Szebeni HiStory – dr. Lupescu Radu előadása Nagyszebenben

Szebeni HiStory – HÍD Magyar Ház, Mátyás és Erdély – 2018. december 7-én

A Szebeni HiStory nevet viselő történelmi előadássorozat második előadására került sor Nagyszebenben december hetedikén. A sorozatot a HÍD Egyesület és az Erdélyi Krónika portál közösen szerveznek meg, RMDSZ-Communitas Alapítvány pályázati támogatásnak örvend és dr. T. Szabó Csaba történész szakmai vezetésével havonta fog jelentkezni.

Az első előadásnak az Ars HUNGARICA fesztivál biztosított keretet, amikor a sorozat szakmai vezetője, dr. T. Szabó Csaba bevezette a hallgatóságot a régészetbe, a kutatásokról és alapítokról, nagyszebeni vonatkozásokról beszélt. Már akkor körvonalazódott, hogy nem is annyira fontos azokat a személyiségeket és történelmi eseményeket hangsúlyozni, akik és amelyek kimondottan Nagyszebennel kapcsolatosak. Hisz minden, főleg erdélyi esemény, fejedelem, magyar király vagy akár csata összekapcsolható, összefüggésbe hozható városunkkal. Nagyszeben soha sem volt elszigetelt vár/város Erdélyben és ma sem az.

Sorozatunk célja az, hogy a helyi magyar közönségnek havonta jelentkező, minőségi történelmi előadások segítségével mutassuk be, tényekre és dokumentumokra alapozott magyar, ezen belül az erdélyi történelmet. Nem úgy, ahogy a kommunista rendszerben tanultuk, hanem a kiegyensúlyozottságot nyomozva a ridegebb, de annál dokumentáltabb és hiteles forrásokra alapozott előadásokat helyezzük előtérbe. Meghívottaink, néha tabukat is megdönteni fognak és ezt a rizikót is bevállaljuk. Egyelőre nincs megszabott, pontosan leszögezett időpontja a sorozatnak, mert a szervezés sokat függ a meghívott előadókkal való egyeztetéstől és a helyi, más események időzítésétől.

Valahogy a fennebb leírtak szerint értelmezhető dr. Lupescu Radu Mátyás és Erdély előadása, amelyre több, mint 25 személy volt kíváncsi pénteken este, december 7-én a HÍD – Magyar Házban. Mindenki olvasott, tanult, tud Mátyás királyunkról néhány történelmi adatot, számtalan mende-mondát is hallottunk királyságáról, filmeket láttunk, kiállításokat szerveztünk és még sorolhatók tapasztalataink. Dr. Lupescu Radu egyetemi tanár Mátyás királyunk családfájának bemutatásától kezdve 60 percbe sűrítette ismereteink majdnem minden részecskéjét, adatokkal és konkrét történelmi forrásokkal megalapozva a tényeket. Az előadó lefegyverző egyszerűséggel mutatta be, például azt, hogy királyságának ideje alatt Mátyás király csupán kétszer járt Erdélyben 1462-ben és 1467-68-ban. Pedig, majdnem úgy tűnt, hogy innen vezette a Magyar Királyságot. Többek között érintette Nagyszebent és az is kiderült, hogy a szászok először eléggé brutális intézkedések által ismerték meg, később a helyi önrendelkezést megerősítve megszerettette magát Mátyás. Nem utolsó sorban tudtuk meg azt, számtalan más tény mellett, hogy az álcázott öltőzetben sétáló király csak mese, úgy ahogy most sem kirándulhat őrízet nélkül államelnök, abban az időben sem volt ez lehetséges.

A pénteki előadás a közönség részéről is meglepetésekkel szolgált a szervezőknek, mert lupényi érdeklődő is eljött Nagyszebenbe ezt megtekinteni és olyan személy is aki előszőr jelent meg egy magyar közösség által szervezett eseményen, pedig pár éve már ide költözött Székelyföldről. Érdekes volt azt is tapasztalni, hogy a témával kapcsolatosan nagyon érdekes interaktív beszélgetés alakult ki, dr. Lupescu Radu türelemmel és csak az elismert forrásokra alapozva fogalmazta meg válaszait.

Az előadáson bemutatásra került az a honlap, amely Mátyás király utazásait nyomozza és mutatja be, pontos adatokkal, dátumokkal, a források megjelenítésével együtt: http://www.matyaskiraly.mnl.gov.hu.

A műsor végén történelmi könyveket lehetett megvásárolni. A következő Szebeni HiStory előadás 2019. januárra van tervezve, Facebook oldalakon, plakátokon, a Szeben.ro honlapon, templomi hirdetésben és hírlevélben lesz bemutatva az előadó és a bemutatott előadásnak címe.

Ez is érdekelhet