Kiállításmegnyitók és emléktábla elhelyezés Nagyszebenben

Több kiállításmegnyitóra kerül sor évente az Ars HUNGARICA nagyszebeni magyar fesztivál keretén belül, amelyeket a kulturális események lejárta után is látogatásra ajánl a szervező HÍD Egyesület. 2021-ben sincs kivétel és négy kiállítást lehet megtekinteni, hármat Nagyszebenben és egyet a közeli Vízaknán. Különleges eseményre is alkalmat biztosítottak a kezdeményező sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet és a Carola Egyesület a nagyszebenieknek, a tereziánumi római katolikus templomban emléktábla avatásra került sor.

Huszár Szilamér: #40

Szombaton délután, 2021. november 13-án a nagyszebeni Tanács Toronyban nyílt meg Huszár Szilamér #40 című kiállítása. A National Geographic Magazin Magyarország Online felülete által közölt fényképek egy részét az alkotó egy kiállításba gyűjtötte össze és vándorkiállítást indított, melynek a fő médiapartnerségét a National Geographic Magazin Magyarország  vállalta.

Megnyitó beszédében Serfőző Levente, a főszervező HÍD Egyesület elnöke, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke üdvözölte az egybegyűlteket és hangsúlyozta, hogy a Tanács Torony az Ars HUNGARICA fesztiválnak első perctől és minden évben kiállító térként működött. Magyarán több, mint 16 éve rendszeresen láthatók, főleg november-decemberben magyar alkotók kiállításai a toronyban, amely Nagyszeben leglátogatottabb turisztikai célpontja.

Dr. Szekeres Attila István, a Székelyföldi Magyar Újságírok Egyesületének  külkapcsolati megbízottja mutatta be a művészt. Huszár Szilamér a Háromszék napilap külső munkatársa, alapító tagja a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesületének, valamint a szervezet fotószakosztályának  koordinátora, tagja a sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklubnak, a Romániai Fotóművészek Országos Szövetségének, és rendes tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének. Ahogy Szekeres Attila fogalmazott, egy igen aktív gyerek és több díjjal ismerték el finom érzésű és technikailag kitűnő fotóit. Majd a román vendégeket is köszöntötte és bemutatta röviden a művészt.

Végezetül az alkotó elárulta hogy idén töltötte 40-dik életévét. A kiállítás címe # 40. ami önmagában foglal negyven képet, negyven évet és negyven pillanatot.  A tárlat anyaga Erdély természeti kincseit, vízeséseit és épített történelmi örökségeit mutatja be. A fotók közül egy párat konkrétabban bemutatott az alkotó és hangsúlyozta, hogy nagyszebeni kép is megtekinthető a 40 között, amely a skanzenben szervezett magyar eseményen készült.

Huszár Szilamér #40 című kiállítását december végéig lehet megtekinteni a nagyszebeni Tanács Toronyban.

Ez is érdekelhet