Sibiul găzduiește cel mai prestigios festival de teatru din Europa de Est

Cele zece zile de festival oferă spectacole și pentru iubitorii de teatru în limba maghiară

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu a început pe 24 iunie și va oferi iubitorilor de cultură și teatru spectacole de teatru și diverse producții artistice până duminică, 3 iulie. În fiecare an, printre sutele de programe care includ reprezentații, spectacole, întâlniri cu publicul se regăsesc și piesele de teatru, evenimentele maghiare sau organizate în spații ale comunității maghiare din Sibiu.

Cea de-a doua jumătate a festivalului de teatru din acest an va coincide cu cea de-a 13-a ediție a Zilelor Hungarikum, iar organizatorii FITS au inclus în program inclusiv o reprezentație în cadrul acestuia. Buna cooperare instituțională aduce la Sibiu trupa maghiară „VariDance” care va susține două spectacole: primul sâmbătă, 2 iulie pe scena din Muzeul ASTRA, iar al doilea duminică seara, pe scena din Piața Habermann. Talentată, pricepută și încrezătoare, cu o energie și o eleganță debordante, compania promite să ofere o producție plină de viață, care va fi o experiență de neuitat pentru publicul larg.

Festivalul de teatru va prezenta tragicomedia „Tóték” (Familia Tót) de Örkény István publicului de limbă maghiară vineri, 1 iulie la orele 21. „Tóték” este o producție emblematică a Teatrului Național Maghiar„Illyés Gyula” din Bereg (Ucraina), în regia lui Vidnyánszky Attila. Piesa prezintă familia Tót, în mijlocul furiei războiului care trăiește în idilicul Mátraszentanna. Aceasta este vizitată într-o zi de maiorul fiului lor care luptă pe frontul rusesc. Nervii maiorului au fost grav afectați de lunile de război, așa că decide să își petreacă cele două săptămâni de vacanță cu familia Tót. Dar, pentru a-i ține ocupați îi obligă pe membrii familiei să-și împacheteze lucrurile. Soții Tót nutresc speranța că îngăduința maiorului îi va permite fiului lor să beneficieze de o reducere a perioadei petrecute pe front. Entuziasmul familiei Tót pentru împachetare se diminuează și, în cele din urmă îl ucid pe maior. Fără să știe că atât victima, cât și crima sunt pe cât de inutile pe atât de absurde, deoarece poștașul din sat nu livrează scrisori cu vești proaste, deci nici măcar pe cea cu vestea morții fiului lor.

Printre zecile de spații care găzduiesc Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), se numără și câteva biserici care vor fi locul de desfășurare pentru spectacole de gospel, fado, coruri și evenimente bisericești, unind comunitățile reformate, romano-catolice, greco-catolice și alte comunități religioase într-o sărbătoare culturală a tuturor.

Programul complet al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu poate fi accesat pe site-ul evenimentului: https://www.sibfest.ro

Ez is érdekelhet