Rögtönzések Nagyszebenben

Rögtönzések című, különleges kulturális műsorral ajándékozta meg a nagyszebeni közönséget a HÍD Egyesület. Az esemény működésének tizennyolcadik évfordulója alkalmából és Nemzeti Ünnepünk tiszteletére került bemutatásra. A patinás nagyszebeni Tükörteremben a Himnusz eléneklésével kezdődött az est.

Ezt követően Roman Krisztina házigazda az egyesület működésének rövid összefoglalóját mutatta be. A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesület a magyar kultúra hiteles bemutatása és a helyi magyar közösség identitásának erősítése érdekében alakult meg 2005-ben. Számtalan programnak, műsornak, rendezvénynek kezdeményezője és kivitelezője a HÍD Egyesület, amelynek működése Kárpát-medencei szinten ismert.  A fesztiválok megszervezése – HUNGARIKUM Napok, Ars SACRA és Ars HUNGARICA – határokon átívelő kapcsolatokat és együttműködéseket jelentenek. A helyi magyar közösség számára, pedig kulturális bemutatkozás- és identitásmegőrző jellegűek.

A műsor fénypontja a Rögtönzések című előadás volt, amelynek legfontosabb üzenete hagyományaink tiszteletben tartása és átmentése volt. Tették ezt hagyományos hangszerek megszólaltatásával, táncok bemutatásával és jazz improvizációk eszköztárával, amely műfajok határait szélesen kibővítették. Farkas Zoltán „Batyu”, a táncházmozgalom legkorábbi és legismertebb figuráinak egyike, Tóth Ildikó „Fecske”, Borbély Mihály, a magyar fúvós ethno-jazz mestere és Lőrinszky Attila, kísérletező kedvű, széles zenei eszköztárat birtokló nagybőgőművész elkápráztatták a nagyszebeni közönséget, amely vastapssal és visszahívással köszönte meg a magyarországi művészeknek az értékes előadást.

Az esemény támogatói és partnerei: Liszt Intézet Bukarest, Nagyszebeni Német Demokrata Fórum, Hagyományok Háza, Gondolat Egyesület, Hermannstaedter Zeitung, Strada Cetatii, Sibiul in Imagini, Sibiul Azi, Turnul Sfatului, Szeben.ro, Hotel Republique, Restaurant Intim, ACSB Events.

Fotók: Molnos Iby Photography

 

Ez is érdekelhet

Gyermeknap, csodanap

Gyermeknap, csodanap

Gyermeknap, csodanap Az Apró Kezek Műhelye tartalmas programmal készül a gyermeknapra szombaton, június...