Sâmbătă, 2 iulie, în cea de-a doua zi a celei de-a 13-a ediții a Zilelor Hungarikum, Serfőző Levente, președintele Asociației HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și vicepreședinte al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, împreună cu vt. Komlósi Mihály, din partea Asociației Gastronomică Panorama Club Mondial, au deschis concursul de gătit, unde aproape douăzeci de echipe au pregătit mâncăruri tradiționale maghiare la ceaun. Vt. Komlósi Mihály, care a jurizat sute de concursuri culinare, a subliniat că gătitul este un element comun care aduce oamenii înapoi la rădăcinile lor, iar pe cei de etnie maghiară îi leagă și mai strâns de valorile comunității maghiare. El a mulțumit pentru invitația de a participa la acest eveniment, întrucât este o experiență neprețuită să te afli într-un cadru atât de frumos.
La categoria GULYÁS: locul întâi a revenit echipei cu numărul 13, Csabi-Sanyi-Miki, locul al doilea echipei cu numărul 12, Chocohouse, iar locul al treilea a fost ocupat de Sare și piper, echipa cu numărul 4.
La categoria ALTE PREPARATE UNGUREȘTI: locul întâi a revenit echipei Phoenix team, echipa cu numărul 19, în timp ce premiul al doilea a fost obținut de echipa Kincsásó, echipa cu numărul 9, iar locul al treilea a revenit echipei La bărlogu’ Team, echipa cu numărul 5.
Asociația HID – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu a acordat premii speciale pentru Homo Nouvus, Berghia de Mureș, Navigatorii Ceaunului și echipei măcelarilor din Nicolești. Premiile speciale ale juriului au fost acordate echipelor Liquid money, EMKISZ, Navogatorii ceanului, Mi-nők și Ad-hoc.
În timpul concursului de gătit, membrii Asociației Pensionarilor „Inimă de Aur” din Sfântu Gheorghe și Corala „Székely István” din Sântionlunca au încântat publicul cu cântece populare maghiare cunoscute. Programul zilei de sâmbătă a fost îmbogățit de un concert de țițere al copiilor din Sibiu, dar numeroși vizitatori au sosit și pentru a urmări dansul spectaculos al trupei „VariDance” din Budapesta. Punctul culminant al zilei a fost reprezentat de o serie de programe culturale. Ziua s-a încheiat cu melodiile antrenante ale trupei „Tárkány Művek”.
Datorită vremii bune, târgul de meșteșuguri a avut o participare numeroasă. Copiii au încercat să se deprindă cu activități de artizanat, cum ar fi împletirea firelor de paie, tricotarea, croșetarea, sculptura în lemn sau forjarea fierului. Pe lângă vizitarea iurtelor, tirul cu arcul și mânuirea biciului s-au dovedit a fi activități populare, datorită Asociației Sportive și de Păstrare a Tradițiilor „Losonczy István” din Timișoara și Asociației „Kalibáskő”.
Unul dintre cele mai spectaculoase standuri a fost cel al Crengii de Nuntă de la Micfalău, unde gospodinele din satul din județul Covasna au pregătit la fața locului desertul tradițional și foarte special.