Joannes Kájoni 390 szabadtéri vándorkiállítás

Joannes Kájoni 390 szabadtéri vándorkiállítás 2020. november 6. és december 16. között lesz látogatható Nagyszebenben a Brukenthal Palota belső udvarában az Ars HUNGARICA fesztivál részeként. 

Részletek a kiállításról:

A kiállítás a „Joannes Kájoni 390” emlékév tiszteletére született, melyet a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezett, számos kulturális intézmény, érintett partner bevonásával. Így 2019–2020 között számos rendezvény zajlik Joannes Kájoni (1629/1930–1687) alakjának, munkásságának megismerése céljából.

Joannes Kájoni ferences szerzetes sokoldalú személyiség volt: zeneszerző és -gyűjtő, nyomdaalapító, orgonaépítő, az ő nevéhez fűződik a Kájoni-kódex, az erdélyi zenetörténet egyik legértékesebb dokumentuma. A szabadtéri vándorkiállítás ízelítőt nyújt Kájoni életéből és korából, majd azokról a helyszínekről, ahol élt és tevékenykedett: csíksomlyói kegytemplom és ferences kolostor, szárhegyi ferences kolostor (Hargita megye), Mikháza (Maros megye).

A pannók a közönség számára eddig nem látott gyűjteményekről, nyomtatványokról és kéziratokról készült fotókon mutatják be Kájoni munkásságát: Kájoni-kódex, Organo Missale, a csíksomlyói templom régi orgonájának felirata, Sacri Concentus, Herbárium, Cantionale Catholicum, Fekete Könyv, Hymnárium

A kiállítás Muckenhaupt Erzsébet muzeológus és régikönyv-szakértő szakmai irányításával valósult meg, aki a régi erdélyi nyomtatványok, elsősorban a csíksomlyói ferences nyomda és könyvtár múltjának elismert kutatója, egyik feltárója és megmentője a csíksomlyói ferences könyvtár háborús időkben elrejtett könyveinek. A fotók művészi megvalósítása és a pannók érzékeny szerkesztése Ádám Gyula fotóművész látását dicsérik. 

A kiállítás interaktív, QR-kódot használva okostelefon segítségével belehallgathatunk a Kájoni-kódex, a Cantionale Catholicum, az Organo-Missale dallamaiba. Összesen 30 pannón találhatunk információkat, három nyelven: magyarul, románul és angolul. A kiállítás Magyarország Kormányának, a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.

Szervezők:

HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete

Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa

Brukenthal Múzeum

Ez is érdekelhet