Tartalmas, jól fogadott műsorok a nagyszebeni kulturális fesztiválon

Tartalmas, színes programokkal telt az Ars HUNGARICA nagyszebeni kulturális fesztivál első fele. A tizenhetedik kiadáson már az első napokban kiállításmegnyitókon, versszínházon és könnyűzenei koncerteken vehettek részt az érdeklődők. A vasárnapig tartó kulturális kavalkád továbbra is számos programmal várja az érdeklődnek. 

Az első napon Orth István Az ember tragédiája című kiállítás megnyitójával startolt az idei kulturális fesztivál, az esti nyitókoncerten Sárik Péter Trió, Falusi Mariann, Luiza Zan és Bajka Brigitta előadásában ismert slágerek, klasszikus zenei feldolgozások voltak hallhatók.  A gálán átadták az EMKE Kiváló Közművelő Díjat Orth Enikő zenetanárnak. Szombaton, november 12-én Tamási Áron születésének 125. évfordulójának alkalmából létrejött A tiszta lelkiismeret szavának akartam szabadságot adni… című  kiállítás megnyitójával kezdődött a nap a Református Templom Galériában. A tárlat törzsanyaga a Magyar Művészeti Akadémia és Magyarság Háza együttműködése révén jött létre, kurátora A. Szabó Magda. A kiállított pannók végigvezetik Tamási Áron életútját Farkaslakától egészen Budapestig. A tárlat 2023. január 20-ig  látogatható. 

A Magyar Fotóművészek Világszövetségének 2022-es díjazott képeiből nyílt kiállítás a nagyszebeni Tanács Toronyban. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége idén ünnepeli megalakulásának 20. évfordulóját, mára 9 ország 182 fotósát tömöríti magába. A vándorkiállítás, amely első alkalommal szerepel az országban a szövetség munkáját és szakmai színvonalát reprezentálja. Öt témát mutat be, ezekben a kategóriákban nevezhettek a fényképészek: természetfotó, Kárpát-medence, archaikus módon készített fényképek, mit jelent magyarnak lenni és a Petőfi Sándor év apropóján a történelmi személyiség kategória. A tárlat főként erdélyi alkotók fotóit mutatja be, december 31-ig látogatható. 

 

A kolozsvári Ampelopsis Versszínház Fényszárnyú szó című előadásán Szabó Lőrinc Kossuth- és József Attila-díjas költő  alkotásait dolgozták fel, végigvezetve a költő életútján, nehézségein, vívódásain és örömein, így a közönség sajátos módon kerülhetett közelebb Szabó költészetéhez. 

Pora Zoli & Stone Hills családi koncertjén változatos zenével és vicces szövegekkel tarkított, interaktív koncerten egy tengerentúli, az empátia szigetére vezető utazáson vettek részt a kicsik és nagyok egyaránt. 

A Tritonus Guitar Trio kortárs darabok mellett a régi idők dalainak feldolgozását is játszotta, a hangzást nyolchúros gitár és akusztikus basszusgitár bevonásával színesítették. A GIOIA Kamaraegyüttes koncertjén pedig Somogyi Anita, csodálatos énekével és Líbor Dóra fuvola játékával ejtette ámulatba a hallgatókat: Bach, Bellini, Händel, Puccini, Vivaldi műveiből adtak elő. 

Herczku Ági és Nikola Parov Quartet koncertje a magyar és kelet-európai népzenék világába vezette el a résztvevőket. A régi, szebbnél szebb dalok mai köntösben születtek újjá. 

Hétfőn este a kiadványoké és a finom boroké volt a főszerep a Tükörteremben, Demeter László Székelyföldi receptes könyveket mutatott be a Tortoma kiadótól, majd folyóirat- és könyvbemutatóra került sor Benkő Leventével, a Művelődés folyóirat főszerkesztőjével. Ezt követően pedig a Mátra régióból érkező GOBRI pincészet borait lehetett megkóstolni. 

Kedden a sepsiszentgyörgyi Háromszék Néptáncegyüttes lépett színpadra a Rézhúron című darabbal a a Thalia Nagytermébe, bemutatva Erdély legszebb tájainak folklórkincseit, a népzenével és néptánccal elvezették a közönséget Bukovina, Székelyföld, Felső-Marosmente, Mezőség, valamint Kalotaszeg vidékeire. Az eseményen részt vettek Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Orosz Csaba, a Szeben Megyei RMDSZ elnöke is. 

Szerdán, november 16-án a Nagyszebeni Média Műhely, majd a KÁMME Fókuszban a hitéletünk című kiállításának megnyitójára került sor a Tükörteremben. Az estét Gyulai Várszínház különleges előadása a Karády zárkája című zenés monodráma zárta a GONG Színházban. 

Színes programok a hét második felében is

A fesztivál további négy napján sem maradnak program nélkül a kultúra kedvelők Nagyszebenben. Csütörtökön 19 órától a jazzkedvelőket várják a magyarországi Haraszti Ádám Projekt koncertjére a Gong Színház felső termébe. 

Pénteken, november 18-án Tóth Viktor, a többszörösen az év jazz zenésze díjjal kitüntetett zenész a Tükörteremben koncertezik: 16 órától a Népmesék című zenés gyermekműsorán vehetnek részt a kicsik és nagyok egyaránt, 19 órától a BEYOND improvizált audiovizuális szólókoncertjével a felnőtteket szólítják meg, amelyet a Siklós-Villány tájegységről származó Bíbor-Birtok borainak kóstolója követ. 

Szombaton, november 19-én szintén zenével kedveskednek a gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, a kisebbeknek 16 órától a Kelekótya Zenekar játszik. 19 órától a Kávészünet Zenekar lép fel a Tükörteremben. A koncertet a Szicsek Pálinkafőzde párlatainak kóstolása követi.

Vasárnap, november 20-án a fesztivál utolsó napján, a magyarországi Five Live Acappella koncertjére hívják a klasszikus zene kedvelőit 11 órától a Református Templom Galériába. 12:30-tól Gyulai Zsuzsanna Radnóti díjas versmondó és a Strófa Trió Belémfagy lassan a világ című közös műsorát lehet megtekinteni a Szentháromság Római Katolikus Templomban. Az eseménysorozat záróakkordjaként 17 órától Fejes Krisztina zongoraművész és Illés Eszter fuvolaművész kamaraestjére kerül sor a Tükörteremben.

Ars HUNGARICA Vízaknán és Oltszakadáton is!

November 18-án, 19 órától a vizaknai Református Gyülekezeti Teremben Gyulai Zsuzsanna Radnóti díjas versmondó és a Strófa Trió Belémfagy lassan a világ című közös műsorát lehet megtekinteni. Az előadáson Nemes Nagy Ágnes és a XX. század magyar költészetéből mutatnak be válogatást, közel 25 énekelt és mondott vers formájában. Ezt követően a Szicsek Pálinkafőzde párlatainak kóstolása színesíti az estét.

Szombaton, 19-én, 19 órától Élet a hegyen című, a kommandói alkotótábor válogatott fényképeiből nyílik kiállítás. 19:30-tól a budapesti Five Live Acapella koncertezik, majd a Bíbor Birtok Siklós-Villány tájegységéből származó borait kóstolhatják meg a résztvevők.

Oltszakadáton november 20-án vasárnap 12:30 órától a Szebeni Arcok című kiállítás megnyitóját a Bíbor Birtok Siklós-Villány tájegységéből származó borainak kostolója követi, az Evangélikus Közösségi Teremben.

A 17. ARS HUNGARICA szervezője a HÍD Egyesület. Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Nemzeti Együttműködési Alap, RMDSZ – Communitas Alapítvány.

Ez is érdekelhet