbála (ének), Viszkeleti Júlia (ének), Hámori Máté (gitár), Fekete Márton (brácsa) és Molnár Péter (bőgő).

A hangszerek játéka a népi vonós bandák hangzását idézi, a gitár pedig a dzsesszes, blues-os hangulatokkal fűszerezi meg a dalokat. A népdalok finom hajlításai és a popzenés ritmusok teszik különlegessé a zenekar hangzásvilágát.

A Tárkány Művek gyakori fellépői a magyarországi neves fesztiváloknak, de szerepeltek már Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában és Szerbiában.

Tárkány Művek zenéje a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt ki, magába olvasztva a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt, ez a különleges zenei világ csak itt, Magyarországon születhetett meg.

A Junior Prima díjas Tárkány Művek Tárkány-Kovács Bálint cimbalomművész és dalszerző zenekara, a dalokat, szövegeket ő szerzi, az átdolgozásokat, versmegzenésítéseket ő készíti. A megvalósításban zenésztársai segítenek: Fekete Borbála és Viszkeleti Júlia csodálatos énekével, Hámori Máté virtuóz és érzékeny gitárjátékával, Fekete Márton és Molnár Péter lendületes brácsa és bőgő kíséretükkel. A cimbalom, brácsa, bőgő triója a népi vonós bandák hangzását idézi, de a gitár ezt dzsesszes, blues-os hangulatokkal átszínezi. Bori a népdalok finom hajlításait és a popzenei ritmizálást természetesen ötvözi, Júlia és Bálint kórusával kiegészülve igazi vocal group hangzás jön létre, amely egészen különlegessé teszi a zenekart a hazai világzenei produkciók között.

Bálint dalszövegei többnyire líraiak, édes-keserűek, olykor filozofikusak, kontemplatívak. A saját szövegek keverednek a gyönyörű népköltésekkel, és magyar költők remekeivel. Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei jellennek meg dalaikban.

Bálint dalai hol népzenei témákat vegyítenek jazz, blues vagy pop elemekkel, hol fordítva, egy-egy jazz vagy pop dalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalai is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. A dalok játékosak, szellemesek, hangzásuk többnyire áttetsző, letisztult, az improvizáció különösen a hangszeres szólistáknál meghatározó.

A zenekar 11 éves fennállása alatt eddig 5 nagylemezt készített. Lemezein és koncertjein csodálatos művészekkel működött együtt, akiknek sokszínű szakmai háttere jól körül rajzolja a zenekar zenei forrásvidékét. Dresch Mihály dzsesszzenésszel számos koncert után egy közös lemezt készítettek Őszi vázlatok címmel. Szörényi Leventével és Szvorák Katalinnal is készült közös lemez, Levente dalainak átdolgozásaiból. Néhány kiemelkedő zenész, akivel a zenekar együtt dolgozhatott: Szirtes Edina „Mókus” hegedűművész, dalszerző; Pál István „Szalonna” a Magyar Állami Népi Együttes prímása és művészeti vezetője; Tcha Limberger szintó cigány énekes, hegedű- és gitárművész; Miklósa Erika operaénekes; Fehér Balázs a Carbonfools énekese; a Modern Art Orchestra big band és még sokan mások.

A zenekar gyakori föllépője a hazai fesztiváloknak, többek között a Sziget, Volt, Művészetek Völgye, SZIN, Somló Hangja, Fonó Folk Feszt, Budapest Ritmo, POSZT, Budavári Borfesztivál stb. Emellett fölléptek olyan kiemelt helyszíneken, mint: MÜPA, Országház, Operaház, Vígszínház, Kongresszusi Központ, Aréna, Főnix Csarnok stb. Gyerekeknek is rendszeresen tartanak előadásokat, a korosztálynak megfelelő kiegészítőkkel. Céges rendezvényeken, ünnepségeken és más nagyobb magánrendezvényeken is rendszeresen muzsikálnak. Magyarországon kívül fölléptek már Romániában, Szlovákiában, Lengyelországban, Ausztriában, Szerbiában.

Ez is érdekelhet