Borbély – Batyu – Lőrinszky: RÖGTÖNZÉSEK

Borbély – Batyu – Lőrinszky: RÖGTÖNZÉSEK

Nagyszeben, TÜKÖRTEREM – 2024. március 14., 19:00

Borbély Mihály – szaxofon, fúvós hangszerek
Farkas Zoltán Batyu – ütőgardon, dob, tánc
Lőrinszky Attila – nagybőgő
Tóth Ildikó – tánc

Farkas Zoltán „Batyu”, a táncházmozgalom legkorábbi és legismertebb figuráinak egyike, Borbély Mihály, a magyar fúvós ethnojazz mestere és Lőrinszky Attila, kísérletező kedvű, széles zenei eszköztárat birtokló nagybőgőművész.

Farkas Zoltán „Batyu” különös szereplője napjaink zenei életének. A táncházmozgalom legkorábbi és legismertebb figuráinak egyike, aki a táncfolklór elmélyült ismerete mellett feldolgozó, szintetizáló szemlélettel is közelít néphagyomány mozgásformáihoz, s hoz létre a népzenei feldolgozásokhoz hasonló, néptánc-alapú crossover folyamatokat. Perkusszív, a zene és a tánc határain billegő koncertanyagát leggyakrabban két külön duóformációban állítja színpadra. E kettősök egyikében Borbély Mihállyal, a magyar fúvós ethnojazz mesterével játszik, míg a másikban a kísérletező kedvű, széles zenei eszköztárat birtokló nagybőgőművész, Lőrinszky Attila a partnere. A három művész a hagyományos táncanyag és zene textúráját megbontják, szálaira fejtik szét, s abból új, a mozgás és a dallam közé feszített anyagot alkotnak.

Márciusi körútjuk alkalmából Szófiában és Bukarestben, a Liszt Intézetek, illetve Nagyszebenben a HÍD Egyesület szervezésében lépnek színpadra.

A nagyszebeni előadásra a belépés ingyenes.

Támogatók/Partnerek: Liszt Intézet Bukarest, Nagyszebeni Német Demokrata Fórum, Hagyományok Háza, Gondolat Egyesület.

Ez is érdekelhet