Kronológia 2014

2014. január 22. – Kiállítás megnyitó, kulturális műsor

A Magyar Kultúra Napja alkalmából a magyarországi Lóránt Attila fotóművész alkotásait a nagyszebeni Tanács Toronyban állítottuk ki, a megnyitón részt vett 16 személy. A kiállítás megnyitó után, amelyet a Balassi Intézet közbenjárásával tudtunk Nagyszebenben bemutatni, a Nagy Piac téri Magyar Házban folytatódott az ünnep Józsa Benjámin és Szabó János előadásaikkal.

2014. január 30. – Kiállítás megnyitó

Dr. Ábrám Zoltán, táplálkozástani szakorvos és főorvos „Nyitott ablak a világra” című fotó kiállítását a Tanács Toronyban 18. órai kezdettel a művész jelenlétében nyitottuk meg. A kiállítás 50 – ik születésnapjára készült, vegyes fotótémákra épülő válogatás, Isten iránti hálából, közössége és családja iránti szeretetből. A szeretet himnusza által hirdetve azt, miszerint a legnagyobb világi boldogság: szeretni és szeretve lenni.

2014. január 31. – Ifjúsági Buli

Zsigmond Party. A HÍD Egyesület az ifjúság összekovácsolása érdekében bulit szervezett a nagyszebeni Sigi kávézóban, amelyen több mint 30 magyar fiatal reggelig szórakozott.

2014. február 5. – Szakmai pályázat

A HÍD – Szebeni Magyar Egyesület  és a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület karöltve meghirdette a „Magyar kulturális és történelmi kapcsok Marosvásárhely és Nagyszeben között” című vetélkedő sorozatot iskolai csoportok, baráti közösségek, családok számára.

2014. február 5. – Szakmai pályázat

A HÍD – Szebeni Magyar Egyesület, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége és a Rákóczy Szövetség magyar nyelvű esszépályázatot hirdetett meg Dél-erdélyi diákok számára, Magyarként Dél-Erdélyben címmel.

2014. február 8. – Képzés 2014/1

2014. február 8-án, szombaton 9. órai kezdettel egynapos szakmai képzést szerveztünk a térség kulturális és ifjúsági programokkal foglalkozók, közösségi csoportvezetők, civil szervezetek tagjai és minden érdeklődő számára „Közösség szervező és vezető képzés” címmel. Előadó partnerünk a kolozsvári Prisma Egyesület elnöke, Filer Lóránd tréner volt. A képzésen 12 személy vett részt és kellemes baráti hangulatban nagyon fontos dolgokat tanultak.

2014. február 14. – Kiállítás megnyitó

A Tanács Toronyban Márton Ildikó csíkszeredai fotóművész “Szász pillanatok “ című kiállítását nyitottuk meg.

2014. február 22. – Farsangi Bál

Sikeres Farsangi Bált szervezett az egyesület a Tükörteremben, kb. 150 személy részvételével. Az élő zene táncra perdítette a jelenlevőket, a jó hangulat késő éjszakába nyúló bulit eredményezett.

2014. február 28. – Gyerekműsor, bábszínház

A Gong Színház volt házigazdája a kolozsvári Puck bábszínház Erős János című bábelőadásnak, Pethő Lóránd rendezésében.

2014. március 2. – Oltszakadát, közösségi műsor

A szokásos tavaszi szeretetvendégségen 2014. március 2-án vasárnap délután találkoztak az Oltszakadát falujának evangélikus vegyes korosztályú tagjai.

A szeretetvendégség kezdetén egyházi éneket énekeltek az egybegyűltek, ezzel is nyomatékosítva, hogy mennyire fontos és milyen jó érzés az együvé tartozás  Együtt voltak gyerekek, fiatalok, idősebb férfiak és a nők – szívmelengető volt látni, hogy újra sikerült egybegyűlnie a magyar közösségnek. A gyülekezet nőtagjai töltött káposztával lepték meg az egybegyűlteket. A finom és bőséges ebéd után tombola húzásra került sor, ami ugyanakkor vicces és izgalmas időtöltést eredményezett. Az ebéd és tea mellett még sokáig beszélgettek a falu lakosai egymással.

2014. március 8. – Nőnap

Mi kell a nőknek? – énekelte anno a legendás sanzonénekesnő, színésznő, Medgyasszay Vilma a vidéki hírlapíró, Nagy Endre nagysikerű kabaréjában. Műfaját, témáját és remélhetőleg a sikerét illetően is talán ehhez lehetne hasonlítani a Zorkóczy Zenóbia, kovásznai színésznő által március 8.-án az Atrium Kávézóban bemutatandó Kit szeretnek a nők? című műsorát. A sikeres rendezvényen több, mint 50 hölgy vett részt a nemzetközi nőnap alkalmából.

2014. március 12 – 16. – III. Magyar Filmnapok

Harmadik alkalommal szervezte meg a HÍD Egyesület a Nagyszebeni Magyar Filmnapokat. A több, mint 30 bemutatott magyar produkció mellett, kiállításokra és más kísérő eseményekre is sor került. A rendezvény időzítése Március 15. Ünnepnapot is magába foglalja, amely alkalomból, együtt más magyar intézményekkel koszorúzásokra és ünnepműsorokra kerül sor. A FilmNapok partnerei a bukaresti Balassi Intézet és a kolozsvári Filmtett Egyesület, akik díjmentesen bocsátják rendelkezésünkre a vetíthető filmeket.

2014. március 15. – Nemzeti Ünnep

Nemzeti Ünnepünk alkalmából a nagyszebeni civil szervezetek képviselői, karöltve az RMDSZ helyi vezetőség tagjaival a Szeben megyében megtalálható, 1848-as forradalom és szabadságharchoz kötődő emléktáblákat koszorúzták meg.

2014. március 28. – Kirándulás, kulturális műsor

A budapesti Polgárok Háza Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozat 2013-2014. évadában Erdély magyar szórványközösségeit és nyelvszigeteit mutatta be. A sorozat hetedik, záró estjén, március 28.-án, 18. órai kezdettel a Nagyszeben melletti Oltszakadát magyarságát látták vendégül a budapesti, gyönyörű székházban. Ez alkalommal a HÍD Egyesület szervezésében kiállításra kerültek Ádám Gyula és Kovács László Attila fényképei, az oltszakadáti gyülekezet előadásában pedig a fonóház elevenedett meg, népdalokkal, magyar és szász táncokkal, Reményik-versekkel. Ez alkalommal 37 személy utazott Budapestre. A kiutazó csoport az Országházat is meglátogatta és a küldöttség vezetőit, Adorjáni Dezső evangélikus püspököt, Illyés Sándor evangélikus lelkipásztort és Serfőző Levente egyesületi elnököt Kövér László házelnök, saját irodájában fogadta bő egyórás beszélgetésre.

2014. április 5. – Képzés 2014/2

2014. április 5-én, szombaton 9 órai kezdettel egynapos szakmai képzést szerveztünk a térség kulturális és ifjúsági programokkal foglalkozók, közösségi csoportvezetők, civil szervezetek tagjai és minden érdeklődő számára. Partnerünk továbbá is a kolozsvári Prismae Egyesület volt és a képzéssorozat második témája „Forrásteremtési technikák” volt. A 14 jelenlevő személy jól érezte magát és nagyon hasznosnak tartotta a képzést, a következő képzések időpontja iránt érdeklődve.

2014. április 8. – Koncert, jazz

Április 8-án, kedden este 9. órától az Atrium Kávézó vendégei voltak a nemzetközileg díjazott Sárik Péter zongoraművész és Gyárfás István gitárművész.

Formációjuk vérbeli jazz duó, koncertjük vidám kalandozás volt, mely a műfaj szinte minden korszakát és stílusát érintette. Teltház volt az Átriumban, a szórakozás, jó zene és a jó hangulat hosszan belenyúlt az éjszakába.

2014. április 12. – Koncert, komolyzene

Április 12-én, szombaton este 7 órától a Thalia Kisteremben húsvéti koncertre hívtuk meg a közönséget. Seleljo Erzsébet és Irén, szaxofon és zongora feldolgozásokat, Bach, Debussy, Ravel, Gerschwin és más zeneszerzők darabjaiból adtak elő. Nagyon kevesen jöttek el, de a jelenlevő 10 személy forró tapssal értékelte az egyedi duett feldolgozásait, Orth Enikő tanárnő külön hangsúlyozva az előadás és meghívottak művészi értékét.

2014. május 5. – Koncert, pop-funk-jazz

A kulturális központ újabb koncertet szervezett az Átrium Kávézóban este 9 órai kezdettel. Ez alkalommal a magyarországi Peet Project pop, funk és jazz műfajaiból válogatva elektrizálta a közönséget. Az est folyamán egy újabb sikeres rendezvénynek örvendhetett a nagyszebeni ifjúság, de az idősebb korosztály is feldobónak találta a hét fős együttes zenei előadását.

2014. május 24. – Képzés 2014/3

Újabb Prismae Egyesülettel közösen szervezett képzésre jelentkeztek a civil szervezetek vezetői és nem csak ők, a vezetésre való felkészítés céljából, „Vezetés vagy tűzoltás” vonzó cím alatt. A már összeforrott csapat, valamint az újonnan társult jelentkezők ez alkalommal is nagyon értékesnek tartották a Filer Lóránd által megosztott információkat.

2014. június 27 – 29. – V. Hungarikum Napok

Ötödik alkalommal került megrendezésre a tég körökben közkedvelt Hungarikum Napok közösségi és jellegzetesen magyar értékeinket bemutató rendezvény. Június 27.-én délelőtt tíz órai kezdettel a Magyar népművészet utcájának megnyitója volt az idei Hungarikum Napok első műsora, majd délután 6 órai kezdettel a nagyszebeni Magyar Házban művelődési folyóiratokat, szaklapokat mutattunk be a nagyérdeműnek, vendégeink Magyarországról a budapesti Nemzeti Kulturális Intézettől, Mátyus Aliz személyében és Kolozsvárról a Művelődés folyóirat főszerkesztője, egykori EMKE elnök Dáné Tibor Kálmán személyében. A Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ 2014-ben is megrendezte a tág körökben és nem csak magyar közösség által közkedvelt és nagyon várt Gulyásfőző versenyt. A már hagyománynak könyvelhető főzőverseny az Astra Nemzeti Múzeum Szabadtéri Falumúzeumában zajlott, 2014. június 28-án, szombaton, ahol párhuzamosan a főzéssel számtalan gyermekműsor került megszervezésre, magyar népviselet, tánc és kirakodó vásár is bemutatásra került. A szabadtéri programot Magyar Est követte Hunyadi Lacival az Átrium Kávézóban. A fesztivál látogatottsága ez alkalommal is nagyobb volt az előző évhez képest, több mint 3000 személy vett részt az eseményeken.

2014. július 4. – Koncert, komoly

A Nagyszebeni Református Galéria volt házigazdája annak a koncertnek, amelyet segesvári partnerünk közbenjárásával városunkban is megszervezhettünk. A szervezési eljárások pikántériája, hogy egyik református prezsbiter megjegyezte, hogy sokkal jobban kellett volna hirdetni a koncertet, az embereket, prezsbitereket külön telefonon is felhívni, mert előadás előtt 10 perccel még alig szállingóztak az emberek. Majd koncert kezdetére teltház lett, majdnem 100 személy jelent meg a koncerten.

2014. július 5 – 10. – Csiperó tábor, Kecskemét

Csiperó táborban vettek részt a nagyszebeni diákok Kecskeméten, az Európa Jövője Egyesület szervezésében. A táborba 7 diák és 2 pedagógus és az egyesület elnöke utaztak el és részt vettek a nemzetközi fesztivál műsorain, amelyek kulturális események, de kikapcsolódási és főképp kapcsolatteremtési programok voltak.

2014. július 21. – Koncert, jazz   és gasztronómia

A DeBunGust nagyszebeni fesztivált másodszor szervezték és a HÍD Egyesületet partnerként kérték fel, hogy magyar gasztronómiával és egy koncerttel járuljunk hozzá a megszervezéshez. A gasztronómiai részre a Suflák néven ismert konyhát, Nagy Attiláékat kértük fel, akik nagyon szépen, jól és dicséretre méltó módon szervezték meg a magyar konyhát. Előadás szempontjából a budapesti Chameleon Jazz Band-et hívtuk meg, akik a rossz időjárás ellenére értékelt szabadtéri koncerttel tarkították az események műsorait.

2014. július 24 – 28. – Szakmai konferencia

Az HÍD Egyesület szervezőként volt partnere az Astra Múzeum által szervezett „Frumos, ceramic, folositor” című kézművességi kiállításon, amelyen több magyarországi kerámia-művész látogatta meg városunkat, mutatták be az egészséges módszerű kerámiakészítést és finomabbnál finomabb gasztronómiai kínálattal kecsegtettek a zsűritagoknak, akik között az egyesület elnöke, Serfőző Levente és meghívást kapott.

2014. augusztus 5 – 10. EMI tábor, Borzont

Az Erdélyi Magyar Ifjak – Szórványért Szakcsoport meghívására, augusztus 7.-én Serfőző Levente, a nagyszebeni HÍD Egyesület elnöke, valamint Balázs-Bécsi Attila, a szamosújvári Téka Alapítvány elnöke a szórványban élő magyarok kulturális életéről tartottak előadást és beszélgettek el és Vetési László (erdélyi Diaszpóra Alapítvány elnöke) moderátor kérdéseire válaszoltak.

2014. augusztus 13. – Borsos Miklós emléknap

Egyesületünk minden évben megemlékezik Nagyszeben híres szülöttjére, Borsos Miklós művészre, megkoszorúzva gyerekkori házának, 2007-ben elhelyezett Emléktábláját.

2014. augusztus 25. és 26. – Koncert, jazz-pop

Lifelover – Harcsa Veronika & Gyémánt Bálint koncerteket szerveztünk az Atrium Kávézóban. Annak ellenére, hogy meleg, szép idő volt sokan besereglettek a kávézóba, kb. 60 személynek Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint érzelgős, művészileg és értékben nagyon magas színvonalú koncertet mutattak be első nap. Mivel erdélyi turnéjuk időzítése alkalmat biztosított két napig Nagyszebent is meglátogatták és másnap is koncertet adtak ugyanazon a helyszínen. Ez alkalommal kevesebben voltak, de teltházzal számolhattunk.

2014. szeptember 12 – 14. – EMKE szakmai út

Határokon átívelő kapcsolatok. A pécsi Határokon Túli Magyarságért Alapítvány – elnök: Bokor Béla, szervezésében került sor a Határon Túli Magyarok Fesztiváljának megszervezésére, melyre több erdélyi szervezet képviselőivel együtt, az EMKE (Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület) vendégként látogatott el a HÍD – Szebeni Magyar Egyesület küldöttsége: Barabás Réka, Bajka Lóránd és Serfőző Levente személyében.

2014. október 3-5. – Filmtettfeszt

Harmadik alkalommal volt partnere a nagyszebeni egyesület a Filmtettfeszt kolozsvári eseménynek, Nagyszebenbe is bemutatva magyar filmeket. A nagyszebeni vetítéseket a Habitus Könyvesbolt fogadta ez alkalommal és egy kitűnő helyszínnek mondható az újan kialakított, megnyílt kulturális-kávézó. A háromnapos eseményen gyermekfilm is bemutatásra került, amelynek keretén belül tombolára is sor került a főszervezők jóvoltából.

2014. október 24. – Koncert, komoly

A bukaresti Balassi Intézet közreműködésével és a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia segítségével Környei Miklós gitárkoncertjét szervezhettük meg a Habitus Könyvesboltban, szombaton este 7 órától, kb. 30 személy számára. A művészileg magas szinten előadó Miklóstól tudtuk meg azt, hogy az előadott művek között olyan is megtalálható, amelyet nagyon kevesen tudnak előadni, technikai magas igények miatt. Környei Miklóst a nagyszebeniek nagyon megkedvelték, kétszer is visszatapsolták, majd decemberben láthattuk azt, hogy a Prima Primissima junior díjat vette át, megérdemelten.

2014. november 6. – Színház

A Habitus Könyvesbolt volt Bogdán Zsolt UNITER díjas, érdemes művész ADU estjének házigazdája. Az előadást a Bridge Theater magánszínház főszervezte és a HÍD Egyesület közönségszervezőként és médiapartnerként segítette a különleges előadás rendezését Nagyszebenben. Teltház volt, kb. 80 személy tapsolta felállva, előadás végén a művészt.

2014. november 12 – 16. – IX. Ars HUNGARICA

Kilencedik alkalommal szerveztük meg a térség közkedvelt magyar kulturális eseményét, az Ars HUNGARICA fesztivált. A program bő választékot nyújtott mindenkinek és minden korosztályra is gondoltunk műsorkínálatunkkal. Könyvbemutatók, kiállítások, táncelőadás, színházi előadás, bábszínház és különféle előadások, oktatási konferencia és nem utolsó sorban, több zenei műfajban koncertek gazdagították a közismert és már „magyar kulturális brand”-é vált fesztivált. Idén, a romániai államelnöki választások kissé megzavarták a fesztivál látogatottságát, hisz ennek utolsó napjára esett a második választási kör és Nagyszeben Polgármestere lett Románia államelnöke, amely különleges eseményként könyvelhető mind a nagyszebeni magyar közösség számára is, de nemzetközileg sem mindegy, hogy szász-ajkú román állampolgár lett államelnök.

Ez is érdekelhet