Expozitie de caricaturi Könczey Elemér

Vernisaj de expoziție: Könczey Elemér – Caricaturi

5 iulie 2019 – vineri la ora 16, Muzeul în aer Liber ASTRA

„În comparaţie cu idealul nostru suntem toţi nişte caricaturi reuşite, cu toate poantele defectelor şi slăbiciunilor noastre… încercând cu disperare să le camuflăm. Singura noastră şansă pentru un rezultat de egalitate decent este autoironia şi umorul…”” zice Elemér Könczey a cărui expoziție de caricaturi o vom vernisa vineri, 5 iulie, de la ora 16.00 la târgul de țară, Muzeul Astra

Sibiul va găzdui pentru a doua oară o selecție de caricaturi din colecția artistului Könczey Elemér din Cluj Napoca în cadrul Zilelor Hungarikum. Lucrările vor avea ca temă comună gastronomia și caracterul uman atât de bine reprezentat de artist în caricaturile sale.

Fiecare operă semnată de Könczy, așa cu îi spun prietenii, este un mesaj într-o poveste spusă în câteva linii pe hârtie. Lucrările pot fi considerate o tentă de parodie asupra societății noastre presărată cu sarcasm și umor.

”Könczey Elemér s-a născut în 1969 la Odorheiu Secuiesc. Diploma de bacalaureat a obţinut-o în 1988 la Liceul „Tamási Áron” din oraşul natal. Între 1990–1993 a urmat cursurile Facultăţii de Construcţii din Cluj. În 1994, tot la Cluj, a absolvit Şcoala Populară de Artă, specialitatea grafică, iar în perioada 1996–2001 a fost student la Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu”, secţia grafică, susţinându-şi lucrarea de licenţă în grafică pe computer (iulie 2001). A predat grafică publicitară, editare de publicaţii şi noţiuni de grafică publicitară la Facultatea de Jurnalistică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj între 2001-2014.

Prima caricatură a lui Könczey Elemér a apărut în 1993, în cotidianul clujean de limbă maghiară „Szabadság”, la care a lucrat în calitate de colaborator extern. Este unul dintre fondatorii săptămânalului „Perspektíva”, editat de Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj, îngrijindu-se de partea artistică a publicaţiei. Are o rubrică permanentă de caricaturi în cotidianului transilvan de limbă maghiară „Krónika”, de la înfiinţare (1 noiembrie 1999) şi până în prezent. Din peste 4000 de desene apărute în diversele periodice, cele mai reprezentative pentru autor au stat la baza unui volum de caricaturi trilingv, care a apărut în iunie 2002 („Fără titlu”). În 2009, a apărut al doilea volum de caricaturi cu titlul „Raţia”, ce conţine 365 de desene selectate din cele care au apărut până în 2009.

Ca grafician liber profesionist, Könczey Elemér a conceput numeroase embleme, logotipuri, pliante, afişe şi identităţi vizuale pentru diverse organizaţii nonguvernamentale şi comerciale din ţară. A conceput peste 20 de layout-uri de presă („Provincia”, „Krónika”, „Korunk”, „A hét”, „Erdélyi Gyopár”, „Keresztalja”, „Szabadság”, „Napsugár”, „Szivárvány”, „Revista Română de Istorie a Presei”, „Nők Világa”, „Civil Fórum”, „Transsylvania Nostra”, „Scientia Iuris” etc.)

A mai realizat concepţia grafică a peste 300 de coperţi de carte pentru diferite edituri (CRDE, ISPMN, Korunk-Kompress, Fundația pentru Școală, Universitatea Sapientia, Eikon, Societatea Muzeului Ardelean, Editura Mentor, Editura Exit, Editura Erdélyi híradó, Societatea Etnografică Kriza János, Editura Sétatér etc.)

Este fondatorul și conducătorul atelierului de grafică „Idea Plus” din Cluj, din 2007.” sursa: macluj.ro

Ez is érdekelhet