A Hungarikum Napokról írt a Szabadság napilap

Újraértelmezett gasztro­kultúra Nagyszebenben

Régi és kortárs, tradíció és újraértelmezett hagyomány, kulturális programok és szabadtéri kikapcsolódás – röviden így foglalható össze a Hungarikum Napok, amelyet kilencedik alkalommal szerveztek a hétvégén Nagyszebenben. A HÍD – Szebeni Magyar Egyesület nyári fesztiváljának meghatározó programja a gulyásfőző verseny, amelyre ezúttal rekordszámú – 38 – csapat nevezett be, sőt a többségi lakosság részéről is nagy érdeklődésnek örvendett.

A gasztronómiai sokszínűség így adott volt, ezt csak tovább fokozta, hogy a helyi református nőszövetség tagjai Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola több száz éves receptjeit készítették el erre az alkalomra. Míg a rendezvény első két napjának programja kiállításmegnyitókra, komolyzenei koncertre és könyvbemutatóra koncentrált, a hétvégén a gasztronómia útvesztőjébe kalauzolták a falumúzeumba látogatókat.

Szegedi-Kosza Torella Alice Szebeni Arcok – Organikus portrék című kiállításával rajtoltak az idei Hungarikum Napok az Astra falumúzeum multikulturális pavilonjában. A különleges, gyékényszálakkal „rajzolt” művek egyedülállóak a maguk nemében, az alkotások között felismerhető Borsos Miklós szobrászművész, Kós Károly építész, író, grafikus, Orth István grafikusművész, Guttmann Szabolcs építész portréja is. Az ezt követően bemutatott, Kovács Géza által jegyzett Erdélyi városok – Nagyszeben című könyv is hiánypótló kiadvány, hiszen 140 oldalon mutatja be a várost, látványos illusztrációkkal. Ezután már nem is következhetett más, mint egy városnéző túra Takács Gyöngyivel, hogy ki-ki maga fedezhesse fel a sokszínű erdélyi város szépségeit.

Ez is érdekelhet