Kamarakoncert – Marczi Mariann & Csermák Éva

2021. november 21-én, vasárnap 13 órától a Tükörteremben

Kamarakoncert: Csermák Éva – hegedű, Marczi Mariann – zongora

Program:

Weiner Leó: fisz-moll szonáta hegedűre és zongorára op.11.

Debussy: La plus que lente – Valse

Debussy-Heifetz: Beau soir

Ravel: Menuet – Le tombeau de Couperin

Ravel: Piéce en forme de Habanera

Saint-Saëns: Havanaise

Fauré: Berceuse

Fauré: Sicilienne

“A programunk Weiner Leó nagyszabású négytételes szonátájával indul, melyet tanítványának Erica Morini hegedűművésznőnek ajánlott. Egy olyan kiemelkedő darabja ez a 20. századi magyar zenetörténetnek, mely nem a népies magyaros stílust helyezi előtérbe, hanem összefoglalja mind a német, mind a francia zenei irányzatok sajátosságait, a posztromantikából merít, és ezáltal a mű az egyetemes európai kultúra vonalába illeszkedik.

A programunk második felét a francia impresszionsta korszak zeneszerzőinek kompozícióiból válogattuk. Minden egyes tétel más-más táncot mutat be. Keringőt, habanérát, siciliennt, havanézt. Közös nevezőjük a páratlan ritmusvilág.”

Az előadókról:

Marczi Mariann magyar zongoraművész és kamaramuzsikus. 2002 óta  a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem billentyűs- és akkordikus hangszerek tanszékének professzora. Évente 35-40 koncertet ad. Két szólólemeze jelent meg  az amerikai Odradek Records  lemezkiadónál, Splinters (Szálkák) címmel, és Past Visions (Múltbéli látomások) címmel. A nemzetközi zenei magazinok 5 csillagos kritikáit kapták ezek a lemezek, a Splinters albumot BBC Music Magazin Awardra jelölték. További információ: www. mariannmarczi.hu

Csermák Éva a salzburgi Mozarteumban szerzett hegedűművészi diplomát. Mesterkurzusokon tökéletesítette tudását Lucas Hagen, Zsigmondy Dénes, Kurtág György és Rados Ferenc vezetésével. Játszott a Camerata Salzburgban, a Deutsche Kammerakademie szólamvezetője volt. 2010 óta a Berlinben él és tanít, kamaramuzsikus és szólista. Magyarországon, a Hegymagasi Zenei Napok kamarazenei fesztivál művészeti vezetője volt, és a Csigó Art Fest állandó vendégművésze. Marczi Mariannal 2014 óta koncertezik rendszeresen.

Ez is érdekelhet