Elkezdődtek a 13. Hungarikum Napok

Együtt ünnepeljük magyar értékeinket, hagyományainkat: elkezdődtek a 13. Hungarikum Napok

Orth István, tiszteletbeli főgondnok, grafikus köszöntőbeszéde nyitotta a Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka – Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképét bemutató kiállítást, a 13. Hungarikum Napok nyitóeseményét. Elmondta, hogy ezt a kiállítófelületet azért hozták létre, hogy olyan művészeti értékeket mutathasanak be, mint amilyen ez a tárlat is. 

Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet igazgatója, színháztörténész, a tárlat kurátora Berde Amál életútját és művészetét mutatta be, hiszen a kiállítás keretében az ő festészeti munkáit lehet megtekinteni. A kiállítás célja, hogy visszahozza a Berde nevet a köztudatba. A tárlat 2022. augusztus 31-ig látogatható a Református Templom Galériában. 

Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök a református Templom Galériában, majd az Astra Szabadtéri Múzeumban hivatalosan is megnyitotta a 13. Hungarikum Napokat: „Külön örömet jelent számunkra, hogy egyre több intézmény kapcsolódik be, és partnerként vesz részt az eseményen. Így az egyesület a nevéhez méltóan, valóban hidat képez és kapcsolatokat teremt az intézmények között. Erre kiváló példa az Astra Szabadtéri Múzeum, ami már tizenharmadik éve ad helyet a Hungarikum Napoknak és megtisztelő, hogy minden évben örömmel várják a megszervezését. Köszönjük nekik.” A rendezvény főszervezője továbbá  elmondta, hogy az esemény organikusan növekedett, évről évre egyre gazdagabbá vált, több érdeklődővel és a résztvevővel. A megnyitó beszéd után az Astra Szabadtéri Múzeum igazgatójával, Lucian Robu társaságában végiglátogatták és köszöntötték a vásárban résztvevő több, mint 50 mestert, kézművest és őstermelőt. Az intézmény igazgatója kihangsúlyozta, hogy az idei kiadás során is fantasztikus dolgok születnek az interaktív tevékenységek során, amelyek majd mind a magyar kézműves örökség részét fogják képezni, tovább éltetve a hagyományainkat. 

Az Astra Szabadtéri Múzeumban zajló eseményt péntek délután a Biciclete Cochete elnevezésű rendezvényen résztvevő, rózsaszín szoknyában és kerékpáron érkező lányok látogatása tette még látványosabbá. 

Ez is érdekelhet