Így ír Szolnok rólunk

Európa Gasztronómiai Régiójának fővárosában, Nagyszebenben jártunk a X. Hungarikum Napokon

A CONTACT Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat, mint a JNSZ megyei Civil Információs Centrum címbirtokosaként ki-emelkedően fontos feladatunk a Magyar Külhoni Magyar kapcsolatok fejlesztése a civil szervezetek között. 23 külhoni magyar partnereinkkel jó kapcsolatot ápolunk, különösen igaz ez a HÍD Szebeni Magyarok Egyesületére, hiszen 2014 év óta szak-mai projekteket valósítunk meg közösen. Ennek keretében ismét Nagyszebenbe látogattunk el, mely 2019. évben Európa Gasztronómiai Fővárosa. Az esemény jegyében megrendezett X. Hungarikum Napok alkalmával Egyesületünk, mint partner vett részt a rendezvényen, segítette a rendezvény fő szervezőjének munkáját.

Európa Gasztronómiai Fővárosában a X. Hungarikum Napok díszvendége Szolnok megyei Jogú Város volt.

 

 

Fejér Andor Szolnok megyei Jogú Város alpolgármestere a Thália Színházban tartott ünnepélyes megnyitón elmondta: Szolnok Város kiemelkedően támogatja a civil szervezeteket, a JNSZ megyei CIC és a házigazda egyesület pedig több komoly eredményt elért projektjeiben ez megvalósult ill. megvalósul. Városunk legki-emelkedőbb testvérvárosi kapcsolatai is civil kezdeményezésből alakultak ki ilyen volt Japán és Finnország is. Itt Nagyszebenben egy olyan együttműködés előtt állunk, mely nagyon sokat jelent Szolnok és Nagyszeben lakosságának. A meghívást örömmel elfogadtuk, hiszen ezen színvonalas, nagy népszerűségnek örvendő rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosít arra, hogy a határon túl élők is megismerhessék folyamatosan fejlődő városunkat, turisztikai attrakcióinkat, gasztronómiai értékeinket, természeti kincseinket, országos hírnévre szert tett rendezvényeinket, hiszen a közös elvek mentén történő gondolkodás és munkavégzés alapfeltétele a fenntartható és versenyképes turizmusnak.

A rendezvényen Szolnok igényesen kialakított, egyedi sátorstanddal várta kedves látogatóit, ahol fesztiváljainkról, főbb rendezvényeinkről, valamint a szabadidő aktív eltöltésének lehetőségeiről adunk tájékoztatást az érdeklődők számára, a lehető legszélesebb skálán bemutatni Szolnok város nevezetességeit, helyi turisztikai, kulturális értékeit, szálláslehetőségeit és 2019. évi programjait.

 

Ölbaum Emese, a szolnoki városmarketing és turisztikai osztály osztályvezetője elmondta: megfogalmazódott az a kezdeményezés, hogy el lehetne mélyíteni a kulturális és turisztikai együttműködési kapcsolatot a két város között, ezért most Szolnok képviselete díszvendégként érkezett a X. Hungarikum Napokra. De nemcsak a város turizmusát népszerűsítették, a versenyző csapat a szolnoki halászlevet főzte meg, mellyel I. díjat nyertek. Kérdésünkre azt is elárulta, hogy a két város közös jellemzője az emberek vendégszeretete. Serfőző Levente főszervező, a HÍD Egyesület elnöke elmondta: fesztiválként népszerűsítették a rendezvényt, és ezt a minősítést nem a szervezők találták ki, hanem az a kezdeményező csoport, akikkel tíz éve barátias hangulatú kiruccanásra indultak a nagyszebeni skanzenbe, Európa legnagyobb skanzenjébe. „Annyira jól éreztük magunkat még zuhogó esőben is, hogy a folytatás mellett döntöttünk. Akkor még a korondi házudvara volt a helyszíne a gulyásfőzésnek, de kulturális esemény is szerepelt a programban, ami a rossz idő ellenére is sikeresnek bizonyult.„

Az évek során annyira szépen, organikusan épült a fesztivál, hogy most már a 10-nél tartunk, és már nem-csak egy országból, hanem háromból – Magyarországról, Szerbiából, Romániából – érkeznek résztvevők, sőt idén bukaresti és botoşani-i versenyzőink is voltak a főzőversenyen” – beszélt a rendezvény fejlődés- történetéről.

Európa Gasztronómiai Régiójának fővárosában, Nagyszebenben jártunk a X. Hungarikum Napokon

„Szolnokkal próbálunk testvérvárosi – kulturális kapcsolatot kiépíteni, és ezt gasztronómiai vonalon kezdtük, hiszen ott van a legnagyobb gulyásfesztivál Európában. A városvezetést kértem fel, hogy mutatkozzanak be, így ők a díszvendégeink idén, de a turisztikai térben helyett kapott Makó, Kecel, Pécs, Mezőbergenye és Bácskossuthfalva is” – magyarázta a főszervező. A rangos gasztronómiai esemény második napján 3 nemzet 32 versenyzői főzték bogrács ételeiket az ASTRA Múzeum Skanzenjében és mérték össze főző tudományukat. A megmérettetésben a szolnoki Hotel Tisza Étterem kapta az első díjat maximális pontszámmal a zsűritől, az elkészített hungarikum, a ”Tiszai Halászlé „ételükért, melyet a nagyszámú közönség jó étvággyal fogyasztott el.

 

Születésnapi torta helyett tíz Kárpát-medencei chef (köztük szolnoki is) főzött tízféle ünnepi ebédet a X. Nagyszebeni Hungarikum Napok rendezvénysorozat utolsó napján, amely nemcsak egymás gasztrokultúrájának megismerését, hanem baráti kapcsolatok és testvérvárosi együttműködések, kulturális
kapcsolatok kiépítését tűzte ki célul. A jubileumi eseményen a chefek (Rózsa Róbert, Buzsáki Barnabás, Fodor Krisztián, Budai Steven Zongor) mutatták be magyaros ételeiket (kakashere pörkölt sertés körömmel, marhapofa pörkölt, alföldi gulyásleves, tiszai halászlé, birkagulyás káposztával). A Karcagi Birkafőzők Egyesülete (Csontos család) a karcagi birkapörkölttel kóstoltatta meg a közönséget, valamint készítettek öreglebbencset is. A karcagi módra főzött kunsági birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. 2013-évben nyilvánították hungarikummá a karcagi birkapörköltet, akkor ez volt az első ételrecept, amely bekerült a hungarikumok közé. A kunsági birkapörkölt ízvilágában teljesen eltér az Alföld többi részén szokásos ételtől, de a Kunságon belül is a karcagi az, amely igen archaikus főzési technikát jelent. Egyedülálló, még a nomád korból származó ételkészítési mód, egy olyan közösségképző erő, olyan családi hagyomány, amely méltó arra, hogy a hungarikumok sorát gazdagítsa. Ebben testet ölt a Kunság hagyománya éppúgy, mint a jelen, amikor az önkormányzat és a Karcagi Birkafőzők Egyesülete gondozza ezt a kiváló ételt. Elkészítésének hagyománya apáról-fiúra száll, nincs ez máshogyan a Csontos Családnál sem- nyilatkozta Csontos György, aki családjával érkezett Karcagról a rendezvényre.

 

Fodor Krisztián, a makói Hagymatikum séfje szerint Makót és Nagyszebent elsősorban Makovetz Imre és a Hungarikum Napok rendezvény köti össze. „A Hagymatikum gyógyfürdő képviseletében érkeztem, és most, hogy már az autópálya javarészt összeér, szeretnénk felhívni az emberek figyelmét arra, hogy Makó könnyen megközelíthető lesz számukra, ahogyan az autópálya elkészül – fogalmazott a séf, aki azt is elmondta, hogy a Hagymatikum Magyarország egyik legszebb fürdője. „Makó a hagymájáról volt híres elsősorban, utána jöttek a Makovetz építmények, hiszen most már 13 Makovetz épület is van a városban. A fürdő épületének nagyrészét is ő tervezte, és hozzáértők szerint ez az egyik legszebb épülete” – tette hozzá. Vasárnap marhapofát főzött a makói séf, amit kicsit makóiasabbá formált egy pörköltben. Többfajta hagymát használtak az elkészítésénél, a vöröshagymától, a fokhagymán keresztül a gyöngyhagymáig és nagyon finom alföldi borral emelték ki az íz harmóniát.

 

A vajdasági csapat a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség felkérésére érkezett Nagyszebenbe és elmondásuk szerint nagy szeretettel jöttek, mert még nem jártak Erdélyben. „Vajdasági marhagulyást főzünk, úgy ahogyan azt otthon szoktuk készíteni” – mondták a csapattagok Tímár Gabriella és Budai Steven vezetésével. Mint elárulták a vajdasági marhagulyás titka a szeretet, de persze kerül bele még házi készítésű csipetke, marhahús, zeller, pasterna, krumpli és hagyma is. „Hagyományos gulyáslevest főztünk megszokott fűszerezéssel, és reméljük, hogy ízleni fog mindenkinek” – jegyezték meg. Vasárnap pedig hagyományos bácskossuthfalvi birkapaprikás került a terítékükre.

Az öttagú zsűrinek – Rózsa Róbertnek, Budai Stevan Zongornak, Buzsáki Barnabásnak, Fodor Krisztiánnak és Széman Péternek – nem volt könnyű dolga a gulyásfőző verseny ételeinek értékelésekor, végül sikerült közös nevezőre jutniuk. Az újraértelmezett gulyás kategóriában a Babgulyás kommandó vehette át az első díjat, második lett a Phoenix csapat, a harmadik helyezést pedig az Ardealul csapat tudhatta magáénak. Hagyományos gulyás kategóriában az Ady Endre Művelődési Központ csapata bizonyult a legjobbnak, őket követtea rangsorban az Ad-hoc csapat és a Dupla Z csapat. Más, magyaros, bográcsban készült kategóriában a szolnoki csapat nyert, második díj jutott a Karcagi Birkafőzők Egyesületnek, harmadik pedig a Pécsi lányok csapatnak. Ezúttal sem maradt el a jurtaépítés, íjazás, amiről a Kalibáskő Erdélyi Iskola gondoskodott, a Könyv Turi, az EMKISZ, az EMKE Ifjúsági Szervezetének programja, valamint a hagyományos gyermekjátékok, amelyekről Toma és csapata gondoskodott. A talpalávalót a Folker együttes húzta, a néptánc bemutatót, táncházat pedig Virág Imola és Virág Endre tartotta. A Bekecs Néptánc együttes az ünnepélyes megnyitó rendkívül színvonalas műsorát szolgáltatta. Ezek a kapcsolatok hozzájárulnak a helyi gazdaság és turizmus fejlődéséhez, egymás erősségeinek jobb megismeréséhez, közös pályázati lehetőségek megtalálásához, kidolgozásához is, a külhoni magyar kapcsolatok szorosabbá tételéhez, más külhoni szervezetekkel való közösségfejlesztéshez egyaránt.

 

Köszönjük a Híd Szebeni Magyarok Egyesületének elnökének és önkéntes csapatának munkáját!

Ez is érdekelhet