10. HUNGARIKUM NAPOK – Nagyszeben – Sibiu – Hermannstadt, 2019. július 6.

Tájékoztató a Nagyszebeni Főzőversennyel kapcsolatosan

A HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete 2019-ben tízedik alkalommal szervezi a hagyományos főzőversenyt az ASTRA Nemzeti Múzeum Szabadtéri Skanzenben, július 6-án, szombaton.

Az eseményt időjárástól függetlenül megtartottuk minden évben és igyekszünk ezt betartani, ha mégis ítéletidőt jeleznének az időjárás jelentések a főzőversenyt másnapra, vasárnapra, azonos programmal és szabályokkal tartjuk meg. A főzőversennyel párhuzamosan kézműves vásár, gyermekprogramok, különböző előadások kerülnek bemutatásra és a jó hangulatot zenével és tánccal “ízesítjük”.

NEVEZÉS: A Főzőversenyre minimum 3 fős csapatok jelentkezését várjuk.

FIGYELEM! Nagyon fontos, hogy minden csapatból legalább egy személy orvosi jóváhagyással bizonyítsa, hogy egészségügyileg alkalmas a főzésre és felszolgálásra (háziorvos által kibocsátott jóváhagyás: „Apt clinic pentru gătit”). Ugyanakkor, a hús beszerzésekor fontos kikérni az állatorvosi jóváhagyást és a vásárlási nyugtát, s kérjük, ezeket hozzák magukkal a szabadtéri műsorra (copie certificat veterinar, chitanţă şi/sau bon de casă).

A Hungarikum Napokon előtérben a környezettudatosság

Újítások nem csak a gasztronómiai téren mutatkoznak meg a fesztiválon, nagy hangsúlyt fordítunk a környezetünk ápolásra is.

Idéntől a gulyást tálaló tányérok és eszcájgok újrahasznosított anyagból lesznek. Tisztelettel felkérünk minden résztvevőt, hogy a fesztivál ideje alatt NE használjon egyszer használható műanyag tárgyakat. Egy gulyás adag körülbelül. 400 ml – ajánlott adomány: 15 lej. Viszont, akik otthonról hozzák a tányért és eszcájgot (amennyire lehet, természetes anyagokból) azok kedvezményes áron kapják a gulyást, 10 lejes – ajánlott adományért.

 

HÁROM Kategóriában lehet :

 1. HAGYOMÁNYOS GULYÁS – ebbe a kategóriába fogjuk sorolni azokat a gulyásokat, amelyek a hagyományos, a tradicionális módon készülnek – ÚJRAÉRTELMEZETT/MODERN
 2. ÚJRAÉRTELMEZETT GULYÁS – ebbe a kategóriába soroljuk azokat a gulyásokat, amelyek mást, különlegeset, újraértelmezett ételeket jelentenek
 3. MÁS, BOGRÁCSBAN KÉSZÜLT MAGYAR ÉTELEK – ebbe a kategóriába sorolhatók azok az ételek – a gulyáson kívül -, amelyek specifikusan magyar receptek szerint készülnek el, kimondottan bográcsban – pld. marhapörkölt, lecsó, halászlé, levesek, stb.
  Benevezni 2019. június 30., 24:00 óráig lehet, a www.szeben.ro honlapon, Facebookon és más felületeken is közzé tett Google Forms típusú segítségével, részleteket és további útbaigazítást a következő elérhetőségeken is kaphatnak: hid@szeben.ro e-mail címen, illetve a 0745.300234 (Levente) telefonszámon. 50  főzőhely áll rendelkezésre, ha ezek elkeltek, a nevezést a határidő előtt lezárhatjuk.

  A nevezéseket bejelentkezési sorrendben jegyezzük fel.

  A főzéshez szükséges eszközt (bogrács, állvány, kés, fakanál, fűszer stb.) a csapatok hozzák magukkal. A szervezők biztosítják a sorszámozott, előre előkészített főzőhelyeket, fát, vízvételi lehetőség ivócsap. Kizárólag a nevezett csapatok vehetnek részt a versenyben!

  PROGRAM, 2019. július 6-án, szombaton, 8. és 18. óra között:

  • 07:00 – 07:30: találkozás a főkapunál (Multikulturális Pavilon parkolója)
  • 08.00 – 09.00: belépés a Skanzenbe (szervezetten és fegyelmezetten), előkészületek (helyfoglalás, tűz, stb.)
  • 09.00 – 10.00: megnyitó, tűzgyújtás
  • 10.00 – 14.00: főzés
  • 14.00 – 14.30: a zsűrizéshez szükséges adagok leadása, zsűrizés
  • 14.30 – 15:00: eredményhirdetés és díjkiosztás
  • 15.00 – 18:00: koncertek megtekintése, eszem- iszom-kóstolgatom, értékelő koccintások, összepakolás.

A VERSENY ÉRTÉKELÉSE, DÍJAZÁSA: – A csapatokat zsűri értékeli. Három külön zsűri csapat fogja a külön kategóriákat értékelni. A zsűri döntése megfellebbezhetetlen. – A zsűrizendő adagok tálalásához szükséges kellékeket (tálca, tányér, szalvéta, kanalak, stb.) Fontos szempontok: Az elkészített étel íze, színe, állaga, összhatása a főzőhely kinézete, hagyománytisztelet, egyediség. A csapatoknál az egységes megjelenés külön pontot ér. – Az értékeléshez szükséges (1 adag, kb. 10 dkg) ételt kell 14:00 – 14:30 óra között a főzés helyszínén a zsűrinek leadni, a nevezésnél megadott kategória szerint. A zsűrizéshez szükséges tányérokat a szervezők biztosítják. – A résztvevő csapatok Emléklapot kapnak, kategóriánként az 1-3 helyezett csapat kupát, oklevelet, díjat nyer. * Gyermekcsapatok külön díjban részesülnek.

FONTOS TUDNIVALÓK: A szervezők (rendezés, közönségszervezés, népszerűsítés, stb. kívül) a következőket biztosítják egy-egy nevezett csapatnak: – víz, – tűzifa, – zsűrizéshez szükséges kellékek (savanyúságon kívül), – csapatonként egy asztal és egy pad + a közönség számára külön, – a látogatók kiszolgálásának a szervezése és a szükséges tányérok, Az esemény reggelén szabályzat tudomásulvételét aláírásával kérjük megerősíteni. Ellenkező esetben a szervező eldöntheti, hogy nem fogadja be, vagy kizárja a csapatot a versenyből. – A főzéshez szükséges minden hozzávalót – beleértve a bográcsot állvánnyal, húst, zöldséget, fűszereket, stb. – a versenyző csapatok saját maguknak biztosítják! – Ahogy azt fennebb kiemelten említettük, idén már lehetőség van helyben megvásárolni a főzéshez szükséges nyersanyagokat – helyi termelőktől, hivatalosan és egészségügyileg ellenőrzött formában, piaci ár alatt. – Gázpalack használata tilos! – A versenyzők elhelyezése a skanzenben nyílt téren történik. A berendezés épségéért a csapat felel.

SZABADTÉRI MŰSOROK – SZABÁLYOK ÉS LEBONYOLÍTÁSI MÓD: Belépő a Falumúzeumba – 7,30 órakor, mindenki egyszerre, autóval is be lehet jönni, szervezetten, fegyelmezetten és max. 20 km/h sebességgel a megjelölt úton. A lepakolás 9,00 óráig tarthat, ezt követően minden autót ki kell vinni a falumúzeum parkolójába. Visszapakolni és autót újra behozni a helyszínre csak az esemény végén lehet, 17 óra után. A tisztaságra kérjük, vigyázzanak! A szervezők a tisztaság fenntartása érdekében szemetes zsákokat biztosítanak, ezeket a szervezőktől lehet igényelni. Minden csapat pakoljon el a saját helyén mindent, hogy úgy adhassuk át a helyszínt, ahogy kaptuk. Jövő évben is szükségünk lesz a partnerségre! A Falumúzeumban 20 óráig lehet tartózkodni, viszont arra kérjük a csapatokat és résztvevőket, hogy legkésőbb 18 óráig szállítsák el főzőversennyel kapcsolatos kellékek.

GULYÁSFŐZŐ VERSENY, KÓSTOLÓ, LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA – A főzőverseny hivatalosan 9 órakor kezdődik (7,30 és 9,00 óra között a logisztikai teendőkre összpontosítunk: a főzőhelyek átadása, a berendezkedés, az üstök felszerelése, fa előkészítése, a csapatok nevének/számának kiosztása, stb.), és 14-14,30 óra között a zsűri asztalára kell helyezni a csapat főztjét. – Minden csapat, a neve mellett számot kap, ezek szerint fogjuk beazonosítani a nyertest. – Minden csapat egy BETŰT fog kihúzni az urnából saját kezűleg, és nem fogja ismerni ennek tartalmát, hanem a lezárt, titkosított másolat-borítékot gondosan elteszi és díjazáskor bontja/mutatja meg! – A zsűri tagjai betűkkel megjelölt kóstolókat értékelnek, nem fogják ismerni a betű-szám azonosítást, párosítást. – A nyertesek kihirdetésének azonosítjuk a számokat a betűkkel, amelyet a szervező csapatból két személy végezhet. – A zsűrinek szánt adagokat azonos edényekbe fogják felszolgálni a versenyzők, szigorúan a szervezők által kinevezett önkéntesek segítségével (magyarán: nem a versenyző viszi a zsűrinek, hanem az önkéntes!). A gulyás mellé savanyúságot, kenyeret, vagy egyéb ínyencségeket lehet tálalni. A zsűrinek szánt terítéket, tálakat, tányérokat, evőeszközöket, szalvétát, egyebeket a szervezők biztosítják. – A gyerekcsapatok külön, egymás között versenyeznek, külön díjban részesülnek. – A díjak kiosztásánál a megfelelő kategória zsűri elnöke, a döntések szerinti betűt mondja be hangosan, a szervezők által megbízott személy azonosítja a betűt a számmal, tehát a csapattal. A felszólított Csapatnak kötelező felmutatni, átadni a bontatlanul a borítékot, amelyet mindenki előtt kibontanak, azonosítanak, ezzel hitelesítve a díjakat.

FOGYASZTÁS ÉS A LÁTOGATÓK KISZOLGÁLÁSA: – 14 óráig nem szabad a bográcsba készült ételekből fogyasztani és senkinek sem szabad felszolgálni. – Miután a zsűri elé kerültek az adagok (14,00-14,30), amikor ezt a főszervezők bejelentik, azt követően lehet felszolgálni az ismerősöknek, barátoknak, látogatóknak és turistáknak az eledelt. – A csapat tagjain kívül mindenkinek VOUCHER (étkezési jegy) ellenében lehet/kell felszolgálni az ételeket/adagokat! Egy Voucher = egy tál étel. – Minden csapat, a főzött mennyiségtől függetlenül minimum 10 adagot, a felszolgálási szabályzatot betartva (CSAK Voucher ellenében!), köteles felszolgálni a látogatóknak. – A szervezők, az első 10 adagot nevezési adományként fogadják / kezelik. Minden csapat, a saját költségeinek fedezése érdekében több adagot is felajánlhat (vagy nem:). – Minden 10. adagon felüli felkínált/eladott gulyást, a szervezők megtérítik a csapatoknak, teljes mértékben, a költségek fedezésére az esemény lejártakor. – Minden Vouchert felmutatott személy hőálló edényt, kanalat, kenyeret, szalvétát és, természetesen egy adag ételt kap a csapattól. A kellékeket – hőálló edény, kanál, kenyér, szalvéta – a szervezők biztosítják, minden csapat részére a felkínált étel adagok száma szerint (minimum 10 adag). – A Vouchereket CSAK a szervezők biztosítják. Vouchereket a Hungarikum Napok meghívott, vendégei, szervezői is kapnak, őket is ezek ellenében kell / és lehet kiszolgálni. – Látogatóknak, turistáknak a Vouchereket (étkezési jegyek) adomány ellenében, elkülönített helyen a szervezők osztogatják. – Egy Voucher ajánlott adományozási ára 15 lej. – A Vouchereket elkülönített helyen lehet megváltani, pontosan kérve a gulyásfőző azonosító számát és/vagy a nevét. – Egy személy legfeljebb 4 étkezési jegyet válthat be, egyszerre. – A Voucherek 12 órától igényelhetők, és a kényelem érdekében ajánlott is ezeket idejében beszerezni. Minden személyt megkérünk, hogy az esemény minőségének és színvonalának növelése érdekében kulturált módon járuljon hozzá, és a nemzeti értékeinket bemutató rendezvényünket illendő fontossággal kezelje. Máskülönben maradjon távol az eseménytől!

 

Köszönjük szépen a megértést és az együttműködést. Sok sikert kívánunk a versenyzőknek és mindenkinek jó étvágyat!

Főszervező: HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete,

Főtámogató és partner: Nagyszebeni ASTRA Múzeum

A fesztivál támogatói: Nagyszeben Önkormányzata és Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Kovászna Megye Tanácsa, Magyarország Földművelésügyi Minisztériuma – Hungarikum Főosztály, Bethlen Gábor Alapítvány.

HÍD – Szebeni Magyarok Egyesülete,

Sörház utca, 2. szám /str. Berăriei, nr. 2.,

Tel.: 0745.300-234 |  hid@szeben.ro, | www.szeben.ro

@HungarikumNapok NagyszebeiMagyar

#hidegyesulet #szebenimagyar #HungarikumNapok

Ez is érdekelhet