Concert Borbély-Dresch Quartet în deschiderea festivalului Zilele HUNGARIKUM, ediția a 12-a
Sala Thalia – 27 iunie 2021, ora: 19,00
„Trupa este o formaţie comună a doi dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai etnojazzului maghiar, Borbély Mihály şi Dresch Mihály, o formaţie în care cei doi saxofonişti se împacă bine creând o muzică calitativă în care formulele obişnuite şi definiţiile de gen îşi pierd valabilitatea. Lumea lor muzicală comună este uneori melancolică, dar caracterizată prin gust muzical nelimitat şi bogăţie sentimentală, în ea sunt prezente deopotrivă elementele de jazz, cât şi motivele muzicii tradiţionale din Bazinul Carpatic.” (Fidelio, V.D.)
Borbély Mihály – saxofon, taragot, clarinet bas, fluier
Dresch Mihály – saxofon, fuhun
Horváth Balázs – contrabas
Szabó Hunor – tobe
Intrarea este liberă, locurile se vor rezerva pe bază de înregistrare!
În conformitate cu reglementările în vigoare vă rugăm să vă înregistrați pentru a putea avea acces gratuit la acest concert.
Acest demers durează mai puțin de un minut și se realizează pe o platformă
Înregistrarea se va putea face și la intrare, în limita locurilor disponibile rămase libere de la înregistrările online.
BORBÉLY MIHÁLY este un multiinstrumentist polivalent pe care îl puteţi auzi ca solist deopotrivă în proiecte muzicale de folclor, jazz sau de muzică contemporană, compoziţiile sale fiind interpretate de renumite formaţii camerale şi orchestre simfonice. Este fondator al formaţiei Vujicsics. Concertează şi participă la înregistrări cu formaţiile proprii: Balkán Jazz Project, Borbély Műhely, Borbély-Dresch Quartet, Quartet B, respectiv în duo cu pianistul Binder Károly. Cu trupa ungaro-americană Eastern Boundary Quartet au realizat trei albume de succes. Colaborează la înregistrarea a numeroase discuri în Ungaria şi în străinătate. A concertat pretutindeni în Europa, în SUA, în Mexic şi în Australia, şi a fost invitat la mari festivaluri cu reprezentanţi de seamă ai diferitelor genuri, autohtoni şi străini, dintre care îi menţionăm pe Paul Bley, Steve Coleman, Trilok Gurtu, Charles Lloyd, Herbie Mann, ROVA Saxophone Quartet, Saxophone Summit (M. Brecker-D. Liebman-J. Lovano), Jiri Stivin, Zbignew Namislovsky. Predarea muzicii este un element important al vieţii sale şi al filozofiei muzicale, fiind profesor la Catedra de jazz din cadrul Universităţii de Muzică Lisz Ferenc. În această calitate este invitat la instituţii importante precum Birmingham Conservatory, Royal Academy of Music – London, Conservatoire de Lyon, DISTIL Scotland/England, Tabăra de Jazz Lamantin, Seminarul Bartók din Szombathely. Borbély Mihály a fost distins cu premiul cel mai bun solist de jazz în 1988 la Festivalul de jazz din Karlovy Vary; de asemenea a obţinut premiul eMeRTON cu formaţia Vujicsics (2000) şi cu formaţia Borbély Műhely (2004), obţinând şi premiul pentru artă interpretativă Artisjus. Discul realizat cu Borbély M. Quartet a devenit discul anului 2004. I s-au decernat distincţii importante precum Premiul Liszt, Premiul Szabó Gábor, Premiul Kossuth, respectiv Crucea de merit al Republicii Ungare în grad de cavaler.
DRESCH MIHÁLY este o figură marcantă a jazzului maghiar contemporan, saxofonist de excepţie care şi-a creat propria lume muzicală prin contopirea muzicii populare maghiare şi a jazzului. Este invitat la numeroase festivaluri şi cluburi renumite, a cântat la Jazz & Wine Festival în Italia, la Festival Jazzcb în Franţa, la Kalisz Festival în Polonia, la Jazz Brugge festival în Belgia, la London Jazz Festival, la JazzFest Wien, în clubul parizian New Morning. De-a lungul carierei a urcat pe scenă şi a realizat înregistrări cu renumiţi interpreţi precum John Tchicai, Archie Shepp, Roscoe Mitchell, Chico Freeman, Lee Konitz, David Murray şi Dewey Redman. Cu toate că Dresch şi-a format o lume muzicală absolut individuală, nu s-a îndepărtat în totalitate de mainstream jazz, fiecare album al său conţinând şi câte-o compoziţie evergreen. Dresch Mihály este artist emerit distins cu Premiul Liszt Ferenc, obţinând în anul 2002 Premiul pentru Cultură Paralelă, respectiv titlul de jazzistul anului 2005 din partea Revistei Gramofon.
Horváth Balázs a absolvit Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, secţia contrabas al Facultăţii de jazz. Paralel, în 1998 a studiat instrumentul cu Dave Clark, fiind student la Berklee Summer School (Perugia), apoi la Conservatoire National Supérieur de la Musique-ben (Paris) la clasa profesorilor Riccardo Del Fra, Daniel Humair şi Francois Théberge. În prezent este membru în formaţiile Quartet “B”, Borbély Műhely, Váczi Dániel Trio, Borbély – Dresch Quartet, Trio Minor, Balkan Jazz Project, Horváth Gábor Trio, Karosi Júlia Quartet şi Kovács Linda Quintet. Alte concerte şi colaborări: Budapest Jazz Orchestra, Kőszegi Imre Quartet, Modern Art Orchestra, Nagy János Trio, Fenyvesi Márton Trio. A urcat pe scenă alături de Ave Liebman, Herbie Mann, Dewey Redman, Kyle Gregory, Ben Castle, Al Foster, Mike Manieri, Miles Griffith, Daniel Humair, Harry Sokal şi Theodosii Spasov.
Szabó Hunor este chitarist şi baterist. A absolvit secţia percuţie jazz la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. În anul 2008 a fondat formaţia The Qualitons, care evocă muzica anilor 60, 70. La început a fost orchestra cântăreţei Kovács Kati, apoi au devenit o formaţie independentă, fiind prima trupă maghiară care a evoluat într-o emisiune radio KEXP din Statele Unite ale Americii. G. Szabó Hunor este omul de bază al formaţiei, compozitor principal, chitaristul, vocalistul şi toboşarul acesteia În afară de The Qualitons este percuţionistul şi chitaristul mai multor trupe, precum Jónás Vera Experiments, Egy Kiss Erzsi Zene, Borbély Mihály Quartet, Borbély-Dresch Quartet, Smárton Trió, Kardos Négyes şi Dzsida.