Multe programe gastronomice la cea de-a 14-a ediție a Zilelor Hungarikum
La Concursul de Gătit organizat sâmbătă se vor putea degusta gulyás și alte mâncăruri tradiționale maghiare pregătite la ceaun. Duminică vor găti maeștrii bucătari din juriu și invitații festivalului, în cadrul celei de-a 14-a ediții a Zilelor Hungarikum. Evenimentul va fi organizat la Muzeul în Aer Liber ASTRA din Sibiu, între 30 iunie și 2 iulie 2023.
Concurs de gătit
Sâmbătă, va avea loc tradiționalul Concurs de Gătit, în cadrul căruia vor concura peste 25 de echipe în acest an. La competiție s-au putut înscrie echipe formate din cel puțin două persoane. Acestea provin din Sibiu, Sighișoara, Cluj-Napoca, Berghia de Mureș, Nicolești, Borsec. De asemenea sosesc echipe din Ungaria. Mai precis de la Debrecen, Kecskemét, Pécs, precum și din Topolya, Serbia – toate având sarcina de a pregăti mâncăruri tradiționale la ceaun.
Preparatele gastronomice vor fi evaluate de un juriu profesionist și invitați ai festivalului format din opt membri. Din Ungaria Mihály Komlósi, Maestru al preparatelor la ceaun, László Bihacsi, Cavaler al Ordinului gătitului la ceaun, Antal Soós, membru al Ordinul Regal al gătitului din Ungaria. Apoi György Csontos, bucătar recunoscut al gătitului tocăniței de Karcag / preparat recunoscut hungarikum. Din Sibiu îi vom avea prezenți pe Gyuszi Bíró din Sibiu, bucătar șef Restaurant Lyra, Lóránt Erdei, proprietar și bucătar șef Lor.And Take Away. Vor fi prezenți Zsolt Dull, proprietar/bucătar șef Gulyás Master și Carol Szatmari, Biblioteca Județeană Astra.
Duminică în ultima zi a celei de-a 14 -a ediții Zilele Hungarikum participanții vor avea parte de o adevărată experiență culinară. Membrii juriului și bucătari invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare cu preparate deosebite. Acestea vor fi oferite și spre degustate publicului vizitator. Așadar, se vor putea degusta gulyás ca în pusta maghiară, tocăniță de berbecuț de la Karcag, tocăniță de cerb. Apoi bogrács de Sibiu, ceaun de fasole ca la Mohács, tocăniță de berbecuț ardelenească, gulyás secuiesc, tocăniță de gheare, papricaș de pui. Ciorbă de pește din crap și ciorbă de ciuperci.
Vizitatorii vor putea degusta și deserturi proaspete, gătite la fața locului, cum ar fi: specialitatea desert din Micfalău – Covasna. Nu vor lipsi langoșul secuiesc sau kürtőskalács cu paprikă.
Merită să vizitați Muzeul în Aer Liber ASTRA din Dumbrava Sibiului în toate cele trei zile ale festivalului Zilele HUNGARIKUM, 30 iunie – 2 iulie.