Gyerekhangtól zengett a nagyszebeni skanzen korondi ház udvara

Sikeres volt a nagyszebeni gyermekműsor, amelyet nagyobb létszámmal és szervezetten lehetett megtartani, a hosszas lezárások és korlátozások után. A magyar hagyományban minden május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Gyermeknapot, nemzetközileg június 1. a számon tartott. Ennek apropóján született meg a HÍD Egyesület vezetőségének kezdeményezése, amelyet a volt Petőfi Sándor Program, előző években Nagyszeben és környékén szolgáló ösztöndíjasok nagy örömmel fogadtak és felajánlották együttműködésüket.

A szombaton, 2021. május 29-kén meghirdetett esemény helyszíne utolsó pillanatig kérdőjeles volt, hisz napokig zuhogott az eső Nagyszebenben és a szabadtéri, ASTRA Múzeum skanzenjének korondi ház udvarába tervezett CsodaVár Piknik című gyermeknapi műsort is úgy tűnt beltéri helyszínen kell megtartani. Viszont, szombat reggelre kisütött a nap és a szülőkkel egyeztetve a döntés az lett, hogy a nedves talaj ellenére mindenki a korondi ház udvarát választotta.

Bucz Júlia Veszprémből (HU), illetve Angyal Réka Sára Komáromból (SK) igyekeztek Nagyszebenbe, ahol barátaik, a nagyszebeni gyermekek citerákkal és boldog mosollyal fogadták őket. A szülők, természetesen körbeállták a gyermeksereget és elégedetten, buzgón fotóztak, filmeztek, hogy megörökítsék a lezártsági időszak utáni első szabadtéri gyermekműsort.

A Baba-mama csoporttal kezdődött a műsor, amelyre a pár hónapos csecsemőket is elhozták az anyukák, hogy Júlia citerázását és kellemes hangját meghallgassák. Az óvodásokkal és iskolásokkal folytatódott a piknik, egyéni- és csapatjátékok, kötélhúzás, festés és egyéb hasonló foglalkozások szórakoztatták a gyerkőcöket, párhuzamosan a citerák hangja kísérte az eseményt.

A Magyar Televízió munkatársa lencsevégre rögzítette a nagyszebeni műsort és az M5 kulturális csatorna vasárnapi híradójában a felvételeket egész Kárpát-medence megtekinthette.

Az esemény megszervezéséért köszönet illeti Jakab Editet és Takács Gyöngyit akik a jó hangulat mellé szőnyegeket, párnácskákat, vizet, de még almát és kürtöskalácsot is biztosítottak a gyermekeknek.

 

A nagyszebeni Baba-mama Klub és CsodaVár foglalkozások, illetve a Citeraoktatás a járvány miatti lezárások ellenére is működtek, online megoldásban. A Magyar Kormány – Nemzetpolitikai Államtitkárság által támogatott Petőfi Sándor Program és nagyszebeni partnere, a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete kamatoztatták az elért eredményeket és a nehézségek ellenére a gyermekek foglalkoztatása és a magyar nyelvű műsorok folytatódnak.

Ez is érdekelhet