Ars Sacra a nagyszebeni templomokban

A templomlátogatásokon felül három, különleges eseménynek szemtanúi lehettünk a hétvégén, Nagyszebenben a Belvárosi Szentháromság Római Katolikus és a Református Templomokban.

A Református Templom Galériában novemberig megtekinthető Orth István Ars Sacra c. kiállítása, amelynek értelmezési kerete a Biblia. A teológiát végzett, ugyanakkor a szépművészeti egyetem oklevelével rendelkező művész az, első alkalommal megrendezett nagyszebeni Ars Sacra fesztivál egyik leghitelesebb képviselője. Orth István festményei egy keresztyén töltetű kiállítást tárnak elénk, ahol Jézus életének mozzanataiban Isten munkáit fedezzük fel, melyeket érettünk és közöttünk tesz.
A második különleges meglepetést Bojtor Attila káplán és az általa vezetett római katolikus kórus okozta. Az eredeti, latin szöveges gregorián dalok, amelyekkel az Ars Sacra fesztivált gazdagították felmagasztaló perceket biztosítottak a Belvárosi Szemtháromság Római Katolikus templomban helyet foglaló közönségnek, pénteken délután.
S nem utolsó sorban volt eredeti és egy szép közösségi esemény a szombat délutáni „kórusok párbeszéde” a Református Templomban. A nagyszebeni Hozsánna kórus vezetője, Fekete Ibolya zenetanárnő és a Vizaknai Férfidalárda karmestere, Béres Levente református lelkipásztor által megszervezett műsort vastappsal jutalmazta a közönség. Több, mint 20 éve nem lépett fel egyszerre és nem volt közös műsora a két, földrajzilag közeli városok énekkarainak. Ennek a különleges pillanatnak is helyet adott a szakrális művészetet bemutató fesztivál. Az előadásnak hangulatát emelte, a közösen soha el nem próbált Örömóda együtt éneklése.

Ez is érdekelhet