Sikeres nagyszebeni Hungarikum Napok

nagyszebeni

A nagyszebeni Hungarikum Napok nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát

Több országból érkeztek vendégek, fellépők és főzőcsapatok a szabadtéri fesztiválra

Finom ételekben, italokban, kiváló muzsikában és kulturális műsorokban, napsütéses időben és kellemes kikapcsolódásban volt része mindazoknak, akik meglátogatták július 5-7. között a nagyszebeni ASTRA Múzeum skanzenjébe a 15. Hungarikum Napokat. A szabadtéri magyar fesztiválra több szomszédos országból érkeztek vendégek és fellépők.

Július 4-7. között több mint 8000 személy látogatott el a nagyszebeni skanzenbe. A kulturális műsorok több tízezer nézővel zajlottak a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum által szervezett nyári, gasztronómiai és kulturális magyar fesztiválon. Az eseményen fellépett Veszprém Város Vegyeskórusa, a Bokortanyák Lakosságáért Egyesület Nyíregyházáról, a Dobronaki Nótázók Muravidékről, Szlovéniából, az Árvalányhaj népdalkórus és a Dió Héj Citera zenekar Felvidékről, Szlovákiából. Erdélyi előadók és együttesek is csatlakoztak.

 

Gazdag kulturális és családi műsorok

Az egyre inkább nemzetközivé növekvő fesztivál és a látogatók száma is azt bizonyítja, hogy igény van a magyar népi kultúra bemutatására, van közönség és utánpótlás a hagyományok és a hungarikumok ápolására Nagyszebenben és környékén.

A 15. Hungarikum Napok hivatalos megnyitóra csütörtökön, július 4-én 19:00 órától került sor a nagyszebeni Belvárosi Szentháromság római katolikus templomban, ahol az ünnepi műsort Veszprém Város Vegyeskórusa biztosította. A résztvevőket Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője. Karácsonyi Zsolt, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke és Serfőző Levente, a HÍD Egyesület elnöke, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alelnöke köszöntötte.

Az Erdélyi Dudás Rend pénteken és szombaton koncertekkel és középkori játékokkal szórakoztatta a közönséget. Szombaton a nyíregyházi Bokortanyák Egyesület tagjai, a szlovéniai Dobronaki Nótázók, a felvidéki Árvalányhaj népdalkórus, a Kovászna megyei Zöld Fenyő Néptáncegyüttes és Kónya Előd és barátai léptek színpadra.

Vasárnap a Nagyszebeni Citeracsoport koncertjét a felvidéki Dió Héj Citera Zenekar előadása követte. A nóták és népdalok kedvelői Bíró Éva, Fülöp Zoltán és Szőcs Lőrincz műsorát hallgathatták.

A gyermekek színes és változatos foglalkozásokon vehettek részt a hétvégén a BoGAs gyerek kuckóval, a Kalibáskő Erdei Iskola pedig számos hagyományos tevékenységgel készült. Az őstermelők és kézművesek utcája igazi színfoltja volt a térség legismertebb szabadtéri, magyar eseményének. Több mint 50 árus érkezett szebbnél szebb és finomabb portékákkal az ország és Magyarország különböző településeiről.

Nagyszebeni főzőverseny

A szombati főzőversenyen ínycsiklandó illatokkal telt meg a skanzen. A résztvevő 28 csapat tagjai már kora reggeltől készítették a bográcsos fogásokat. Az elkészült fogásokat egy öt tagú szakmai zsűri értékelte. Elnökként Kovács Sándor, olimpiai és világbajnoki aranyérmes Venesz-díjas mesterszakács, Vitéz Komlósi Mihály, a Világ GASZTRONÓMIAI Szövetség elnökségi tagja, Dull Zsolt, a nagyszebeni GulyásMaster tulajdonosa és főszakácsa. Serban Doru az ASTRA Múzeum részéről, valamint Bíró Gyuszi nagyszebeni mesterszakács. A főzőversenyen a gulyás kategóriában első helyezést ért el a Sare și Piper csapat. A második helyet az Igazi Gulyás csapat érdemelte ki, míg a harmadikat a Dupla ZZ csapat tagjai nyerték el. A más hagyományos étel kategóriában az első helyen a Homo Novus II csapat végzett, a második díjat a Csíkszentmiklósi hentes csapat vihette haza, a harmadikat pedig a Busóföldi Babfőzők.

Az esemény utolsó napján, vasárnap a gasztronómiai élményt a fent említett zsűri tagjai biztosították. A séfek a magyar konyha világát mutatták be az ételeikkel, amelyeket megkóstolhattak a látogatók. 12 féle különböző fogás készült, köztük kakaspörkölt, malacpörkölt, magyaros nyúlleves, nagyszebeni bográcsos, csöröge, baranyai sokacbab gazdagon, haluska, vagy augusta kézműves sörben főzött mangalica pörkölt.

A Hungarikum Napok szervezője a HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete és az ASTRA Múzeum.

Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Nemzetpolitikai Államtitkárság – Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., RMDSZ – Communitas Alapítvány, Miniszterelnökség – Nemzeti Együttműködési Alap.

Partnerek: EMKE – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület, Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. Kovászna Megyei Tanács és Kulturális Központ, Erdélyi Magyar Fesztiválszövetség. Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület, Contact Szolnok, Határokon Túli Magyarságért Alapítvány Pécs. EMKISZ – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, Nagyszebeni Művelődési Otthon, Nagyszebeni Református Egyházközség, Nagyszebeni Római Katolikus Egyházközség. Lor.And Take Away, Café Drinks, Bere Sibiu, Gulyás Master, Hungarikum Shop, EVIDA, Cafe Drinks.

Médiapartnerek: MTVA – Duna TV, Erdély TV, Zile şi Nopţi, Magic FM, Hermannstadter Zeitung, Tribuna. Szabadság, Háromszék, Művelődés, Kolozsvári Rádió, Marosvásárhelyi Rádió, Székelyhon.ro, KronikaOnline.ro, Maszol.ro. Sibiul în Imagini, Strada Cetății, Sibiul Azi, Sibiu City App, Szeben.ro.

Ez is érdekelhet