O multitudine de programe gastronomice la cea de-a 14-a ediție a Zilelor Hungarikum
La Concursul de Gătit organizat sâmbătă se vor putea degusta gulyás și alte mâncăruri tradiționale maghiare pregătite la ceaun, iar duminică vor găti maeștrii bucătari din juriu și invitații festivalului, în cadrul celei de-a 14-a ediții a Zilelor Hungarikum desfășurat la Muzeul în Aer Liber ASTRA din Sibiu, între 30 iunie și 2 iulie 2023.
Sâmbătă, va avea loc tradiționalul Concurs de Gătit, în cadrul căruia vor concura peste 25 de echipe în acest an. La competiție s-au putut înscrie echipe formate din cel puțin două persoane, iar acestea provin din Sibiu, Sighișoara, Cluj-Napoca, Berghia de Mureș, Nicolești, Borsec, dar și din Ungaria, mai precis de la Debrecen, Kecskemét, Pécs, precum și din Topolya, Serbia – toate având sarcina de a pregăti mâncăruri tradiționale la ceaun.
Preparatele vor fi evaluate de un juriu profesionist și invitați ai festivalului format din opt membri: din Ungaria Mihály Komlósi, Maestru al preparatelor la ceaun, László Bihacsi, Cavaler al Ordinului gătitului la ceaun, Antal Soós, membru al Ordinul Regal al gătitului din Ungaria, György Csontos, bucătar recunoscut al gătitului tocăniței de Karcag / preparat recunoscut hungarikum. Din Sibiu îi vom avea prezenți pe Gyuszi Bíró din Sibiu, bucătar șef Restaurant Lyra, Lóránt Erdei, proprietar și bucătar șef Lor.And Take Away, Zsolt Dull, proprietar și bucătar șef Gulyás Master, Carol Szatmari, Biblioteca Județeană Astra.
Duminică în ultima zi a celei de-a 14 -a ediții Zilele Hungarikum participanții vor avea parte de o adevărată experiență culinară, membrii juriului și bucătari invitați vor prezenta lumea gastronomiei maghiare cu preparate deosebite care vor fi oferite și spre degustate publicului vizitator: gulyás ca în pusta maghiară, tocăniță de berbecuț de la Karcag, tocăniță de cerb, bogrács de Sibiu, ceaun de fasole ca la Mohács, tocăniță de berbecuț ardelenească, gulyás secuiesc, tocăniță de gheare, ciorbă de pește din crap, papricaș de pui, ciorbă de ciuperci.
Vizitatorii vor putea degusta și deserturi proaspete, gătite la fața locului, cum ar fi: specialitatea desert din Micfalău – Covasna. langoș secuiesc sau kürtőskalács cu paprika.
Merită să vizitați Muzeul în Aer Liber ASTRA din Dumbrava Sibiului în toate cele trei zile ale festivalului Zilele HUNGARIKUM, 30 iunie – 2 iulie.