Casă din Nou Săsesc în Ungaria

Expoziția, amplasată în casa Nou Săsesc prezintă modalități de păstrare a patrimoniului și monumentelor din Transilvania. O altă temă care este afișată în casa de sași este cumpărarea acestora din România comunistă, între anii 1968 și 1990, când 250.000 de sași din Transilvania au părăsit țara și au plecat în Republica Federală Germania.

Interesant este faptul că Muzeul în Aer Liber din Szentendre a fost înființat în același an cu cel din Sibiu, 1967. Prin organizarea pe cele 16 hectare a ansamblului Transilvania Muzeul din Szentendre (Szentendrei Skanzen) face un pas important prin internaționalizarea exponatelor, depășind granițele actuale ale Ungariei și prezintă patrimoniul, monumentele, obiectele de secol 19-20 din Transilvania. Ansamblul nu este terminat, pe lângă actualele imobile, gospodării și expoziții urmează amenajarea altora.

La eveniment au participat peste 1000 persoane, miniștrii, secretari de stat și reprezentanți de instituții administrative și culturale din Ungaria și Transilvania. Complexul Național Muzeal ASTRA și Asociația HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu au fost reprezentate la festivitățile oficiale de predare a unității expoziționale de Cosmin Ignat, șef secție respectiv Levente Serfőző, președinte.

În ansamblul nou creat pătrundem printr-o poartă subterană și ajungem în piaţa principală a unui orăşel transilvan de la începutul secolului 20. Clădirile orașului sunt situate în jurul fermecătoarei piețe a orașului, unde ne întâmpină firma de avocatură din Sf. Gheorghe proiectată de Károly Kós, tipografia din Tg. Mureș cu o fațadă impunătoare în stil Art Nouveau și clădirea cafenelei din aceeași localitate care defineșc atmosfera unui oraș mic, viu și fermecător.

Gospodăria din Nou Săsesc dezvăluie diversitatea și bogăția culturii săsești din Transilvania, gospodăria din Săcele prezintă modul de viață al ceangăilor. Pe lângă arhitectura și modul de viață din zona Târnavelor, vizitatorii se pot familiariza cu ingredientele zilnice ale bucătăriei transilvănene la gospodăria din Bălăușeri.

La evenimentul de inaugurare și predare a ansamblului Transilvania din Muzeul în Aer Liber Szentendre a participat și nou aleasa președintă a Ungariei, Katalin Novák care a subliniat: ”Cultura maghiară din Transilvania nu este parte a trecutului poporului maghiar, ci face parte din prezentul nostru. Fără Transilvania, Ungaria nu ar fi la fel. Limba maternă și cultura leagă Transilvania și Ungaria.”

Episcopul unitarian István Kovács, Președintele Republicii Ungaria Katalin Novák, Episcopul reformat Béla Kató și Arhiepiscopul de Alba Iulia Gergely Kovács la Muzeul Etnografic în aer liber din Szentendre. Foto: Zsolt Szigetváry

Ez is érdekelhet

Ars HUNGARICA în noiembrie

Ars HUNGARICA în noiembrie

Festivalul Ars HUNGARICA revine la Sibiu în noiembrie Ediția a 19-a a festivalului Ars HUNGARICA, un...