Orth István, pastor onorific și grafician, a ținut un discurs inaugural în cadrul vernisajului expoziției „Talentul lor este cadoul harului divin gratuit” – portret de carieră al scriitoarei Berde Mária și a pictoriței Berde Amál, evenimentul de deschidere al celei de-a 13-a ediții a Zilelor Hungarikum. Acesta a subliniat faptul că spațiul expozițional a fost creat pentru a pune în lumină valori artistice precum cele ale acestei expoziții.
Szebeni Zsuzsa, director al Institutului „Liszt” din Sfântu Gheorghe, istoric de teatru și curator al expoziției, a prezentat viața și arta lui Berde Amál, ale cărei tablouri sunt expuse. Expoziția își propune să readucă numele Berde în conștiința publică. Expoziția este deschisă până la 31 august 2022 la Galeria Bisericii Reformate.
Serfőző Levente, președintele Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și vicepreședinte Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, a deschis oficial cea de-a 13-a ediție a Zilelor Hungarikum la Galeria Bisericii Reformate și apoi la Muzeul în aer liber Astra. „Este o mare plăcere pentru noi să vedem că tot mai multe instituții se implică și devin parteneri ai acestui eveniment. Astfel, asociația noastră este demnă de numele său (ref. hid = punte) și creează cu adevărat punți și construiește relații între instituții. Muzeul în aer liber Astra este un exemplu excelent în acest sens, găzduind Zilele Hungarikum pentru al treisprezecelea an consecutiv și suntem onorați că se bucură să le organizeze în fiecare an. Le mulțumim”. Coordonatorul Zilelor Hungarikum a mai subliniat că evenimentul a crescut organic, devenind mai bogat în fiecare an, cu tot mai multe persoane interesate și cu din ce în ce mai mulți participanți. După discursul de deschidere, i-a fost alături directorul Muzeului în aer liber Astra, Lucian Robu, pentru a-i vizita și saluta pe cei peste 50 de artizani, meșteșugari și producători participanți la târg. Directorul instituției a subliniat că și la ediția din acest an se va continua să se creeze lucruri fantastice prin activități interactive, toate acestea făcând parte din patrimoniul meșteșugăresc maghiar, păstrând vii tradițiile culturii maghiare.
Evenimentul de vineri după-amiază de la Muzeul în aer liber Astra a fost completat de o vizită spectaculoasă din partea participanților la evenimentul „Biciclete Cochete”, care au sosit în fuste roz și pe biciclete de-a dreptul cochete.