HÍD Egyesület – Kronológia 2012

2012. november 29 – 30. – Közösségkonferencia

A Közösségi Fejlesztők egyesületének meghívására az egyesület elnöke volt jelen a kétnapos értekezleten.

2012. október 21. – Koncert,  Sárik Péter trió

A magyarországi jazz trió, Sárik Péter – zongora, Frey György – basszusgitár, Berdisz Tamás – dob az Atrium Kávézóban telt házzal koncertezett 21 órai kezdettel. A trió Európa szerte koncertezik és mindhármuk saját szerzeményeit játszva egészen jó minőségű zenét játszanak. Koncertjeik sikere és a közönség lelkes visszajelzései alapján mindenki számára élvezetes vérbeli jazz.

2012. október 18.  – Partnerség, Toxic

A HÍD Egyesület partnere volt a filmbemutatónak és magyar nyelven híresztelte az eseményt.

2012. október 12. – 14 – RMKT, Csíkszereda

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság meghívására Luchian Rebekka és Serfőző Levente vette részt a szakmai találkozón.

2012. október 6. – Filmtettfeszt Nagyszebenben

Első alkalommal fogadtuk Nagyszebenben és a HÍD Egyesület voltunk partnerei a Filmtettfeszt kolozsvári filmfesztiválnak.

Idén a Filmtettfeszt szervezői Nagyszebenre is gondoltak, amikor a műsort előkészítették. Egy olyan városra, ahol a magyarok aránya az összlakossághoz viszonyítva alig éri el a 2%-ot (hivatalos adatok szerint). A fesztivál célja, ahogy ezt Zágoni Bálint a Filmtett portál főszerkesztője, a fesztivál főszervezője mondja az, hogy megismertessék az erdélyi közönséggel a legszínvonalasabb magyar filmeket, az utóbbi két-három évnek legjobb produkcióit. A nagyszebeni vetítéseket a Magyar Kulturális Központban szerveztük és kimondottan a magyar közösség tagjainak hirdettük az eseményt. Animációs és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, majd nagyjátékfilmek követték egymást, vasárnap ifjúsági filmet is vetítettünk. Az alkotások mindegyike az utóbbi két-három évben készültek.

A vásznat és a kivetítőt a Nagyszebeni Református Egyház adta kölcsön – köszönjük szépen – és igazi mozi jellegű teret tudtunk biztosítani. Látogatottság szempontjából, első alkalomra jó eredménynek könyvelhetjük el egy – egy filmvetitésen 10 -20 személy jelenlétét.

2012. szeptember 28 – 29. – Romániai Magyar házak II. Találkozója. Kolozsvár.

Az EMKE megszervezte a Magyarházak láncolata találkozót, amelyen a Hid egyesületet Serfőző Levente elnök képviselte és bemutatta az egyesület tevékenységét és a Felinárului utcai magyar kulturális központot. Az eseményen rész vettek erdélyi magyar házak képviselői, közöttük a Nagyszebeni Magyar polgari Egyesület, a medgyesi Millenium ház és más erdélyi képviselők, összesen kb. 20 képviselő. A tartalmas szakmai rendezvényen megszilárdultak a létező kapcsolatok és ujjak is alakultak.

2012. augusztus 16. – Koncert

„Land covered with Briar“ koncertezett az Atrium Classic Caffe-ban 22 órai kezdettel.

„Land covered with Briar“ minden műfaji konvenciót maga mögött hagyva feszíti szét a forma és a korszellem határait. Érzékenyen, finom kidolgozottsággal, minden hiúság nélkül vezet Rahel Steiner és luzerni-berni együttese kopár zenei és költői vidékekre. Lemondva minden sallangról, minden utánérzésről, összehasonlithatatlan, modern és őszinte hangvilágot teremtenek, amely elevenbe vág. Sikeres est, 30 – 40 fiatal közönség jelenlétében.

 

2012. augusztus 13. – Borsós Miklós Emléknap

Borsos Miklós szobrászművészre emlékeztek születésének évfordulóján, augusztus 13-án Nagyszebenben a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesületének, a gyergyócsomafalvi Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány és a budapesti Borsos Miklós és Kéry Ilona Alapítvány képviselői és helyi érdeklődők.

2012. július 2 – 11. – Csiperó tábor

A nagyszebeni Magyar Kulturális Központ már kétszer kapott meghívást az Európa Jövője Egyesület részéről a Csiperó Nemzetközi Gyermek és Ifjúsági Találkozóra. Ennek eredményeként a szebeni középiskolások két alkalommal töltöttek egy-egy hetet Kecskeméten és másodjára fogadták vendégül a múlt héten az ottani diákokat.

2012. június 4. – Filmkaraván

Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Kulturális Központ és a Híd – Szebeni Magyarok Egyesülete szeretettel meghívja a Filmkaraván keretében szervezett, a magyarkanizsai (Vajdaság) Cinema Filmműhely munkáiból összeállított filmvetítésre, illetve közös találkozóra az alkotókkal 2012. június 4-én, hétfőn 19 órától a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központba (Nagyszeben, Lámpás utca 6. sz.).
Vendégeink: Csubrilo Zoltán, Fejős Csilla, Iván Attila, Bicskei Zoltán.
A rendezvény támogatója a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Magyarország

2012. május 10. – Irodalmi Karaván

A Hargita megye Kulturális központ irodalmi karavánt szervezett és Erdély több helyszinén bemutatta a Felvidéki Hid folyoiratot. A nagyszebeni partner a kulturális központ volt, az esemeényt a Felinarului 6 szám alatt szerveztük meg. Az eseményen jelen volt 4 szerkesztő és 18 személy közönségként, közöttük a magyar tagozat tanárjai is.

2012. május 2. – Tamás Gábor Koncert

A koncertet Marosvásárhelyi szervezők a Gong színházban szervezték. A kulturális központ partnere volt az eseménynek. A jelnlévő közönség kedvelte az előadást, sajnos kevesen voltak

2012. április 22.  – Kiállítás megnyitó

A Nagyszebeni Református Templom Galériája „Felcsík” című fotó kiállításnak volt színhelye. A fényképeket Ádám Gyula, Malacik Ernő és Miklós Csongor munkáiból válogatták, a kiállítást pedig Márton Ildikó nyitotta meg.

2012. április 21.

Szabadka képviselés

A Magyar Civil Szervezetek Igazgató Tanácsának tagjaként, a Szabadkai Magyar Nemzeti Tanács meghívására, Serfőző Levente, a Nagyszebeni HID egyesület elnöke részt vett a Vajdasági civil szféra stratégiájának bemutatásán és beszédet tartott az erdélyi magyar civil szféráról.

2012. április 14. – Táncelőadás, Háromszék

Április 14-én, szombaton 19 órai kezdettel a Művelődési Ház nagytermébe a Háromszék Táncegyüttes A MaszkUra című előadást mutatta be. A maskarás és maskarázó jelenetek látványosak, amit felerősítettek a Háromszék Táncegyüttestől már megszokott színvonalon előadott hagyományos táncaink és az ezeket szerencsésen összekötő fantáziatáncok. A zenei összeállításért Orbán Ferenc zeneszerzőt és a Heveder zenekart, valamint Erőss Juditot illette dicséret, a jelmezeket, amelyek Simó Júlia műhelyében készültek, Furik Rita tervezte. Koreográfusok: Orza Călin, Ónodi Béla, Gálber Attila és Bordás Attila voltak.

2012. március 9 – 18. – I. Magyar FilmNapok

Első alkalommal szervezett Nagyszebeni Magyar Filmnapokat a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, az Erdélyi Magyar Filmszövetség, az Argo Vizuális Stúdió és a Filmtett Egyesület támogatásával. A tíznapos rendezvényen erdélyi magyar – kezdő és már befutott – filmesek alkotásait, illetve a magyar filmipar sikerfilmjeit vetítették a helyi Habitus Galériában, valamint az Atrium Kávézóban, de a vidéki közösségekhez is eljuttatták a magyar filmeket március 9. és 18. között. Kiállítás megnyitók, könyvbemutatók, szakmai beszélgetések tették tartalmasabbá a rendezvény programját, amely dokumentumfilmeket, kis- és nagyjátékfilmeket, animációs filmeket egyaránt felsorakoztat a nagyszebeni közönségnek. A történelmi, fikciós, erotikus, esetleg romantikus alkotások között minden korosztály megtalálhatta kedvére valót.

2012. február 19. – Színház

Az OSONÓ Színházműhely fiatal előadói, Fazakas Misi rendezésében AHOGYAN A VÍZ TÜKRÖZI AZ ARCOT című előadást mutatták be 18 órai kezdettel a Gong színház felső termében. Fazakas Misi társulat vezető nyilatkozása szerint előadásukban a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok és saját maguk történeteit szőtték színházi eseménnyé, folyamatosan keresve a magukkal, nézőikkel és az Istennel való találkozás lehetőségét.

2012. február 9. – Kiállítás megnyitó, Fotótábor

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által Nagyszebenben és környékén szervezett fotótábor anyagából nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Bernády Házban (Horea utca 6. szám) február 9-én, csütörtök délután 17 órától. Kiállító fotográfusok: Ádám Gyula (Csíkszereda), Arany Ferenc (Nagyszeben), Erdély B. Előd (Székelyudvarhely), Magyari Hunor (Székelyudvarhely), Pál Ákos (Nagyszeben–Csíkszereda), Szentes Zágon (Kolozsvár), Szőcs Lehel (Csíkszereda), Urbán Ádám (Budapest), Veres Nándor (Csíkszereda), Molnár Attila (Csíkszereda) és Márton Ildikó (Csíkszereda).

2012. január 26. – Könyvbemutató

A Nagyszebeni Magyar Kulturális Központban 18 órai kezdettel Albert Ildikó csíkszeredai pszichológusnak Az utazás divatja című könyvét mutattuk be. A könyvet ismertette és a szerzővel beszélgetett: Sarány István publicista.

2012. január 21. – A Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját ünnepelve visszaemlékezünk arra, hogy 190 éves a Nemzeti HIMNUSZUNK, egyik legrégibb és mai napig megtartott Himnusz a népek és országok himnuszai között.

2012. január 19. – Kiállítás megnyitó, Fotótábor

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete által Nagyszebenben és környékén szervezett fotótábor anyagából nyílt kiállítás Csíkszeredában. Az eseményt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Angéla, a Hargita Megye Kulturális Központ igazgatója és Serfőző Levente, a HíD Egyesület elnöke nyitották meg a művészek jelenlétében, akik között a nagyszebeni Arany Ferenc volt jelen az eseményen.

Ez is érdekelhet