Week-end gustos

Week-end gustos și tradițional la Zilele Hungarikum

Joi, 20 august a debutat cea de-a 11-a ediție a Zilelor Hungarikum organizate de Asociația HID în parteneriat cu Muzeul ASTRA. Șirul evenimentelor a început cu vernisajul expoziției „Momentul reînnoirii” în galeria bisericii reformate din Sibiu și s-a încheiat cu reprezentațiile Ansamblului de dansuri Miriapod și a trupei Heveder din județul Covasna. 

Sub semnul „înnoirii”au debutat joi, 20 august 2020 Zilele Hungarikum în Sibiu. Expoziția „Momentul reînnoirii” a fost adusă la Sibiu cu sprijinul Centrului Cultural Maghiar Balassi din Sfântul Gheorghe. Antropologul și reprezentantul Institutului Balassi, Vörös T. Balázs a vorbit despre însemnătatea și mesajul fotografiilor expuse. „Imaginile ne invită să reflectăm asupra spiritualității de zi cu zi”, a încheiat el.

În deschiderea evenimentului, domnul Marcel Constantin Luca, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu a felicitat Asociația HID pentru organizarea festivalului la Sibiu.

Despre însemnătatea zilei de 20 august pentru maghiari și chiar pentru europeni a vorbit domnul dr. Ábrám Zoltán, vicepreședintele Societății Maghiare de Cultură din Transilvania.

20 august este ziua Sfântului Ștefan, rege al Ungariei și ziua întemeierii Statului Maghiar, dar și sărbătoarea pâinii noi.  Cuvântul a fost preluat de domnul Louis Guermond, fotograf și membru a numeroase saloane internaționale. „Țin să-l felicit pe domnul Serfőző Levente și echipa sa care, de un deceniu, include întotdeauna fotografia în programul său cultural.” , a declarat fotograful.

Domnul Serfőző Levente, președintele Asociației HÍD a deschis evenimentul mulțumind tuturor partenerilor pentru susținere și colaborare.

Vineri s-a dat startul evenimentelor în aer liber din Muzeul ASTRA. Elementul central al zilei a reprezentat-o Aleea Meșteșugarilor. Peste 50 de meșteșugari, meșteri populari, artizani și producători tradiționali și locali și-au expus produsele în cele trei zile de festival. Vizitatorii au avut ocazia să admire produse handmade și să deguste delicatese artizanale dar și să participe la atelierele deschise de olărit, țesut la război, fierărit, împletit și altele. Trupa Anacronism din Sibiu a prezentat cum arăta viața în evul mediu pe timp de pace, au organizat și prezentat momente de luptă și au oferit posibilitatea copiilor să tragă cu arcul.

Asociația Kalibasko din Sfântul Gheorghe a prezentat iurta tradițională maghiară și a susținut activități de tir cu arcul și țesut pentru copii, împletit traditional cu fire naturale, execuție mici jucării din hârtie, cânepă, lână și alte materiale.

Conferința intitulată Live, Online sau cum? s-a desfășurat în aer liber, seara târziu când musafirii – din cauza traficului infernal din această zi – au reușit să ajungă la Sibiu. Au participat și au fost reprezentate 8 instituții culturale și asociații din România, iar discuțiile pe această temă au continuat și a doua zi, non-formal și individual, datorită interesului special și actual al temei alese. Ca și concluzie generală a celor care au participat se poate enunța faptul că datoria tuturor este de a organiza, așa cum se poate și în condițiile legal posibile activitățile, mai ales în aer liber și cu activități de prezentare a tradițiilor și patrimoniului viu.

Digitalizarea, varianta online de a desfășura anumite evenimente, se pare că are un impact mult prea mic, iar mulți dintre participant au recunoscut că mediul virtual are un puternic caracter informațional, impersonal și oferă posibilități foarte reduse de interacțiune. Întâlnirea față în față, pe viu nu se poate înlocui cu mediul virtual. Anumite activități, chiar evenimente marcante pot fi anulate pentru un an, dacă stările special și rigorile o impugn, însă acest lucru va avea efecte negative pe care participanții la conferință doar le intuiesc, fără a le cunoaște în acest moment. Faptul că anumite evenimente, festivaluri, activități culturale se desfășoară cu restricțiile aferente din punctual de vedere al numărului de vizitatori, participant, invitați este un handicap mai ușor de surmontat în următorii ani, decât anularea totală.

Bineînțeles, majoritatea directorilor, președinților de instituții și asociații au fost în unanimitate de accord că impactul acestei perioade se va putea surmonta foarte greu și în câțiva ani. Iar pe de altă parte încă nici măcar nu se discută despre un set de măsuri de ajutor și revigorare în domeniu, așa cum se întâmplă cu multe domenii economice și sociale afectate de pandemie, fapt care va avea recul în numărul entităților active.

 

Premiile I. au plecat la Târgu Mureș.

 Cea mai populară parte a Zilelor Hungarikum este concursul de gătit la târgul de țară. Anul acesta s-au înscris 16 ceaune la cele două categorii: gulyas tradițional și alte mâncăruri tradiționale maghiare. Membrii juriului au deliberat timp de 2 ore în timp ce pe scena festivalului au urcat Trupa Operettissimo din Cluj Napoca, Ansamblul Miriapod din Sf. Gheorghe și interpeții Csilla Tamás, István Rigmányi.

 Premiul I. la categoria gulyás tradițional a fost căștigat de echipa Homo Novus din Sighișoara. Echipa a participat pentru prima dată la Zilele Hungarikum și a fost foarte încântată de premiul obținut. Locul II. a fost împărțit de două echipe, „Sare și Piper” și Hudea 4 din Sibiu. Gulyasul gătit de Bio-Matemanufaktura a meritat locul III. La categoria alte mâncăruri tradiționale premiul I. a fost câștigat de echipa TVR – Târgu Mureș, locul II. de echipa EMKISZ din Cluj iar locul III. de Food Monkey din Sibiu. Au mai participat echipele: Asociația Tonal, Phoenix Team, Ceaunul Fermecat Reloaded, Kincsásó, Suflák-Attila Nagy, unele dintre acestea au gătit câte două ceaune separate.

 Zilele Hungarikum s-au încheiat duminică în muzeul în aer liber ASTRA, unde 4 bucătari au surprins publicul cu mâncăruri delicioase: Biro Gheorghe, bucătarul șef al Resaturantului Lumos a pregătit ciorbă de ciuperci, Attila Nagy marhapörkölt, adică tocăniță de vițel iar echipa Sare și Piper a gătit încă o dată ceaunul cu gulyás tradițional cu găluște cu care au câștigat premiul de sâmbătă. Meșterul-olar Csaba Bálint, a demonstrat că își poate combina pasiunea pentru olărit cu cea pentru gătit pregătind o tocăniță de porc cu gălbiori într-un ceaun din lut modelată chiar de el.

Trupa Heveder și Ansamblul Miriapod au încântat publicul cu muzică și dansuri tradiționale maghiare. Reprezentanții Asociației HID au mulțumit tuturor susținătorilor, partenerilor pentru sprijin, voluntarilor pentru efortul depus și participanților pentru prezență încheind cu succes cea de-a 11-a ediție a Zilelor Hungarikum.

*Organizatorii au luat toate măsurile de precauție pentru prevenirea răspândirii virusului, au pus la dispoziție măști, substanțe de dezinfectat mâinile și au rugat publicul să țină cont de distanțarea socială.

Organizatori: Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar Sibiu, Muzeul ASTRA

Eveniment cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu.

Susținători: Fundația Bethlen Gábor Ungaria, Departamentul de Externe a Prim-ministrului Ungariei, Fundația Communitas – UDMR, Consiliul Județean Covasna, Centrul de Cultură al Județului Covasna, EMKE – Asociația Societatea de Cultură Maghiară din Transilvania, Institutul Cultural Maghiar din Ungaria, Galeria Radóczy Mária.

Parteneri: Institutul Cultural Maghiar Balassi Sf. Gheorghe, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Asociația de Turism a Județului Sibiu, EMKISZ – Asociația de Tineret a Societății de Cultură Maghiară din Transilvania, Biserica Reformată Sibiu, Biserica Catolică Sibiu, Urban Berwery, Restaurantul Delis, Restaurantul Lumos, Eco-Zen Boutique.

Parteneri media: TVR Redacția Maghiară, Televiziunea Maghiară din Budapesta – Duna TV, Erdély TV, MagicFm, Radio Cluj, Radio Tg. Mureș, Zile şi Nopţi, Hermannstadter Zeitung, Szabadság, Krónika, Háromszék, Művelődés, Szórvány.info, Erdély.Ma, Székelyhon.ro, MagyarAdás.ro, Kronika.ro, StirideSibiu.ro, Monitorul de Sibiu, Sibiul in Imagini, Maszol.ro, Főtér.ro, Székelyhon.ro, Transversum Média Trade, Sibiu City App,  FestivApp, Szeben.ro.

Ez is érdekelhet