Gyerek- és folklórműsor, kamarakoncert

Gyerek- és folklórműsor, majd kamarakoncert.

Online közvetítésekkel zárta idei, a járványhelyzett miatt kevesebb műsorral megszervezett Ars HUNGARICA fesztiváljának programsorozatát a nagyszebeni HÍD Egyesület. A nyárádszeredai Bekecs Néptáncszínházának Mátyás király igazságai című gyerekelőadását, pénteken (2020. dec. 11-én) a marosvásárhelyi Cantuale énekegyüttes kamarakoncertje, szombaton (dec. 12-én) pedig ugyancsak a Bekecs Néptáncszínházának Reliktum című előadása volt látható a HÍD Egyesület Youtube csatornáján és a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán 17-24.

A Bekecs néptáncegyüttes 2019. elején mutatta be mesékre épülő Mátyás király igazságai táncjátékát Ivácson László rendezésében. Az előadás hat Mátyás király mesére épül: Mátyás királlyá választása, Mátyás király rózsát nyíló ostornyele, Mátyás király és a gömöri urak, Mátyás kovács, Mátyás király és a kolozsvári bíró, valamint Mátyás király lopni megy. Ezekben a történetekben Mátyás király figurája más-más módon bontakozik ki, mindvégig követve az igazság útját.

Az egyórás gyerekelőadás során kiderül, hogyan is kerül a szegény kovácsmester és népes családja számára elegendő eledel az üres asztalra, és az is, miként leckézteti meg Hollós Mátyás a kegyetlen kolozsvári bírót.

Meghalt Mátyás és valóban oda az igazság? Vajon az ármányos miniszternek és feleségének sikerül-e megmérgezni az igazságos királyt? Minderre fény derül a gyerekműsor alatt.

A táncjáték rendezője, koreográfusa, látványtervezője Ivácson László, zenei szerkesztője Fazakas Levente, jelmeztervezője pedig Cs. Kiss Zsuzsanna.

A Cantuale énekegyüttes 1998-ban alakult Marosvásárhelyen, az Állami Filharmónia Kórusának tagjaiból, illetve tanárokból. Első perctől az volt a céljuk, hogy a régen feledésbe merült egyházi és világi vokális muzsikát újra hallhatóvá tegyék a közönségnek.

Az együttes tagjai: Nyilas Szabolcs, Biró Péter, Szabó Levente, Márton Zsolt Barna és Ferencz Örs.

Repertoárjukban többféle zeneműfaj szerepel: gregorián, motetták, madrigál, és népi feldolgozások. Nagy sikerrel lépnek fel különböző alkalmakon: szentmisén, templomi esküvőn, istentiszteleten, kórusfesztiválon, képkiállításon, illetve könyvbemutatón.

Az együttes a Seprődi János Nemzetközi Kórusszövetség tagkórusa, néhányan az énekesei közül a szövetség vezetői.

Felléptek már Hollandiában, Olaszországban, Ausztriában, Belgiumban, Ukrajnában, Kárpátalján, Magyarországon, Szlovákiában, Lengyelországban és Erdélyben.

Amint azt a Reliktum cím is jelzi, a Bekecs néptáncegyüttes előadásával az ősök hagyatékát igyekszik átmenteni ebbe az értékvesztett modern világba, amely ma körülvesz minket. A műsorszerkesztés célja az autentikus táncok, szokások megjelenítésén túl az, hogy időutazásra hívja a nézőket egy korábbi, idilli állapot bemutatásával.

Úgy a zenei anyagok, mint a különböző tájegységek táncainak választásánál fő szempont volt a változatosság, az igényesség és a hitelesség.

A műsorban az alábbi települések táncai jelennek meg: Gyergyóremete, Gyergyóalfalu és Orotva a Gyergyói-medencéből, a Mezőségről Magyarpalatka, a Kalotaszeg vidékéről Nádaspapfalva, Kide és Bodonkút, valamint az Alföldről Nagyecsedi táncok.

Az előadás zenei szerkesztője Koncz Gergely, rendező-koreográfusa Farkas Tamás és Farkas Ágnes, muzsikál a kolozsvári Tokos Zenekar és énekel Samu Etel Imola.

Ars HUNGARICA 2020

Főszervező: • HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete

Támogatók: • Szeben Megye Tanácsa, • Maros Megye Tanácsa, • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., • Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, • Nemzeti Együttműködési Alap, • Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület, • Nemzeti Művelődési Intézet Magyarország, • Magyar Kulturális Intézet Bukarest, • EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, • RMDSZ – Communitas Alapítvány, • Radóczy Mária Galéria Budapest.

Ez is érdekelhet