„Megújulás” a 11. Hungarikum Napok jelszava

Szent István Napján a Nagyszebeni Református templom Galériában a “Megújulás lendülete” című fotó-tárlattal indította a HÍD Egyesület a 11. Hungarikum Napokat. A kiállítás a Reformációt idézi újra, új korszakról szól az államalapítás ünnepe és a járvány okozta óv-intézkedések miatt a kulturális események is új irányzatot kapnak, ezért a fesztivál a megújulás jelszavával él.

 

A megnyitó beszédben, Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke meghívott minden vendéget és résztvevőt, hogy tartsa be a társadalmi távolságot de adjon teret a szellemi közelségnek, hogy négy napon keresztül ünnepelni tudjunk a Hungarikum Napokon. Sajnálattal közölte, hogy a járvány okozta helyzet miatt vissza kellett mondani a kárpát medencei vendégek meghívását és

megköszönte a támogatók és az önkéntes csapat közreműködést.

Szeben Megye Tanácsának alelnöke, Marcel Constantin Luca megdicsérte a szervezők bátorságát, hogy ilyen időkben is vállalják a fesztivál szervezését és sok sikert kívánt. “Először vagyok a Nagyszebeni Református Templomban és nagyon pozitív élmény.” fejezte ki az alelnök. Szeben Megye Tanácsának a Hungarikum Napok állandó támogatója.

 

Az EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke,  dr. Ábrám Zoltán a magyar ünnepek fontosságáról beszélt. “Szent István Király intelmei Imre Herceghez mai napig érvényesek és követhetőek. A hűség és példaképek napjainkban is ugyanolyan fontossággal bíró értékek mint ezer éve az államalapításkor.” mondta a Marosvásárhelyi EMKE képviselője. 

Vasárnap dr. Ábrám Zoltán fogja átadni az EMKE elismerő oklevelet Varró Sándor tiszteletes úrnak. Az elismerés a nagyszebeni közösségépítés és kultúra támogatása érdekében kifejtett munkájával érdemelte ki a Nagyszebeni Református Egyházközség lelkipásztora.

A  Sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának képviselője, Vörös T. Balázs a kiállított fotók különlegességét emelte ki, és meghívta a közönséget, hogy elmélkedjen el a mindennapi spiritualitáson.  A kiállítás október végéig tekinthető meg a vasárnapi istentiszteletek ideje alatt valamint előzetes bejelentkezéssel a 0269232605 telefonszámon.

Louis Guermond fotóművész és szakember ezt állított: “Gratulálok Serfőző Leventének és csapatának, hogy a fotóművészet mindig helyet kap a HÍD eseménynaptárában”.

Végezetül Serfőző Emese, a HÍD Egyesület oszlopos tagja és önkéntese előadta egy egykor tiltott költő, Ábrányi Emil “Él a magyar…” című költeményét.

A szervezők megköszönték a partnerek és támogatók közreműködését és meghívták a közönséget, hogy a további eseményeken is vegyen részt, pénteken, szombaton és vasárnap az ASTRA Skanzenben.

Az esemény szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, Társszervezője az ASTRA Múzeum. A műsorokat Nagyszeben Polgármesteri Hivatala és Szeben Megye Tanácsa támogatják.

Ez is érdekelhet