Un deliciu muzical: „Tárkány Művek” concertează la cea de-a 13-a ediție a Zilelor Hungarikum

„Tárkány Művek” este un grup de muzicieni maghiari tradiționali și de jazz din Budapesta, Ungaria. Sunetul lor îmbină folclorul tradițional maghiar cu muzica clasică și jazzul avangardist, iar mai recent cu reggae și rock. Format în urmă cu 11 ani, grupul a lansat 5 albume, oferind publicului o lume muzicală unică. În cadrul celei de-a 13-a ediții a Zilelor Hungarikum, festivalul de reprezentare autentică a comunității maghiare, publicul îi va putea asculta într-un concert unic, sâmbătă, 2 iulie, după-amiaza, la Muzeul în aer liber ASTRA din Sibiu.

Formația „Tárkány Művek” este câștigătoare a premiului „Junior Prima” și a fost înființată în 2008. Trupa este condusă de compozitorul Bálint Tárkány-Kovács, care stăpânește cu măiestrie țambalul, un instrument cu coarde specific ansamblurilor muzicale mici și proclamat instrumentul național al Ungariei. Versurile lirice ale melodiilor sunt împletite cu poezii populare, iar în cântece se regăsesc adesea și rimele unor mari poeți maghiari precum Ady Endre, Babits Mihály, Pilinszky János și József Attila. Formația este compusă din Fekete Borbála (voce), Viszkeleti Júlia (voce), Hámori Máté (chitară), Fekete Márton (violă) și Molnár Péter (contrabas).

Melodicitatea instrumentelor amintește de sunetul formațiilor folk cu coarde, în timp ce chitara adaugă o notă de jazz și blues cântecelor. Nuanțele subtile ale cântecelor folk și ritmurile muzicii pop fac ca sound-ul trupei să fie unic.

„Tárkány Művek” participă frecvent la festivaluri de renume din Ungaria, au cântat și în România, Slovacia, Polonia, Austria și Serbia.

Ez is érdekelhet