Frumos
Festivalul cultural maghiar Ars HUNGARICA, ediția a 19-a, s-a bucurat de un frumos succes la Sibiu
Festivalul, care a inclus 27 de evenimente, s-a remarcat prin diversitatea genurilor culturale.
Ediția a 19-a a festivalului cultural maghiar Ars HUNGARICA s-a încheiat cu succes la Sibiu. Pe parcursul celor zece zile, peste 3.000 de participanți au luat parte la cele 27 de evenimente desfășurate. Diversitatea programului și îmbinarea armonioasă a stilurilor tradiționale cu cele moderne au asigurat popularitatea evenimentului, oferind momente memorabile tuturor categoriilor de vârstă. Festivalul continuă să demonstreze că este un eveniment de referință în Transilvania și în Bazinul Carpatic, subliniind prezența de secole a comunității maghiare în oraș și promovând valorile acesteia într-un concept cultural inedit.
Pornind de la entuziasmul publicului și feed-backul pozitiv, organizatorii au început deja pregătirile pentru ediția a 20-a, aniversară, care este programată între 7 și 16 noiembrie 2025.
Șase expoziții au îmbogățit oferta culturală a Sibiului
Festivalul a debutat vineri, 8 noiembrie, cu expoziția itinerantă Lumea lui Bánffy Miklós și Kós Károly, deschisă în sala de expoziții a Primăriei Sibiu. Ulterior, în cadrul Muzeului Național Brukenthal a avut loc vernisajul expoziției Fényúton – Pe drumul luminii de Xantus Géza. La Forumul German din Sibiu publicul a descoperit noi perspective prin lucrările și pasiunea artistică a lui Fekete Ferenczi Blanka și Demeter János.
Timár Zsolt, cu expoziția sa fotografică Szigetek – Insule a condus participanții prin peisaje spectaculoase, imaginile fiind expuse în Turnul Sfatului. Totodată, la Galeria Bisericii Reformate din Sibiu au fost prezentate fotografii realizate de artiști maghiari în cadrul Salonului Internațional de Fotografie Maghiară XXIV. La Ocna Sibiului, vernisajul expoziției Legenda Sfântului Ladislau în frescele bisericilor transilvănene a fost însoțit de o prelegere susținută de istoricul de artă Dr. Jánó Mihály.
Șapte concerte au animat atmosfera festivalului
Gala de deschidere a festivalului, desfășurată în sala Filarmonicii Thalia, a fost un moment deosebit, grație superbelor voci invitate: Gheorghilaș (Bajka) Brigitta și Opra Monica, acompaniate de formația Ză Band.
Duminică seara Tímár Sára, câștigătoare a premiului Junior Prima a oferit un concert impresionant la Teatrul Gong, interpretând muzică populară autentică și world music. La Ocna Sibiului, Sala de Adunări a Bisericii Reformate a răsunat de concertul Johannei Bertóti și al lui András Páll.
Gyárfás István Trio a adus un omagiu legendarului artist de jazz Szabó Gábor la Atrium Café, oferind totodată un recital din albumul Cartoon Jazz. Publicul tânăr a fost deosebit de entuziast, răsplătind fiecare piesă cu aplauze puternice. Sala Oglinzilor a fost locul în care cântecele populare și muzica tradițională au creat o atmosferă autentică ungurească, iar participanții au învățat pași de csárdás instruiți de Kovács János și Kovács Erika, acompaniați de formația Lelkes.
Pianistul Csíky Boldizsár a susținut un recital de pian memorabil în fața unei Săli a Oglinzilor arhipline. Festivalul s-a încheiat cu un concert spectaculos al trupei Koszika & The HotShots la Teatrul Gong, reinterpretând piese de muzică populară în stiluri neașteptate, de la funk la ritmuri braziliene și cântece populare din Transilvania reinterpretate.
Patru programe literare au adus în prim-plan noi autori și volume
În cadrul primei întâlniri literare, Valentin Trifescu și Alexandru Păunescu au discutat despre literatura saturniană și lucrările dedicate lui Deák Tamás. Totodată, lansarea volumului comemorativ Kós-Bánffy, Bánffy-Kós a fost o incursiune istorică captivantă, condusă de Szebeni Zsuzsa, directoarea Institutului Liszt din Sfântu Gheorghe.
De Ziua Limbii Maghiare, publicul a redescoperit ilustratul volum Álommese a békéről al pictorului Incze Ferenc. În aceeași notă nostalgic-literară, Bathó Éva a prezentat cartea Álomutazás a természetben, scrisă de bunicul său, Bathó László în urmă cu 70 de ani.
Trei programe pentru copii au oferit celor mici clipe de bucurie
Atelierul creativ CsodaVár a fost o ocazie de a descoperi numeroase povești datorită inspirației oferite de Gazdag Erzsébet. Sala Oglinzilor a fost plină de veselie în cadrul concertului Almából ki, körtébe be, susținut de Bertóti Johanna, unde copiii și părinții au participat la jocuri muzicale. Tot aici, Teatrul Csicsogó din Ungaria a prezentat spectacolul de păpuși Kökény Matyi.
Cinci spectacole de teatru au deschis porți spre universul literaturii
Teatrul Maghiar de Stat „Csíky Gergely” din Timișoara a impresionat publicul cu spectacolul „Cu sora soarelui, cu o stea strălucitoare”, inspirat din balade populare maghiare și ale lui Arany János, găzduit de Teatrul Gong.
Gyulai Zsuzsa, recitatoare premiată cu distincția Radnóti a susținut monodrama Femei-scriitoare, care a explorat viețile și operele poetelor Török Sophie, Kaffka Margit și Nemes Nagy Ágnes. Această călătorie lirică profund emoționantă a fost prezentată și publicului din Ocna Sibiului.
Seara dedicată marilor poeți ai secolului XX a avut în centru spectacolul „Spune adevărul, nu doar realitatea”, un recital solo susținut de Eperjes Károly, actor maghiar distins cu Premiul Kossuth. Acesta a creat un dialog captivant între poezie și arta spectacolului, oferind momente de neuitat.
Teatrul de poezie Ampelopsis a prezentat piesa „Apostolul”, inspirată de poemul omonim al lui Petőfi Sándor. Cu o îmbinare impresionantă de tehnici moderne de lumini și sunet, spectacolul a oferit publicului o experiență artistică memorabilă.
Degustări de vin și tururi ghidate au completat programul festivalului
Vinurile maghiare au demonstrat din nou unicitatea și rafinamentul lor în cadrul degustării conduse de Vincze László, coordonatorul Clubului de Vin EMKE, la Sala Oglinzilor.
Sibiul istoric, cu frumusețea sa arhitecturală și patrimoniul cultural a fost descoperit printr-un tur ghidat oferit de profesoara Balázs Enikő, care a dezvăluit poveștile ascunse ale orașului.
Organizatori și susținători
Festivalul a fost organizat de Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu, cu sprijinul Primăriei Municipiului Sibiu, Consiliului Județean Sibiu, Secretariatului de Stat pentru Politici Naționale din cadrul Guvernului Ungariei, Fundația Bethlen Gábor, Fondului Național pentru Cooperare, Fondului Național Cultural, UDMR – Fundația Communitas, Ministerului Construcțiilor și Transporturilor din Ungaria, Alianței Organizațiilor Familiale din Bazinul Carpatic și Programului Csoóri Sándor.
Parteneri:
Uniunea Mondială a Fotografilor Maghiari, Asociația Maghiară de Cultură din Transilvania și Organizația de Tineret, Muzeul Național Brukenthal, Forumul Democrat German din Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Institutul Liszt din Sf. Gheorghe, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul pentru copii și tineret GONG, Asociația Culturală Tiszavárkonyért, Contact Szolnok, Raster Studio, Demeter Attila Videó, Dialog Box , Simple Guy, Lor.And Take Away, Hungarikum Shop, Coffe Store, Restaurantul INTIM, Gulyás Mester, Parohiile Reformate din Sibiu și Ocna Sibiului, Parohia Romano Catolică din Sibiu.
Parteneri Media:
MTVA – DunaTV, Erdély TV, Radio Cluj, Radio Tg. Mureș, Magic FM, Zile și Nopți, Hermannstadter Zeitung, Tribuna, Szabadság, Művelődés, Programturizmus.hu, Kronikaonline.ro, Sibiul Azi, Sibiul în Imagini, Strada Cetății, Sibiu NOW, Sibiu City App, Szeben.ro