Megkezdődött a 17. Ars HUNGARICA Nagyszebenben

Orth Enikő kapta az EMKE Kiváló Közművelő Díjat

November 11-én, pénteken megkezdődött a tizenhetedik alkalommal megszervezett Ars HUNGARICA kulturális fesztivál Nagyszebenben Orth István Az ember tragédiája című kiállításának megnyitójával. A nyitókoncerten Sárik Péter Trió, Falusi Mariann, Luiza Zan és Bajka Brigitta előadásában ismert slágerek, klasszikus zenei feldolgozások voltak hallhatók.  A gálán átadták az EMKE Kiváló Közművelő Díjat Orth Enikő zenetanárnak. 

Pénteken délben került sor Orth István Az ember tragédiája című kiállításának megnyitójára a Nagyszebeni Polgármesteri Hivatal kiállítótermében, ahol számos neves intézmény vezetője volt jelen.Serfőző Levente, az Ars HUNGARICA főszervezője, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök köszöntötte a vendégeket és hangsúlyozta, egyben megköszönte, hogy jelenlétükkel megtisztelték a fesztivált, a nagyszebeni magyar közösséget. Beszédet mondtak és a fesztivál fontosságát hangsúlyozták Zákonyi Botond, Magyarország Nagykövete és Astrid Fodor, Nagyszeben polgármestere. A tárlatot dr. Széman Emese Rózsa, az EMKE Szebédi László Emlékház és kutatóközpont vezetője méltatta.

Orth István nagyszebeni grafikusművész a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével és EMKE Életmű Díjjal kitüntetett művész, Nagyszeben Díszpolgára, nemzetközileg ismert alkotó. A kiállítása 21 illusztrációval mutatja be Madách Imre drámai, bibliai teremtéstörténetre épülő költeményét, amelynek cselekménye meseszerű, néhol vonzó, néha pedig taszító jelenségekkel tarkított. A kiállítás november 20-ig látogatható.

A gálaműsoron Serfőző Levente, a fesztivál főszervezője, a HÍD Egyesület elnöke, EMKE alelnök magyar nyelven Szent Pio atya idézetével köszöntötte a résztvevőket: „Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenve­dés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberi­ségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őr­angyala, mint a magyaroknak, és bizony helyes len­ne erősebben kérniük hathatós oltalmát orszá­gukra”. Kiemelte, hogy itt Nagyszebenben a rendezvény kapaszkodó jellegű a közösségépítésben a már tizenhét éve kínált értékes kulturális gyöngyszemek segítségével. 

Zákonyi Botond, Magyarország Nagykövete ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy ez a 17 éves múlttal rendelkező, töretlen erővel, lendülettel és színvonallal bíró eseménysorozat minden elismerést megérdemlő eredmény. Éppen ezért a nagyszebeni és környéki magyarok méltóan ünnepelhetnek tíz napon keresztül, minőségi kulturális programokkal. 

Thomas Roth a Szeben Megyei Tanács elnökasszonyának, Daniela Cîmpean üzenetét tolmácsolta. Kiemelte, hogy ez az esemény egyértelmű bizonyítéka annak a multietnikus nyitottságnak, amely már régóta egy modern, toleráns város képét adja Nagyszebennek, ahol az emberek személye fontosabb, mint az etnikai hovatartozás. Habár az esemény csak jövőre válik nagykorúvá, mégis látszik, hogy már most egy kiforrott, átfogó rendezvény amely lehetővé teszi, hogy a nagyszebeni és a határon túli magyarság művészetét, kultúráját, hagyományait és gasztronómiáját megismerjék a helyiek.

Széman Péter, az EMKE elnöke beszédében így fogalmazott: „Azért ünnep ez a nap, mert ebben a patinás múlttal rendelkező városba való látogatás mindig ünnepet jelent. Az identitását megőrizni kívánó magyar közösséget éltetni gyűlünk itt össze évről évre. Mindig ünnep, ha egy közösség él és össze tud gyűlni. Hatványozottan igaz ez egy szorványban élő közösségre, amely minden esztendőben bebizonyítja élni akarását ebben az állandóan változó világban.”

A megnyitó gálán Orth Enikőnek pályafutásának és zenei oktatói tevékenységének, a közösség zeneműveltségének folytonos fejlesztésében kifejtett munkássága elismeréséül átadták az EMKE Kiváló Közművelő díjat. Orth Enikő a Nagyszebeni Művészeti Líceum emeritus professzora, éveken át a zongorakatedra vezetője. Tagja a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, a Magyarországi Pedagógusok Szövetségének, az Európai Zongoratanárok Szövetségének, és a Romániai Előadóművészek Szövetségének. Tanítványai számos hazai és nemzetközi szakmai elismerés birtokosai. Többen különböző hazai zeneakadémián tanultak tovább és ma mint az Orthtanárnő kollégái hasznosítják tudásukat. Mint zongoratanár a Román Tanügyi Érdemrend első fokozatának tulajdonosa.

Orth Enikő köszönő beszédében kiemelte: „A tudás hatalom, a kultúra gazdagság és az elismerés ritka ajándék. Egy olyan társadalmat, amelyben tagjait úgy nevelik, hogy ezeket a kritériumokat szem előtt tartják, nem lehet térdre kényszeríteni, Én ezt tanultam, ezt csinálom, és ezt is fogom, amíg csak élek.”

A 17. Ars HUNGARICA fesztiválon tíz napon keresztül több mint 35 programon, koncerteken színházi és néptáncos előadásokon, könyvbemutatókon, kiállításmegnyitókon vehetnek részt a kultúrakedvelők. 

Szervező: HÍD Egyesület. Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Nemzeti Együttműködési Alap, RMDSZ – Communitas Alapítvány.

Ez is érdekelhet