EMKE közgyűlés, elnökségi választás és díjak átadása

EMKE
Az EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület szombaton, április 13-án tartotta meg éves közgyűlését, amely keretén belül új elnökséget is választottak. Ezt követte a díjak átadása a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet dísztermében.

„Újragondolás szükséges a közművelődés területén is”

Habár még nem lehet tudni, mit tervez az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület jövőre, amikor megalakulásának 140. évfordulóját ünnepli, a közelgő évforduló mégis ünnepélyes hangulatot, lendületet teremtett az idei szombati kolozsvári közgyűlésen. Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke és az RMDSZ EP-listájának harmadik helyezettje együttműködést ajánlott fel az EMKÉ-nek, mivel a fiatalok erőforrásai, lendületük és elszántsága jól szolgálja a közös ügyet, az önálló magyar kultúra megőrzését és továbbadását.

„Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület 19. századi története az ellenállás és az önvédelem fegyverével a magyarság közművelődési megerősítésének feladatával indult, de soha nem mások rovására, hanem Erdély lakosai között a testvéri érzés fejlesztését, kulturális és közgazdasági intézmények létrehozását, illetve támogatását tűzte ki célul. A 20. század megtépázta nemzetünket, erőforrásaink kikerültek hatalmunkból, de a szellem és az alkotás szabadsága, a tudás megszerzésének, átadásának és művelésének lehetősége megmaradt számunkra. A kultúra egyszerre örökség és erőforrás, amit meg kell őrizni, és folyamatosan gyarapítani kell” – köszöntötte a jelenlevőket Simon Előd, a Kolozsvári Főkonzulátus konzulja.

Székely István: Találjuk ki a 21. század EMKÉ-jét

„Nagyon gyors társadalmi, szemléleti átalakulás részesei vagyunk, ez újragondolásra késztet a közművelődés területén is. A koronavírus járvány miatti leállások nagyon felgyorsították a digitális átmenetet. Ennek következtében az emberek majdnem 90 százaléka úgy ment fel a virtuális térbe, hogy vissza sem jött onnan. Azt a célt tűztük ki, hogy hozzuk vissza azt a társadalmi aktivitást, gyakoriságot, a kulturális rendezvények rendjét, ami a koronavírus előtt volt. Ez a próbálkozásunk sikertelen volt, mert alapvetően megváltoztak a kultúra-fogyasztással kapcsolatos szokásaink is. Ha a kultúra-fogyasztók a virtuális térben vannak, akkor utánuk kell menni” – fejtette ki beszédében az RMDSZ alelnöke.

További részletek és forrás: Szabadság.ro, Nagy-Hintós Diana

Fotók: Horváth László és Rohonyi D. Iván

 

A díjak átadásáról a RomKat.ro oldal is beszámolt.

EMKE

EMKE-díjak 2024

Gr. Bánffy Miklós-díj – Nagy Pál; Bányai János-díj – Mohay Tamás; Janovics Jenő-díj – Moldovai Katalin; Kallós Zoltán-díj – Kelemen László; Kovács György-díj – Lung László Zsolt; Könczei Ádám-díj – Könczei Csilla; Monoki István-díj – Kovács Bányai Réka; Nagy István-díj – Fülöp Judit; Poór Lili-díj – Tóth Tünde; Spectator-díj – Oláh-Gál Elvira; Szentgyörgyi István-díj – Tamás Csilla; Szolnay Sándor-díj – Forró Ágnes; Életműdíjak: Boros Zoltán, Farkas Ibolya, Gergely Erzsébet, Kulcsár Gabriella, László Bakk Anikó, dr. Matekovits György. Kiváló közművelői oklevelek: Huszti Orbán Sarolta, Batizán Attila, Haller Béla, Szilágyi Tibor, Birtalan Beáta Erzsébet, Oláh Gabriella, Hochbauer Gyula, Lózer Csaba László, Bartha Melinda, Ferenczi István.

 

Az eseményről az MTVA Agenda műsora is beszámolt
Az összeállítás itt tekintehtő meg (5:30 perctől), valamint az egyesület Facebook-oldalán.

Az EMKE elnökségének tisztújítását Muzsnay Árpád főtanácsos bonyolította le. Újraválasztották az eddigi elnökségi tagokat: tiszteletbeli elnök: Dávid Gyula, főtanácsos: Muzsnay Árpád, elnök: Dr. Széman Péter, alelnökök: Dr. Ábrám Zoltán, Fekete Réka, Dr. Fleisz János, Serfőző Levente, elnökségi tagok: Balázs Bécsi Attila, Ferencz Angéla, Imreh István, Tóth Guttman Emese, illetve Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke is az elnökség tagja lett. Létrehozták az ügyvezető elnöki tisztséget, amelyet Ács Zsolt tölt be.

A rendezvényen közreműködött a kolozsvári Sigismund Toduţă Zenei Főgimnázium két tanulója: Orbán Sarolt (XII. osztály, hegedű) és Sógor Dénes (XI. osztály, zongora), felkészítő tanáruk Incze Lilla kamarazenetanár volt.

EMKE

Ez is érdekelhet