Erdődy kamarazenekar: Kastélyok zenéje

Erdődy kamarazenekar: Kastélyok zenéje

2018. július 6., 17:00 – Johannes templom (az Erasmus mellett)

Pénteken, a Hungarikum Napok második napján, 2018. július 6-án, 17 órai kezdettel a nagyszebeni Johannes templomba hívjuk meg a komolyzene kedvelőket. Vendégünk a magyarországi Erdődy kamarazenekar. A koncertet egy könyvbemutatóval kötjük össze: Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola – Receptek.

www.erdody.hu

– a budapesti Erdődy Kamarazenekar erdélyi koncertkörútja –

2018. július 5-8.

Helyszínek:
Július 5. csütörtök 18:00 Marosnémeti, Gyulay-kastély
Július 6. péntek 17:00 Nagyszeben, Johanneskirche
Július 7. szombat 18:00 Miklósvár, Kálnoky-kastély
Július 8. vasárnap 10:30 szentmise, Sepsiszentgyörgy, Krisztus király templom
Július 8. vasárnap 18:00 Gernyeszeg, Teleki-kastély
 
Műsor
Kastélykoncertek:
Johann Kusser: Overture-suite
Michael Haydn: D-dúr divertimento
Rózsavölgyi Márk: Első magyar társastánc
Mendelssohn: Vonósszimfónia
Orbán György: Udvari táncok
 
Templomi koncert:
Johann Kusser: Overture
Samuel Capricornus: Domine Jesu Christe
Dall’Abaco: Sonata da chiesa
Esterházy Pál: Harmonia caelestis – részletek
Handel: F-dúr orgonaverseny
Mozart: Adagio és fúga (K 546.)
Mendelssohn: Vonósszimfónia
 
Közreműködik:
Szefcsik Boldizsár – ének
Homolya Dávid – orgona
 
A koncertkörút főszervezői: Erdődy Kamarazenekar Alapítvány, Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja – Sepsiszentgyörgy, Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület
Partnerek és támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Ferencváros Önkormányzata, Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, HÍD – Szebeni Magyar Egyesület, Carola Egyesület, gr. Erdődy László, Horváth Tholdy Péter, Kálnoky Alapítvány, gr. Teleki Kálmán, Teleki Kastély Egyesület
 
Az Erdődy Kamarazenekar Budapest-Ferencváros közszolgáltató partnere. www.erdody.hu 
 
Az 1994-ben alakult budapesti Erdődy Kamarazenekar először látogat Erdélybe. Az együttes — melynek alapító tagjai nagy budapesti szimfonikus zenekarok világot járt művészei — kezdetektől régebbi korok magyar vonatkozású zeneműveinek népszerűsítését tűzte ki céljául, melyet később kortárs magyar kompozíciók bemutatásával egészített ki. Tevékenységüket eddig 14 lemez és számos nemzetközi elismerés fémjelzi.
 
A zenekar alapítója és koncertmestere, Szefcsik Zsolt hegedűművész kutatásai révén az Erdődy Kamarazenekar rendelkezik ma a barokk és klasszicista magyar zeneművek legszélesebb repertoárával. Júliusi erdélyi koncertjeiken is olyan műveket tűztek műsorra, melyek jelentős része csak az ő előadásukban hallható. Így ismerkedhetnek meg hallgatóik a XVII. századi, pozsonyi származású Johann Kusser Overture-jével, vagy a XVIII. század derekán Nagyváradon is alkotó Michael Haydn Divertimentójával, de elhangzik a verbunkos stílus kiváló alkotója, Rózsavölgyi Márk Első magyar társastánca, illetve a kolozsvári származású Orbán György 2002-ben az Erdődy Kamarazenekar számra ajánlott, Udvari Táncok című kompozíciója .
 
Részben a “hagyományos” repertoárban való jártasságuk bemutatására  — s egyszersmind a XIX. század első évtizedeinek zenéje iránti különleges elkötelezettségük miatt — koncertjeiken elhangzik Mendelssohn IX. (c-moll) vonószimfóniája is.
 
Az Erdődy  Kamarazenekar mindig különös figyelmet fordít koncertjeinek helyszíneire, így  örömmel lép fel kastélyokban — így most Marosnémetiben, Miklósváron és Gernyeszegen — és templomokban (Nagyszebenben), ahol a zenei tartalom befogadását a hozzá illő környezet nagyban elősegíti, s e koncertek révén új terek kapcsolódhatnak be a zenei kultúra vérkeringésébe.

 

Ez is érdekelhet