Orth István kiállítás a Magyar Kultúra Napja alkalmából

Orth István: Az ember tragédiája című kiállítást Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete nyitották meg január 18-án a bukaresti Liszt Intézetben.

“Úgy haladjunk az előttünk való úton, hogy közben sose felejtsük el honnan jöttünk” – üzente Brendus Réka. Majd bemutatta Orth Istvánt „a vonalak, fények és árnyékok világának” megtestesítőjét.

„Mindig lesz egy szín, egy vonal, amelyekre rágyönyörködhetünk, egy harangszó, amelyet meghallgathatunk és egy szép magyar vers, vagy regény amelyet átérezhetünk. S mindez a mi magyar kultúránk. Engedjük be, éljük át, adjuk át, óvjuk és gyarapítsuk, mert egyszerre ükapánk és dédunokánk s közben mi magunk is. A Magyar Kultúra Napja, pedig az a pont, ahol egybeolvad a tér és az idő” – zárta szavait a főosztályvezető.

„Ez a kulturális rendezvény azért működhet majdnem 20 éve és működni fog a következő 20 évben is, mert van egy olyan közeg, amelynek igénye van erre, hajlandó elmenni, részt venni, magyarok, románok és németek egyaránt.” – mondta Zákonyi Botond nagykövet Úr, azt hangsúlyozva, hogy nagyon kellemes meglepetések sorozata érte őt, amikor meglátogatta Nagyszebent, a magyar közösséget és kulturális rendezvényét, az Ars HUNGARICA fesztivált, önkormányzati és kulturális intézményeket.

Majd folytatta: „103 éve, hivatalosan is kisebbségben élnek Erdélyben a magyarok. Ezt a sok évet végig kísérte az a kérdés és az erre megadott különböző válaszok, hogy lehet-e magas színvonalú, teljes életet élni kisebbségi sorsban… Nekem az volt nagyon nagy élmény látni akkor Nagyszebenben, hogy Orth István és felesége, Enikő úgy tudtak teljes életet élni, kibontakozni, hogy nem csak elismerést, de szeretetet és megbecsülést kivívtak, vagy elértek maguk számára… Ez az a pozitív válasz ami, ha a kultúránkról beszélünk, az erdélyi magyar kultúránkról és a következő 100 évre gondolunk ezek azok az eredmények, amik bíztatóak, üzenik azt, hogy nem csak kell, hanem lehet és érdemes is ilyen életet élni.”

A kiállításmegnyitó előtt ORTH Enikő zongoraestját hallhatta a bukaresti közönség.

A bukaresti Liszt Intézet oldalán megjelent képek: Orth István – Az ember tragédiája kiállítás megnyitója képekben.

Az eseményen készült rádióinterjúk a bukaresti rádió Magyar Adásában:

200 éve, 1823. január 20-án született, Alsósztregován (Felvidék) a magyar irodalom és drámaköltészet kiemelkedő alakja, MADÁCH Imre.

Első drámai művét még 16 éves korában írta meg. Fő műve, Az ember tragédiája, amely a magyar irodalom és drámaírás kiemelkedő műve, Madách Imre legismertebb alkotása. Az 1862-ben megjelent mű sokakat felzaklató kérdései azóta is életben tartják a költeményt, a darabnak számos kortárs feldolgozása létezik. A Tragédia egyfajta szimbólumává vált a magyar drámaírásnak, talán a legtöbbször színpadra állított költemény Magyarországon és nem csak. Az először itt elhangzó „Megy-é előbbre majdan fajzatom”, valamint a „Mondottam ember: Küzdj, és bízva bízzál!” mondatok legismertebb irodalmi idézeteink közé tartoznak.

Madách drámája ihlette Orth István illusztráció-sorozatát, amelyeket már nem csak Nagyszebenben ismerhetett meg a nagyközönség és amely a német, román és magyar nyelven megjelenő könyveket is illusztrálni fogja. Jelenleg a bukaresti Liszt Intézetben, február végéig tekinthetők meg a nagyszebeni művész alkotásai és rövidesen Marosvásárhelyen a Bernády Házban.

Ez is érdekelhet