Programe pentru întreaga familie la Zilele Hungarikum

programe

Programe diverse la festivalul cultural și gastronomic maghiar

Cei mici nu se vor plictisi la Zilele Hungarikum din Sibiu. Sâmbătă și duminică la Muzeul în aer liber Astra Asociația BoGAs! îi așteaptă pe cei mici la cortul copiilor. Aici se vor realiza picturi pe față, sculpturi în lemn, împletituri de mărgele, dar se vor confecționa și bijuterii. Vor avea loc activități pentru mame și bebeluși, jocuri de îndemânare, multă distracție și râsete. Atmosfera bună și jucăușă sunt garantate! Astfel, pe întreaga durată a Zilelor Hungarikum, Asociația Kalibáskő din Miercurea Ciuc va organiza activități tradiționale pentru copii. Aceștia vor putea intra în iurta specific maghiară și se vor putea delecta cu concursuri și demonstrații de mânuire a biciurilor și tras cu arcul.

Invitații Zilelor Hungarikum din acest an sunt și Cimpoierii din Transilvania, care vor distra publicul cu concerte de muzică și jocuri medievale vineri și sâmbătă. Formația va interpreta muzică medievală și muzică tradițională, combinând în mod dinamic cântece din diferite regiuni ale Europei și din diferite perioade istorice cu muzica internațională de astăzi. Repertoriul lor include, de asemenea, cântece tradiționale vechi și bine cunoscute. Cimpoaiele lor medievale și instrumentele de epocă creează o atmosferă magică în rândul publicului.

Sâmbătă, după programele culturale, organizatorii pregătesc o petrecere cu dansuri populare maghiare pentru public, unde întreaga familie se poate alătura distracției.

Strada meșteșugarilor este o adevărată atracție la cel mai cunoscut eveniment maghiar din regiune, organizat în aer liber între 5 și 7  iulie la Sibiu. În acest an vor participa peste 50 de expozanți meșteșugari maghiari, locali, din țară și de peste hotare, vor avea loc prezentări și demonstrații live la Muzeul în aer liber ASTRA. Târgul va fi deschis vineri între orele 12:00 și 20:00, sâmbătă între orele 8:00 și 20:00, și duminică între 8:00 și 18:00.

Arome maghiare și programe gastronomice speciale la cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum

Principala atracție a evenimentului este Concursul de Gătit de sâmbătă, 6 iulie în cadrul căruia echipe de amatori se vor întrece pregătind diferite tipuri de gulaș și alte preparate gătite la ceaun. 28 de echipe s-au înscris în concurs. Acestea vor veni din diferite localități din țară, precum și din Ungaria, Slovenia, Serbia și Slovacia pentru a demonstra cine poate face cel mai bun gulaș și cea mai bună tocană. Mâncărurile vor fi evaluate de un juriu profesionist format din cinci membri. În afara concursului vor exista și deserturi, cu un total de 31 de puncte de gătit la foc de lemne la care se vor pregăti mâncăruri delicioase pentru ca vizitatorii să le poată degusta.

În ultima zi a evenimentului, duminică, participanții vor avea parte de o experiență gastronomică specială, în cadrul căreia bucătarii din juriu și alți invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare prin preparatele lor, care vor fi disponibile pentru degustare. Se vor pregăti peste 12 feluri, printre care tocăniță de cocoș, tocăniță de porc cu șoric și garnitură, supă de iepure, bogrács de Sibiu, gulyás din carne de porc, deserturi, fasole boabe ca la Mohács, haluska sau tocană de mangalița fiartă în bere artizanală Augusta.

Pentru cei care caută arome maghiare tradiționale, strada meșteșugarilor va oferi o selecție de produse și băuturi artizanale. O varietate de ceaiuri, cafea, miere, siropuri și gemuri, înghețată, ciocolată de casă, alte deserturi, bere, vin și pálinka așteaptă vizitatorii. Vânzătorii vor veni din toată țara și din Ungaria.

Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.

Finanțatori: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu. Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei.

Parteneri: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești. Consiliul Județean și Centrul Cultural Covasna, Centrul Cultural Național din Ungaria. Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület,  Contact Szolnok, Fundația pentru Diaspora Maghiară, EMKISZ – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, Uniunea Festivalurilor Maghiare din Transilvania. Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Bisericile Reformată și Romano-catolică din Sibiu. Lor.And Take Away, Café Drinks, Bere SB, Gulyás Master, Hungarikum Shop.

 Parteneri media: MTVA – Duna TV, Erdély TV, Zile şi Nopţi, Magic FM. Hermannstadter Zeitung, Tribuna, Szabadság, Háromszék, Művelődés, Kolozsvári Rádió, Marosvásárhelyi Rádió. Székelyhon.ro, KronikaOnline.ro, Maszol.ro, Sibiul în Imagini, Strada Cetății, Sibiul Azi, Sibiu City App, Szeben.ro.

Ez is érdekelhet