„A nagyszebeni CsodaVárat építem”- Londonban fut Csonka Gábor

„A nagyszebeni CsodaVárat építem” – Londonban fut Csonka Gábor, az egykori szegedi kenusból lett sportvezető és üzletember

A Sztárom a párom című sikerfilm helyszínén, Londonban fut 2019. június 1-jén, holott a nagyszebeni maratonra nevezett Csonka Gábor. Az egykori kenus, a polgári vezetésű Szeged volt alpolgármestere, a Janics Natasát is menedzselő sportvezető, az NKM Szeged Vízisport Egyesület elnökségi tagja miért fut? Ezt is elárulja a súlyos betegséget legyőző sikeres üzletember.

– Rengeteg ismerősöm, barátom jár túrázni, síelni, egyházi ünnepekre Erdélybe. A sorsom úgy hozta, hogy én eddig nem jutottam oda vissza, pedig az első, több évtizeddel ezelőtti csíkszeredai utamról szép emlékeket őrzök. Óriási bennem a hiányérzet. Ezt az űrt, most úgy érzem, kitölthetem azzal, hogy beneveztem a nagyszebeni maratonra, így az ottani gyerekekért futok – mondta a sikeres szegedi üzletember, Csonka Gábor, amikor magyarázni kezdte: a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület CsodaVár projektje miért hozza ki belőle az érzelmi azonosulással együtt járó jó érzést.

– A CsodaVárban egyszerre van benne a sport, amivel támogathatóak a magyar gyerekek és a kultúra ügye. Mindez olyan sűrűségben, amilyenre nem tudnék más példát hozni – méltatta a nagyszebeni maratonon futással és pénzadományokkal is támogatható CsodaVár projektet Csonka Gábor, akinek a neve szegedi kenusként először a múlt század 70-es éveiben került a hírekbe – Közösen, egy olyan nemes cél irányában mozdulhatunk a sport révén, mint a dél-Erdély fővárosában élő gyerekek magyarságtudatának a fejlesztése. Ezt óriási értéknek tartom.

– Épp Londonban leszek a nagyszebeni jótékonysági futóverseny idején. De az ottani futásommal is a nagyszebeni CsodaVárat építhetem. A csodakütyük világában ugyanis arra is lehetőséget kínáltak a szervezők, hogy egy mobil applikációval igazoljam: futottam. Azt tervezem, hogy a Kenwood House előtt készítem el az igazoló fotót – magyarázta Csonka Gábor. – A hatalmas hófehér palota sokaknak ismerős lehet a Sztárom a párom című filmből. A Julia Roberts alakította filmcsillag e kastély előtt forgat, amikor a Hugh Grant által megformált londoni könyves srác megnézi, hogyan dolgozik a stáb… Tehát ez a kastély lesz a háttérben, s bár Julia Roberts nem lesz jelen – mosolyodott el a sportvezető –, de elképzelhető, hogy a három gyerekem között akad legalább egy, aki elkísér futni…

– Én magamért és most a jótékonykodásért futok. E sportágban nem vagyok versenyző típus – árulta el Janics Natasa volt menedzsere, aki a háromszoros olimpiai bajnok kajakos távozásáról könyvet is írt Ne gyűlöljetek! címmel. – A nagyszebeni maraton tematikája eltér a szokásostól. Követésre méltó. A nevezési költség nagy részével is azt a projektet lehet támogatni, amit a futó kiválaszt magának a kínálatból. Ráadásul a futókat a kívülállók is ösztönözhetik a vállalásuk teljesítésére, mert a nevükre érkező adományokat teljes egészében az a projekt kapja meg, amelyiknek a sikeréért futnak. Ez lesz az, ami a barátaimat és talán az ismeretleneket is arra ösztönzi, hogy támogassák a verseny révén a CsodaVárat, például ezt a  linket a keresőbe másolva az én futásomat is támogathatják. Fut a Csodaváért Petrovics Kálmán, az egykori maratoni kajak világbajnok, akinek példája követhető a futásának a  is

– Régen, amikor kenuztam, nem szerettem futni. Pedig napi rendszerességgel kellett futnunk. Kiegészítő sportként, sokszor mezítláb a Tisza töltésen, mert a 70-es években nem volt tornacipőnk… Tíz éve viszont egy súlyos betegséget sikerült túlélnem, s akkor teljesen átalakítottam az életemet, aminek nagyon fontos része lett ismét a sport – hangsúlyozta az NKM Szeged Vízisport Egyesület elnökségi tagja, aki a csapat nyílt edzésén, 2018. novemberében „ismét legyőzte a 21 kilométert”, azaz teljesítette a félmaratont.

– Minden délelőtt sportolok egy-másfél órát. Minden héten legalább egyszer futok, és egyszer biciklizem, s háromszor-négyszer konditerembe járok, ahol kardio sporttal kezdek: bemelegítésként sífutás, aztán súlyzókkal izzasztom magam. Szoktam is mondani: nem az edzést szeretem, hanem azt, amikor befejezem –adott mintát a „mindennapos testnevelésre”. – Mindig sportoló voltam. Kivéve talán azt a rövid „biznisz-időszakot”, amikor nagyon szaladt a szekér: kipróbáltam magam szegedi alpolgármesterként és üzletemberként, s a sportot hanyagoltam. Mégsem hiszem, hogy ezért lettem rákos… Bár akkori is éreztem a mindennapi sport hiányát – emlékezett Csonka Gábor, akiről 2012-ben azt írták a lapok, hogy a sportnak köszönheti, hogy legyőzte a rákot, visszanyerte egészségét.

– Támogató kampánnyal is szeretném segíteni a CsodaVár ügyét. Kialakult bennem ennek a nemes programnak, a szórványban élő nagyszebeni magyarok gyerekeit foglalkoztató, a népünk hagyományaira és a nyelvünkre tanító program menedzselésének a menete. Menedzser alkat vagyok. Akkor is, amikor a Pick marketing menedzsere voltam, akkor is, amikor Szeged alpolgármestere. Az a fajta ember vagyok, aki kiáll ügyek mellett is kijárja azoknak a támogatást – fogalmazott a az NKM Szeged Vízisport Egyesületet a munkájával támogató menedzser, aki három olimpiai cikluson keresztül dolgozott a Magyar Kajak-Kenu Szövetségben, aztán a Magyar Olimpiai Bizottságban.

– Ötletelek. A sportolóimat is így menedzselem és mentorálom. Egyben, az egészet nézem. A CsodaVár esetében sem csak futok és kifizetem a magam és tíz gyerek nevezési díját, hanem el szeretném érni, hogy a futóverseny után is érkezzenek adományok a CsodaVárnak és a projektet működtető HÍD – Szebeni Magyar Egyesület számlájára. E cél érdekében közérthető brosúrát szerkesztek, amit kinyomtattatok és terjesztek, hogy minél többen támogassák a nagyszebeni magyarok csodálatos vállalását, a CsodaVárat. Az én adományom és az adományozást ösztönző brosúra egy-egy mágnes, ami vonzza az újabb és újabb adományokat, amelyekből nagyon erős vár építhető a nagyszebeni gyerekek támogatására és örömére – fejezte ki reményét Csonka Gábor.

– Mindig a részleteken múlnak a legnagyobb ügyek is. Nekem van időm és energiám, vannak kapcsolataim. Nemcsak turistaként foglalkozom az erdélyiek, a nagyszebeni HÍD ügyével, hanem, segítőként igyekszem hasznosítani magamat. Miután Londonban futottam a CsodaVáért, elmegyek a nagyszebeni X. Hungarikum napokra, a HÍD egyesület 2019. július 4. és 7. közötti fesztiváljára – árulta el terveit Csonka Gábor. – Mivel a családom nem lesz Magyarországon, a vendéglátós barátaimat hívom magammal, együtt nézzük meg, milyen is az Európa gasztronómiai Régió címet elnyert és viselő Nagyszeben, ahol épül a CsodaVár.

 

Újszászi Ilona

Fotó: Archív,  Cs. G.

Ez is érdekelhet