Nyitó koncert – Borbély-Dresch Quartet

„A formáció a magyar etno-jazz két legnagyobb formátumú fúvósának, Borbély Mihálynak és Dresch Mihálynak a közös zenekara, ahol a „két dudás” nem csak, hogy jól megfér egymással, de olyan új minőséget hoz létre, melynél a szokásos formulák, műfaji meghatározások érvényüket vesztik. Közös zenei világuk néhol melankolikus, ugyanakkor határtalan zenei íz és érzelmi gazdagság jellemzi, ugyanúgy jelen vannak benne a jazz elemek, mint a Kárpát-medence népzenéjének motívumai.” (Fidelio, V.D.)

Borbély Mihály – szaxofon, tárogató, basszusklarinét, furulya

Dresch Mihály – szaxofon, fuhun

Horváth Balázs – bőgő

G. Szabó Hunor – dob

A belépés ingyenes!!!

A járvánnyal kapcsolatos szabályozások értelmében a koncerten való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció kevesebb mint egy percet igényel a  (Form)  vagy a következő linken 

Amennyiben nem sikerül regisztrálni, helyben is megteheti a bejáratnál, ebben az önkéntesek segítséget nyújtanak.

BORBÉLY MIHÁLY az egyik legsokoldalúbb multiinstrumentalista, aki ugyanúgy felbukkanhat autentikus népzenei, jazz vagy kortárs zenei produkciók szólistájaként, kompozícióit pedig jeles kamaraegyüttesek és szimfonikus zenekarok szólaltatják meg. A Vujicsics együttes alapítótagja, aki emellett a nép- és világzene, a jazz és a kortárs zene területén egyaránt tevékenykedik. Koncertezik és felvételeket készít az általa vezetett Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B zenekarokkal, valamint a zongorista Binder Károllyal duóban is. Az amerikai-magyar Eastern Boundary Quartettel három nagysikerű lemezük jelent meg.

Számtalan lemezfelvétel közreműködője idehaza és külföldön. Koncertezett Európaszerte, az USA-ban, Mexikóban  és Ausztráliában , valamint nagy fesztiválokon szerepelt a legkülönbözőbb műfajok jeles hazai és külföldi képviselőivel, többek között pl.: Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (M. Brecker-D. Liebman-J. Lovano), Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky. A tanítás életének és zenefilozófiájának fontos eleme, a Lisz Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének tanára, s emellett olyan rangos helyeken tartott kurzusokat, mint pl. Birmingham Conservatory, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England, Lamantin Jazz Tábor, Szombathelyi Bartók Szeminárium.

Borbély Mihályt 1988-ban a Karlovy Vary Jazzfesztiválon a Legjobb szólista díjjal jutalmazták, ugyanakkor eMeRTON díjas a Vujicsics együttessel (2000) és a Borbély Műhellyel (2004) és az Artisjus előadóművészi díját is elnyerte. A Borbély M. Quartettel megjelent lemeze a 2004-es év magyar jazzlemeze lett. Jelentős állami kitüntetésekben részesült: Liszt-díj, Szabó Gábor-díj, Kossuth-díj, illetve a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje.

DRESCH MIHÁLY Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes és kiváló művész. A mai magyar jazz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki. Számos rangos fesztiválra és jazzklubba kapott meghívást, fellépett többek között a Jazz & Wine Festival-on Olaszországban, a Festival Jazzcb-n Franciaországban, a Kalisz Festival-on Lengyelországban, a Jazz Brugge fesztiválon Belgiumban, a London Jazz Festival-on, a JazzFest Wien-en, a párizsi New Morning klubban. Pályafutása során olyan neves előadókkal lépett színpadra és készített felvételeket, mint John Tchicai, Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, Lee Konitz, David Murray és Dewey Redman.

Bár Dresch teljesen egyedi zenei világot alakított ki, a mainstream jazztől sosem távolodott el teljesen, albumain rendre szerepel egy-egy örökzöld kompozíció is. Dresch Mihály Érdemes művész és Kiváló művész, Liszt Ferenc-díjas muzsikus, aki 2002-ben elnyerte a Párhuzmaos Kultúráért díjat, illetve a Gramofon Magazintól az Év Jazz-zenésze díjat 2005-ben.

HORVÁTH BALÁZS 2003-ban szerezte diplomáját a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz-tanszékén, nagybőgő szakon. Ezzel párhuzamosan 1998-ban a Berklee Summer School növendékeként (Perugia) Dave Clarknál tanult, 1999-től a Conservatoire National Supérieur de la Musique-ben (Párizs) folytatta tanulmányait Riccardo Del Fra, Daniel Humair és Francois Théberge tanítványaként. Jelenleg a Quartet “B”, a Borbély Műhely, a Váczi Dániel Trio, a Borbély – Dresch Quartet, a Trio Minor (2008-ban a Magyar Jazz Szövetség fődíja), a Balkan Jazz Project, a Horváth Gábor Trio, a Karosi Júlia Quartet és a Kovács Linda Quintet tagja.

További fellépései és együttműködései: Budapest Jazz Orchestra, Kőszegi Imre Quartet, Modern Art Orchestra, Nagy János Trio, Fenyvesi Márton Trio vagy fellépések olyan hangszeres zenészekkel, mint Ave Liebman, Herbie Mann, Dewey Redman, Kyle Gregory, Ben Castle, Al Foster, Mike Manieri, Miles Griffith, Daniel Humair, Harry Sokal és Theodosii Spasov.

SZABÓ HUNOR először gitározni, majd dobolni kezdett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán jazzdob szakon végzett. 2008-ban megalapította a The Qualitons együttest. A zenekar a 60-as, 70-es évek zenéjét idézi. Eleinte Kovács Kati kísérő zenekara volt, majd önálló karrierbe kezdtek. Ők voltak az első magyar zenekar, amely az Egyesült Államokban a KEXP rádióműsorban fellépett. Az együttesben G. Szabó a frontember, a fő zeneszerző, a ritmusgitáros, az énekes, emellett még dobol is. A The Qualitons mellett rengeteg másik zenekarban dobol, illetve gitározik, mint például a Jónás Vera Experiments, Egy Kiss Erzsi Zene, Borbély Mihály Quartet, Borbély-Dresch Quartet, Smárton Trió, Kardos Négyes és Dzsida.

HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete, Nagyszeben – Sörház utca, 2. szám /str. Berăriei, nr. 2.,

Tel.: 0745.300-234 |  hid@szeben.ro, | www.szeben.ro

@HungarikumNapok NagyszebeiMagyar

#hidegyesulet #szebenimagyar #HungarikumNapok

Ez is érdekelhet