BARTHA ÁRPÁD – Fotóművészeti kiállítás

Bartha Árpád 1937-ben, március 20-án született a Kovászna megyei Lécfalván. Fotóriporterként dolgozott a sepsiszentgyörgyi „Cuvântul Nou” megyei napilapnál. Saját magát a „háromszemű ember”-nek nevezte.

Sokoldalú fényképész volt: riportfotókat, portrékat, tájképeket, tárgyakat fényképezett, montázsokat készített. Bármilyen helyzetet halhatatlanná tudott tenni. 1966–1975 között sok országos kiállításon vett részt. 1981-ben halt meg.

Hagyatéka több ezer felvételből áll amelynek a feldolgozása és redszerezése 2016-ban történt meg.

„Bartha Árpád a fényképezést soha nem tekintette csak munkának, az alkotás napi látásmódja volt. Természetfotói, a paraszti életet bemutató felvételei szerkesztésükben, emotív hatásukban a két világháború közötti „magyaros fotózásra” emlékeztetnek, alkotásaira jellemzőek a fény-árnyék hatások, a nehéz kompozíciós elemeket rendkívül ügyesen használta…”

„… az 1970-es évek Romániájának legeredetibb és legzseniálisabb fotóművésze” – mondta róla Váry O. Péter művészettörténész.

A kiállítás az Árkosi Kulturális Központ, a nagyszebeni HÍD Egyesület és a Református Egyházközség közötti, tartalmas együttműködésnek köszönhető.

A kiállítás június végéig megtekinthető.

Ez is érdekelhet