Micfalău și desertul special: creanga de nuntă

Istoria Comunei

Micfalău (în maghiară Mikóújfalu) este satul de reședință al comunei cu același nume din județul CovasnaTransilvaniaRomânia. Se află în partea de nord a județului, în Depresiunea Sfântu Gheorghe.

Comuna Micfalau este situata intr-un peisaj miraculous, intre Muntii Bodocului si Baraoltului, pe o terasa inalta al Oltului Superior, la mica distanta de Lacul Sf.Ana, de Baile Tusnad si de alte locuri renumite ale Treiscaunelor.

In comuna noastra se poate ajunge pe DN 12 la sud din Sf. Gheorghe, resedinta judetuluiCovasna, la nord din Miercurea Ciuc si pe calea ferata din gara CFR Malnas Bai. Apele minerale natural carbogazoase si bazice, dintre care izvorul “Bedo” este renumit si in judetele limitrofe, “Creanga impodobita” ca unicat mondial inregistrat la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, priceputi cioplitori de piatra, precum si cicloturisti regretatului profesor de sport Fejer Akos, au crescut renumele acestei comunitati
 

Ştiaţi că la Micfalău chiar şi bicicliştii au monument? Acesta a fost ridicat în memoria acelor biciclişti care pe timpul dictaturii, sub conducerea profesorului Fejér Ákos au ajuns la Rodosto (Techiradag, Turcia). Este o comună pe valea Oltului. Numele localităţii vine de la familia de conţi Mikó care deţineau în proprietate întreaga zonă. Vechiul atelier de sticlărie a fost amplasat aici, datorită pădurilor întinse de fag.

O curiozitate locală sunt izvoarele acide utilizate şi ca ape cu proprietăţi curative. Apa minerală sărată (Sósborvíz) este atât de bogată în bicarbonat încât gospodinele din localitate o utilizează la dospirea cozonacului.

Creanga de nuntă

Sándor Nyáguly a fost cel care a relatat, în monografia localității recent publicată modalitatea de pregătire a crengii de nuntă și rețeta cu elementele componente ale acestui desert deosebit. Se pregătește un aluat subțire din care se strâng buchete de câte 3-4 foi și se prăjesc în ulei fierbinte.

Buchețelele astfel prăjite se leagă cu ață albă pe un suport prevăzut cu o talpă punându-se pe masă, în fața mirilor. Bunătățile gastronomice prăjite crocant, împodobite cu benzi colorate sunt date cu zahăr pudră înainte de a fi agățate pe creangă.

https://issuu.com/varosimazs/docs/book_-_traditii_secuiesti_szekely_h/1

Ez is érdekelhet

Ars HUNGARICA în noiembrie

Ars HUNGARICA în noiembrie

Festivalul Ars HUNGARICA revine la Sibiu în noiembrie Ediția a 19-a a festivalului Ars HUNGARICA, un...