Gală de operă și operetă în deschiderea festivalului Ars HUNGARICA

Ora 19:00, 9 noiembrie – sâmbătă în Sala Thalia 

 • Deschiderea oficială a festivalului

 • Gală de operă și operetă: soprana Benedekffy Katalin & tenorul Turpinszky Gippert Béla, acompaniați de formația Mercurium
 • Recepție cu degustări de Produse Ungureşti

 

A paisprezecea ediție a festivalului Ars HUNGARICA din Sibiu începe cu o gală de operă și operetă.

După discursurile oficiale vor urca pe scena Filarmonicii Thalia Katalin Benedekffy (soprană) și Béla Turpinszky Gippert (tenor), acompaniați de Formația Mercurium din Miercurea Ciuc.

Gazda serii este actrița Enikő Blénessy.

Gala va fi urmată de o recepție, unde se vor putea degusta produse maghiare.

Program:

 1. Georges Bizet: Carmen / Ouverture
 2. Charles F. Gounod: Roméo et Juliette / Je veux vivre (Juliette)
 3. Gaetano Donizetti: L’elisir d’amore / Una furtiva lagrima (Nemorino)
 4. Pietro Mascagni: Onoare de iobag / Ave Maria
 5. Giacomo Puccini: Gianni Schicchi / O mio babbino caro
 6. Eduardo di Capua: Oh Sole mio
 7. Giuseppe Verdi: Traviata / Libiamo ne’lieti calici

pauză

 1. Johan Strauss: Valsul trandafirilor
 2. ifj. Johan Strauss: Liliacul / Mein Herr Marquis
 3. Johannes Brahms: Al 5-lea dans maghiar
 4. Ferenc Erkel: Bánk bán / Țara mea, țara mea
 5. Ferenc Erkel: László Hunyadi / Palotás

13.Kodály Zoltán: Șezătoare secuiască / ​​Sub Dealurile Csitár

 1. Zoltán Kodály: János Háry / Intermezzo
 2. Imre Kálmán: Intrarea Silviei
 3. Kálmán Imre: Silvia / Aș dansa de fericire

Soprana și actrița Katalin Benedekffy este originară din Ținutul Secuiesc și a fascinat publicul din multe țări din Europa și de peste mări.

Talentul său era evident de la o vârstă fragedă. În tinerețe a cântat deseori poeziile unchiului său, Sándor Kányádi, și a cântat cu succes în diverse recitaluri, concursuri de canto și seri literare. După ce a absolvit actoria a contractat la Teatrul Csokonai din Debrecen în 2002. De atunci a lucrat cu numeroase teatre maghiare și străine – Teatrul de Operetă din Budapesta, Teatrul în aer liber al insulei Margareta, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Teatrul Național Szeged, Opera Română Brașov, Wiener Staatsoper.

Și-a început cariera de cântăreață de operă în 2010 cu numeroase concerte atât acasă, cât și în străinătate. Așa a câștigat publicul din Germania, Austria, România, Slovacia, Polonia, Spania, Elveția, Statele Unite, Israel, Moscova și Canada. Talentul și dorința ei de a învăța au inspirat-o să stăpânească piese clasice de la cei mai mari maeștri precum Ilona Tokody, Krisztina Laki, Cheryl Studer, Bill Girald, Dorothea Schwarz și Julia Hamari, care este în continuare maestrul ei.

A concertat recent la Hollywood, San Francisco, Montreal, la Palais des Arts, și Roy Tomson Hall din Toronto. Colaborează des cu cvartetul Lanner, format din Orchestra Festivalului de la Budapesta și muzicieni din Staatsoper de la Viena și este de așteptat să lanseze un nou album la sfârșitul acestui an.

În 2013, a fost distinsă cu premiul Master and Uprentice pentru interpretarea de excepție, iar în 2014 a primit premiul pentru excelență în viața comunității din Transilvania.

Actrița este o figură populară la programele de televiziune și radio, cântând deseori în programe culturale.

Între timp, nu și-a uitat patria mai restrânsă, Transilvania, unde își desfășoară activitatea în mod regulat, ajută tinerii, dă concerte de caritate ONG-urilor și bisericilor.

Motto: Sarcina artei este de a ne face viața mai bună și mai frumoasă.

 

Béla Turpinszky Gippert a debutat în 2015 cu rolul lui Bánk la Opera Maghiară din Cluj. În cadrul festivalului Primavera de la Teatrul Erkel din 2016 criticii l-au votat să interpreteze rolul lui Turiddu și Túri Dani.

În sezonul 2017/18 a fost tenorul a zece spectacole din Cluj și Szeged și a debutat pe scena Operei Maghiare din Budapesta.

În primăvara anului 2018, la Teatrul Național din Szeged a fost votat ca cel mai bun tânăr cântăreț de operă a sezonului pentru rolul său din Ernani, unde a mai putut fi urmărit în rolurile Barinkay, Turiddu și Canio.

Ansamblul de coarde Mercurium

Inițiativa înființării Mercurium a aparținut violonistului Péter Ernő și ansamblul este format din membri de coardă ai Orchestrei de Cameră din Miercurea Ciuc. Există puține orchestre mici de coarde în regiune și acest gol s-a dorit a fi umplut de această formație. Încă de la înființare au susținut numeroase concerte în diferite formațiuni precum trio, cvartet și quintet.

Membri: Ernő Péter – vioară (director artistic), Gábor Kelemen – vioară, Kardos Margit – violă, Lázár

Zsombor – violoncel, Árpád Szőgyör – contrabas, Kiss Lehel – pian.

Ez is érdekelhet