Szabadtéri kísérő műsorok, termékek, vendégek

Hungarikum Napok – 2018. július 6-8. az Astra Falumúzeumban

A 2018-as Hungarikum Napokon számos meglepetéssel várjuk vendégeinket. A Kárpát-medence több régiójából érkeznek hozzánk vendégek, előadók, gasztró-turisztikai bemutatók, programok. Alább olvashatják a programok összegezését, azzal a megjegyzéssel, hogy a cikk folyamatosan frissül, érdemes tehát vissza-visszalátogatni.

Néptánc

Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ támogatásának köszönhetjük, hogy idén sem hiányzik a népzene és a néptánc a rendezvényről, nem mellesleg a gyermekműsor és kézművesek jelenléte is az együttműködésünk eredménye.

Virág Imola – Háromszék Táncegyüttes

Virág Endre – Háromszék Táncegyüttes

Stekbauer-Hanzi Réka – Százlábú Néptáncegyüttes

Kisgyörgy Máté – Százlábú Néptáncegyüttes

Műsoron: felcsíki-, mezőségi-, kalotaszegi és szatmári táncok

Ének: Stekbauer-Hanzi Réka – moldvai-, mezőségi-, küküllőmenti dalok

Tánctanítás (ajánlott a nagy közönségnek): moldvai és felcsíki táncok

Népzene

A Folker együttes tagjai, egyénenként és csapatban is több éve foglalkoznak a magyar néphagyomány értékeivel, népzenével, néptánccal, népi énekléssel és oktatással.

Az együttes 2001-től működik Folker néven, rendszeresen muzsikálnak a sepsiszentgyörgyi gyermek- és felnőtt táncházakban, az erdélyi nyári népzene és néptánc táborokban, számos rendezvényen, fesztiválon, táncháztalálkozón léptek fel, úgy Erdély különböző városaiban, mint Magyarországon, a Vajdaságban, vagy Nyugat-Európában.

Különböző színházi produkciókban szerepeltek, kiállítás megnyitókon vettek részt, filmekhez szereztek zenét.

2007-ben jelent meg a „Kecsketánc” című CD-jük, amely mesekeretben mutat be néhányat a felcsíki, gyimesi és moldvai magyar népdalok, táncok és népi gyermekjátékok közül.

Az együttes tagjai: Csibi Szabolcs – nagybőgő, gardony / Kelemen István – hegedű / Lőrinczi Zsolt – koboz, brácsa / Melkuhn Róbert – furulya, kaval

https://www.facebook.com/FolkerEgyuttes/

Gasztroturisztikai tér

Konferencia és előadások helyett idén inkább bemutatkozókkal, kóstolókkal és hasznos tájékoztatókkal várjuk a Hungarikum Napok részvevőit a gasztroturisztikai térben. A kiállítók rövid bemutatása:

Kecel

Kecel a Duna–Tisza köze nyugati felén három történeti-néprajzi táj: a Kiskunság, a Bácska és a Kalocsai Sárköz találkozásánál az 54-es főút mellett fekszik. Megközelíthető Kiskőrös, Soltvadkert, Kiskunhalas, Kalocsa vagy Császártöltés felől. A HÍD Egyesület 2017-ben kötött partnerségi megállapodást a Keceli Városi Múzeummal és kisebb csoportos látogatások után, a keceli önkormányzat is képviselteti magát a Hungarikum Napokon. Részt vesznek a főzőversenyen, szabadtéri kiállítást szerveznek és bemutatják értékeiket a rendezvényen.

http://kecelmuzeum.hu/

Nyíregyháza

Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, 1990 óta megyei jogú város (előtte 1989-től megyei város). Székhelye a Nyíregyházi járásnak is. Az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120 000 lakossal. Dinamikusan fejlődő város. A térség gazdasági és kulturális motorja. Vonzó turisztikai célpont.

Az Észak-Alföld második legjelentősebb településének számít. A több mint 500, köztük számos különleges fajt bemutató Állatparkja európai szinten is elismert.

https://www.nyiregyhaza.hu/

A térség turistalátványosságait a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit küldöttsége mutatja be a nagyszebeni fesztiválon.

https://www.facebook.com/tdmnyiregyhaza/

Szolnok

Önt is várja Szolnok, a Tisza fővárosa!

A „gyógyvíz országnak” is nevezett Jász-Nagykun-Szolnok megye hét megyével határosan helyezkedik el a Tisza, a Hármas-Körös és a Zagyva folyása mentén. Természeti értékei közül legjelentősebbek a jó termőföld, a termálvízkincs, a hosszantartó napsütés, valamint a folyópartok és árterek érintetlen természeti szépségei. Megyeszékhelye Szolnok, amely az Alföld szívében, a Tisza és Zagyva folyó torkolatánál, Budapesttől 100 km-re fekszik. Megközelíthető a 4-es sz. főúton Budapest és Debrecen irányából, vasúton Budapestről, a Nyugati és Keleti pályaudvarról induló vonatokon egyaránt.

Szolnokot 1075-ben említik először I. Géza garamszentbenedeki alapítólevelében, mégpedig Zounok néven. Valószínűleg a megye első főispánjáról, Zounokról (Szaunikról) nevezték el, akit a Vata-féle pogánylázadás idején Gellért püspökkel együtt meggyilkoltak. A városnak kezdetben a tiszai rév, a vámhely, a megyeközponti szerep, később a mezővárosi cím adott rangot, de vára 1552-ig föld-, illetve palánkvár volt, és valódi városi arculatot csak a 19-20. században öltött. A 150 éves török uralom után tizenkétszer kellett újjáépíteni különböző természeti katasztrófák és háborús pusztítások miatt. A rendszerváltozás után nagy lendülettel indult meg a városszépítés, és főleg az utóbbi években egyre látványosabban fejlődik, szépül a 2014-ben 939. születésnapját ünneplő Szolnok.

http://info.szolnok.hu/

Évekkel ezelőtt léptünk partnerségre a Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálattal és több közös eseményt is szerveztünk már, Nagyszebent Szolnokon mutattuk be és a híres Szolnoki Gulyásfesztiválon is részt vettünk. Szolnok Önkormányzatát és a Polgármesteri Hivatalt a Városmarketing és Turisztikai Osztály munkatársai képviselik a kilencedik Hungarikum Napokon.

https://contactmksz.hu/

Pécs

Pécs megyei jogú város, Magyarország ötödik legnagyobb települése, Baranya megye, a Pécsi járás és kistérség székhelye.

A kelta és pannon törzsek lakta vidéken a 2. század elején a rómaiak alapítottak várost Sopianae néven. A település a 4. századra tartományi székhellyé és a korai kereszténység egyik jelentős központjává vált. Az ebből az időszakból származó ókeresztény temetői építményegyüttest az UNESCO Világörökségi Bizottsága 2000 decemberében felvette a világörökségi listára.

A püspökséget 1009-ben Szent István király, az ország első egyetemét 1367-ben Nagy Lajos király alapította a városban. (Ma is itt működik az ország legnagyobb létszámú egyeteme, közel 34 ezer hallgatóval.) A középkori Pécset az ország kulturális, művészeti életének egyik központjává tette Janus Pannonius püspök, a magyar humanizmus nagy költője, a latin nyelvű magyar költészet legjelesebb képviselője.

A 150 éves török hódoltság után – e korszakból olyan gazdag építészeti emlékeinek maradtak fent, mint a Gázi Kászim pasa dzsámija a város főterén –, 1780-ban Pécs szabad királyi városi rangot kapott Mária Terézia királynőtől. Ezt követően erőteljes polgárosodás, gazdasági fejlődés indult el. Az iparosodás a 19. század első felében jelentősen felgyorsult, a Zsolnay-kerámia, a Littke-pezsgő, az Angster-orgona világhírűvé váltak.

Pécs mindig soknemzetiségű település volt, kulturális rétegek rakódtak egymásra, nemzetiségek hagyományai, értékei ötvöződtek két évezredes története során. Magyarok, horvátok és svábok ma is békében élnek egymással gazdag kulturális polaritásban, így nem meglepő, hogy a város 2010-ben Essennel és Isztambullal együtt Európa egyik kulturális fővárosa lett. A 2005-ben elfogadott és győztesnek hirdetett pályázat döntő részét a civilek írták, így a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt valóban Pécs programja volt. A program 4 kulturális beruházásra épült: Pécsi konferencia- és koncertközpont, Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont, Múzeumok utcája és a Zsolnay Kulturális Negyed. Ezeket még kiegészítették közterek és parkok újjáélesztése, amelyek mind az Európai Unió társfinanszírozásában valósultak meg. A megtisztelő cím hatalmas fejlesztéseket indított el a városban. Új, modern szállodák, bevásárlóközpont és irodaházak épültek.

Pécs 1998-ban elnyerte az UNESCO Városok a békéért-díját a kisebbségi kultúrák ápolása, valamint a délszláv háború menekültjei iránt tanúsított befogadó, toleráns hozzáállása miatt. A város 2007-ben harmadik, 2008-ban pedig második lett az Élhető Települések nemzetközi versenyének 75 ezer és 200 ezer lélekszám közötti települések kategóriájában.

http://www.pecs.hu/oldal/varosunk

2007 óta kapcsolatban állunk és több alkalommal is meglátogattuk egymást egyesületi szinten, de a két város önkormányzatai között is együttműködik főképpen az Európa Kulturális Főváros cím mentén. Érdekességként említhető, hogy az első Hungarikum Napokon elkészített négy bográcsos egyike a pécsi partnereinké volt. Azaz annak idején közösen indítottuk a fesztivált és a Határokon Túli Magyarságért Alapítvány küldöttsége idén is velünk lesz, népművészeti kiállítással érkeznek és ezúttal nem gulyást, hanem lecsót és halászlevet főznek majd.

http://www.htma.hu/

Borok

Első alkalommal hívtuk meg a Farkas Borszaküzletet, hogy magyar borokat kóstolhassanak a skanzenbe látogatók. Kizárólag őstermelők borait forgalmazza a Farkas Borszaküzlet, és míg kezdetben egri borokkal foglalkoztak, mostanra már Magyarország és Erdély minden neves borvidékéről – Tokaj, Villány, Eger, Balaton, Szekszárd, Nagy-Somló, Küküllőmenti – vannak boraik, valamint borászati ínyencségeik.

http://farkaspinceszet.ro/

Sör

Idén is a helyi 1717 kézműves sörfőzde lesz kint a Hungarikum Napok hétvégi eseményein. Emellett az Eco Zen üzlet palackozott kézműves söreiből is lehet válogatni, de az Igazi Csíki Sör sem hiányozik majd a kínálatból.

https://www.facebook.com/RedCityTransylvania/

Pálinka

A Hargita megyei Angarius vállalkozást 2016-ban Fazakas Attila alapította. Folyamatosan bővülő kínálatát a legkiválóbb minőségű erdélyi készítésű élelmiszerek és italkülönlegességek képezik. Célunk, hogy ezeket a helyi termékeket minél többen megismerjék mind Romániában, mind pedig a határokon túl.

A nyárádszentsimoni Csípán pálinka kisüsti technológiával készül, 50 és 40 fokos gyümölcspálinkák, melyek nem tartalmaznak semmilyen adalékanyagot.Több mint tízféle terméket kínálunk, birs, barack, szilva, körte, meggy, cseresznye nemespálinkákat, bodza, vackor, áfonya vadpálinkákat, ágyas áfonya, ágyas eper, ágyas fekete ribizli és ágyas meggypálinkákat. A termékeket 0,5literes, üveges kiszerelésben áruljuk. A pálinkákat CsípánCsaba, okleveles kertészmérnök készíti, termékeit számos nemzetközi díjjal jutalmazták.

www.csipanpalinka.ro

Csokoládék

A Berri csokoládékat a gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter készíti belga csokoládé-alapanyagokból és liofilizált gyümölcsök felhasználásával, fűszernövényeit pedig a Csibi-Halasi kertészetből szerzi be. Termékei bio és gluténmentesek. A gyümölcsös fehér, fekete vagy barna csokoládék mellett lesznek mentás, málnás, valamint Románia szinten is egyedinek számító citromfüves és levendulás csokoládék. Ünnepekkor alkalomra szabott csokoládé-különlegességeket is készítenek.

www.facebook.com/berrihandmadechocolate

Szörpök

A Fructum Veritas termékek (szörpök, kivonatok és lekvárok) biogyümölcsökből készülnek. A szörpöket, őseink régi receptjei szerint, hidegen sajtolva készítik. A termékeket nemcsak betegségek esetén ajánlják, hanem mindennapos üdítőként és ételként is fogyaszthatók, hiszen nagyon fontos szerepe van a betegségek megelőzésében!

Termékek: citromfű szörp, feketeáfonya szörp, feketeáfonya kivonat, fekete ribizli kivonat, fekete ribizli szörp, fenyőtoboz szörp, fenyőtoboz kivonat, málnaszörp, bodzaszörp, hecserliszörp, homoktövis kivonat, csipkebogyó lekvár, feketeáfonya/meggy/málna/fekete ribizli vegyes lekvár, feketeáfonya lekvár, fekete ribizli magnélküli lekvár.

http://www.fructumveritas.ro

Natúr+ termékek

A termékek kizárólagosan biogyümölcsöt és zöldséget tartalmaznak. A Natúr+ levek tartósítása hevítéssel történik. A gondosan megtisztított gyümölcsöket kimagozzák, majd kicsavarják. Ezután az így nyert masszát kb. 65 C°-ra hevítik és csappal ellátott tasakokba csomagolják. Ezek a tasakok kartondobozba kerülnek. Fogyasztásuk egyszerű és higiénikus. A homoktövis-alma, fekete ribizli-almalevek igazi különlegességek.

www.facebook.com/naturplusz

Babák és handmade portékák

Stelescu-Kovács Tímea handmade termékek készítésével és értékesítésével foglalkozik. Elsősorban a decoupage technikával dolgozik, dobozokat, képeket, gyertyákat és más dísztárgyakat készít párjával együtt. Filcből, gyapjúból és más alapanyagokból készült babákat is lehet majd tőlük vásárolni.

http://timisartshop.mykatapulta.ro

https://www.breslo.ro/timisartshop

Olajok

Havran Gábor hidegen sajtolt olajakat és teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet készít. Kis vállalkozása gyakorlatilag manufaktúraként működik, ezúttal Nagyszebenben is bemutatja termékeit. 8 féle olaj van a kínálatában, ét- és salátaolajak, valamint gyógyászati olajak. Ezen kívül járulékos termékeket, magvajakat, magliszteket, őrleményeket fog bemutatni. Elérhetősége: 0744-600980

Gyermekfoglalkozás

Idén a Paprika Jancsi Egyesületet hívtuk meg, hogy a szabadtéri gyermekprogramokról gondoskodjanak. Az egyesület tagjai régebbi ismerősök a már tinédzserkorú fiatalok számára, hiszen pár évvel ezelőtt részt vettek a Paprika Jancsi táborban.

Paprika Jancsi

Jurtaépítés, -bemutató és íjazás

Már hagyománynak számít a jurtaépítés a rendezvényen, bár most nem szombaton, hanem vasárnap húzzák fel a jurtát, miután tavalytól kezdődően a szabadtéri programot kétnaposra bővítettük a falumúzeumban. A jurtaépítés reggel 9 óra körül kezdődik, majd íjászattal egybekötött bemutatókat tart a meghívott Kalibáskő Erdélyi Egyesület.

http://www.kalibaskogyerekvilag.ro/

Ez is érdekelhet