Prima parte a festivalului Ars HUNGARICA – dedicat culturii maghiare, care se desfășoară la Sibiu, a început pe 11 noiembrie cu multe evenimente pline de culoare. Vizitatorii au putut participa la vernisaje de expoziții, un spectacol de teatru-poezie și mai multe concerte.
Ediția din acest an a festivalului cultural a debutat cu vernisajul expoziției lui Ștefan Orth, „Tragedia omului”, în timp ce concertul din deschidere în prima seară a festivalului a inclus hituri maghiare și internaționale, precum și aranjamente de muzică clasică interpretate de Péter Sárik Trio & Mariann Falusi, Luiza Zan și Brigitta Bajka. În cadrul galei de deschidere, Orth Enikő a primit premiul EMKE, în semn de recunoaștere a carierei sale și a activității sale ca profesor de muzică și în dezvoltarea continuă a educației muzicale în comunitate. Ziua de sâmbătă, 12 noiembrie a început cu vernisajul expoziției „Am vrut să dau frâu liber conștiinței…”, realizată cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la nașterea lui Tamási Áron, în Galeria Bisericii Reformate. Colecția vernisată este rezultatul unui proiect comun al Academiei Maghiare de Arte și al Casei Maghiarilor, curatoriat de A. Szabó Magda. Panourile expuse urmăresc viața lui Tamási Áron de la Lupeni până la Budapesta. Expoziția este deschisă până în 20 ianuarie 2023.
La Turnul Sfatului a fost vernisată expoziția fotografiilor premiate în anul 2022 la Salonul de Fotografie al Uniunii Mondiale a Fotografilor Maghiari. Asociația împlinește anul acesta 20 de ani de existență, reunind 182 de fotografi din 9 țări. Expoziția itinerantă, prima de acest gen din țară reprezintă munca și profesionalismul asociației. Aceasta prezintă cinci teme în cinci categorii: natură, Bazinul Carpatic, fotografie arhaică, ce înseamnă să fii maghiar și categoria personalitate istorică în contextul Anului Petőfi Sándor. Expoziția, care va putea fi vizitată până la 31 decembrie, prezintă în special fotografi transilvăneni.
Teatrul Poetic Ampelopsis a pus în scenă operele lui Lőrinc Szabó, poet laureat al Premiilor Kossuth și József Attila, călăuzind publicul prin viața poetului, prin dificultățile, luptele și bucuriile sale și apropiindu-i de poezia lui Szabó într-un mod unic.
Concertul lui Pora Zoli & Stone Hills a fost unul cu adevărat interactiv, cu o varietate de cântece și versuri jucăușe, care i-a purtat atât pe copii cât și pe adulți într-o călătorie peste mări și oceane, undeva departe, pe insula empatiei.
Duminică, 13 noiembrie Tritonus Guitar Trio a concertat la Galeria Bisericii Reformate, interpretând piese contemporane, melodii vechi completate de chitara cu opt corzi și bass acustic. Ansamblul cameral GIOIA, cu vocea minunată a lui Somogyi Anita și sunetul duios al flautistei Líbor Dóra a uimit publicul cu interpretări din lucrări de Bach, Bellini, Handel, Puccini, Vivaldi și alții.
Ziua s-a încheiat cu un concert susținut de Herczku Ágnes și Nikola Parov Quartet la Teatrul Gong, care au ghidat participanții în lumea muzicii populare maghiare și est-europene. Vechi cântece, unele mai frumoase decât altele au renăscut într-o formă modernă.
Luni seara, publicațiile și vinurile de calitate au fost în centrul atenției în Sala Oglinzilor, Demeter László prezentându-și cartea „Rețete din Secuime”, de la editura Tortoma, urmat de o lansare de revistă și carte cu Benkő Levente, redactor-șef al revistei culturale Művelődés. Seara a fost completată cu o degustare de vinuri ale Cramei GOBRI din regiunea Mátra, Ungaria.
Marți, Ansamblul de dansuri populare „Háromszék” din Sfântu Gheorghe a urcat pe scena Sălii Mari a Filarmonicii Thalia cu spectacolul „Rézhúrón”, prezentând comorile folclorice ale celor mai frumoase peisaje din Transilvania, transpunând publicul în lumea muzicii populare, a dansului și a cântecului popular din Bucovina, Ținutul Secuiesc, Valea Mureșului Superior, Câmpia Transilvaniei și Țara Călatei. La eveniment au fost prezenți și Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna și Orosz Csaba, președintele organizației județene UDMR Sibiu, care s-au adresat celor prezenți.
Miercuri, 16 noiembrie în Sala Oglinzilor a avut loc deschiderea Atelierului Media de la Sibiu și a expoziției Fundației pentru Evanghelizarea Maghiarilor din Bazinul Carpatic, care este legată de sărbătorile creștine. Seara a fost încheiată cu o reprezentație specială a monodramei muzicale „Celula Karády” de László Darvasi, la Teatrul GONG, în interpretarea deosebită și profundă a actriței Bartha Boróka.
Programe pline de culoare și în a doua jumătate a săptămânii
Iubitorii de cultură din Sibiu nu vor rămâne fără programe de calitate nici în cele patru zile rămase de festival. Joi, de la ora 19:00, iubitorii de jazz sunt invitați la un concert al formației maghiare Haraszti Adam Projekt în sala superioară a Teatrului GONG.
Vineri, 18 noiembrie Tóth Viktor, multiplu laureat al premiului Muzicianul de jazz al anului, va oferi un spectacol deosebit pentru copii și adulți deopotrivă. De la ora 16:00 întreaga familie este invitată la spectacolul său muzical intitulat „Basme maghiare”, iar de la ora 19:00 va urma concertul aceluiași artist intitulat „Beyond” – o improvizație audio-vizuală solo pentru adulți, iar seara se va încheia cu o degustare de vinuri de la crama Bíbor Birtok din regiunea Villány, Ungaria.
Sâmbătă, 19 noiembrie va fi, de asemenea, muzică pentru copii și adulți, Orchestra „Kelekótya” urmând să cânte pentru cei mai mici de la orele 16, iar de la ora 19:00, formația „Kávészünet” din Ungaria va concerta în Sala Oglinzilor. După spectacol, veți putea degusta specialitățile de pălincă ale distileriei Szicsek.
Duminică, în ultima zi a festivalului iubitorii de muzică clasică sunt invitați la un concert susținut de Five Live Acappella din Ungaria, de la ora 11:00, în Galeria Bisericii Reformate. De la ora 12:30, Zsuzsanna Gyulai & Trio Strofa vor interpreta „Lumea îngheață în mine” în Sala Oglinzilor (Atenție! schimbare locație, față de programul oficial transmis presei). Concertul final al seriei de evenimente va fi un recital extraordinar cameral susținut de pianista Krisztina Fejes și flautista Eszter Illés în Sala Oglinzilor, de la ora 17:00.
Ars HUNGARICA la Ocna Sibiului și la Săcădate!
La Ocna Sibiului, vineri, 18 noiembrie, de la ora 19:00 Zsuzsanna Gyulai, poetă laureată a Premiului Radnóti, și Trio Strófa vor prezenta spectacolul literar-artistic „Lumea îngheață în mine”. Artiștii din Ungaria vor prezenta o selecție din autori ai secolului XX, sub forma a aproape 25 de poeme, cântate și recitate. După spectacol, veți putea degusta specialitățile de pălincă ale distileriei Szicsek.
Sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 19:00 tot la Ocna Sibiului, va fi vernisată o expoziție de fotografii selectate din tabăra de artă de la Comandău, intitulată „Viața pe munte”. De la ora 19:30, va cânta trupa Five Live Acapella din Budapesta, urmată de o degustare de vinuri de la podgoria Bíbor Birtok din regiunea Siklós-Villány. Programele vor avea loc în Sala Bisericii Reformate.
La Săcădate, duminică, 20 noiembrie, de la ora 12:30 vernisajul expoziției „Portrete din Sibiu”, urmat de o degustare de vinuri de la podgoria Bíbor Birtok din regiunea Siklós-Villány, în Sala Bisericii Evanghelice
Cea de-a 17-a ediție a ARS HUNGARICA este organizată de: Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu. Susținători: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Biroul Primului Ministru al Ungariei – Secretariatul de Stat pentru Diasporă, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei, Fundația UDMR – Communitas.