Prezentare de carte gastronomică – Cărticica meseriei de bucătar (1695)
Prima carte de bucate tipărită din această regiune, tradusă în limba română de Prof. József Lukács. Gazda evenimentului: Prof. dr. Zaharescu Lucia
la ora 13:30, 5 iulie 2019 – vineri în Muzeul ASTRA – Pavilionul Multicultural ASTRA
Istoricul clujean József Lukács a tradus o carte de bucate tipărită în 1695, în Ardeal, în care se găsesc, printre altele, cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj, cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc. Este vorba despre prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi, care a devenit un adevărat best-seller în epocă, fiind retipărită de mai multe ori.
„Cărticica meseriei de bucătar – cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” va fi lansată în curând de Editura GastroArt. Este vorba despre o traducere în premieră din maghiara medievală realizată de istoricul clujean József Lukács, cel care semnează şi notele explicative şi studiul introductiv. Cartea are 272 de pagini. Cartea de faţă marchează multe alte premiere mai mult decât demne a fi menţionate şi subliniate: cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj, cea mai veche reţetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc, se arată într-un comunicat al editurii. Nu în ultimul rând, “pe baza argumentelor putem afirma că Sofia Tofeus poate fi recunoscută drept autoarea primelor patru părţi ale Cărticelei meseriei de bucătar şi, implicit, prima autoare de pe teritoriul României căreia i s-a tipărit o lucrare”.