Zilele Hungarikum – ediția a 15-a

Hungarikum

Interes mare la cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum din Sibiu

Oaspeți, artiști și echipe de bucătari din mai multe țări au fost prezenți la festivalul în aer liber

Toți cei care au vizitat cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum, în Muzeul în aer liber ASTRA din Sibiu au avut parte de preparate și băuturi delicioase, de muzică excelentă și vreme însorită, dar și de un timp minunat petrecut împreună.  Pe lângă participanții din țară oaspeți din alte 4 țări – Ungaria, Serbia, Slovacia și Slovenia – au fost prezenți la festivalul maghiar din Sibiu, cu diferite programe culturale și culinare.

Peste 8.000 de persoane au fost prezente la Târgul de Țară din Muzeul ASTRA. Zeci de mii de spectatori au participat la programele culturale ale festivalului gastronomic și cultural maghiar organizat de către Asociația HÍD și Muzeul ASTRA.

Internaționalitatea în creștere a festivalului și numărul vizitatorilor demonstrează că există cerere pentru prezentarea culturii tradiționale., există public care apreciază experiențele, cultura și produsele maghiare.

 

Deschiderea și primele două zile

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Hungarikum a avut loc joi, 4 iulie, în Biserica romano-catolică Sf. Treime din Sibiu. Corul Mixt din Veszprém, Ungaria a asigurat programul și concertul festiv. Au ținut discursuri Réka Brendus, director al Secretariatului de Stat pentru Politici Naționale din cadrul Cancelariei Primului Ministru al Ungariei. Zsolt Karácsonyi, vicepreședintele executiv pentru cultură al UDMR și Levente Serfőző, președintele Asociaţiei Maghiarilor din Sibiu HID.

Cimpoierii din Transilvania au distrat publicul cu concerte de muzică și jocuri medievale vineri și sâmbătă. Membrii grupului Bokortanyák din Ungaria, corul de bărbați Dobronak din regiunea Moravia – Slovenia, corul folcloric Árvalányhaj din Slovacia., Ansamblul de dansuri populare Zöld Fenyő din județul Covasna, Kónya Előd și prietenii au contribuit sâmbătă la cea de-a 15-a ediție a Zilelor Hungarikum cu programe culturale pe scena în aer liber a Muzeului Astra.

Ansamblul de Țitere din Sibiu a prezentat un concert în aer liber duminică. După reprezentația tinerelor sibience, pe scenă au urcat Orchestra Dió Héj Citera din Slovacia. Tot duminică, am primit-o pe scenă pe îndrăgita cântăreață de muzică populară Éva Bíró, însoțită de Zoltán Fülöp și acompaniată de Lőrincz Szőcs, muzician din Oradea.

Programe pentru copii

Copii au avut un cort special amenajat, unde Asociația BoGAs i-a distrat cu diferite jocuri, îndeletniciri și programe special create pentru ei, iar Asociația Kalibáskő din Miercurea Ciuc le-a organizat activități tradiționale.

Strada meșteșugarilor a fost o adevărată atracție, în acest an au participat peste 50 de expozanți maghiari, meșteșugari tradiționali locali, dar și din toată țara și din străinătate.

La Concursul de Gătit de sâmbătă, 28 de echipe au pregătit diferite tipuri de gulaș și alte preparate gătite la ceaun. Mâncărurile au fost evaluate de un juriu profesionist format din cinci membri: Mihály Komlósi, membru în conducerea Uniunii Gastronomice Mondiale. Doru Șerban din partea Muzeului ASTRA. Zsolt Dull, bucătar șef GulyásMaster din Sibiu și Gyuszi Bíró, bucătar șef din Sibiu. Președintele juriului: Sándor Kovács, maestru bucătar olimpic și câștigător al medaliei de aur Venesz Award.

La categoria GULYÁS, locul întâi a revenit echipei Sare și piper, locul al doilea echipei  Igazi Gulyás, iar locul al treilea a fost ocupat de echipa Dupla ZZ. La categoria ALTE PREPARATE UNGUREȘTI, locul întâi a revenit echipei Homo Novus II. Premiul al doilea a fost obținut de către echipa Csíkszentmiklósi hentes, iar locul al treilea a revenit echipei Busóföldi Babfőzők.

În ultima zi a evenimentului, duminică participanții au avut parte de o experiență gastronomică specială. Bucătarii din juriu și invitații festivalului de peste hotare au prezentat lumea gastronomia maghiară prin preparatele lor, care au putut fi degustate. Printre acestea s-au numărat tocănița de cocoș, tocănița de porc cu șoric și garnitură, supa de iepure, bogrács de Sibiu, gulyás din carne de porc, deserturi, fasole boabe ca la Mohács, haluska sau tocana de mangaliță fiartă în bere artizanală Augusta.

Zilele Hungarikum este un festival organizat de Asociaţia HÍD – Centrul Cultural Maghiar din Sibiu și Muzeul ASTRA.

Finanțatori: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Fundația „Bethlen Gábor” din Ungaria, Fundația UDMR – Communitas, Fondul Național de Cooperare al Prim-ministrului Ungariei.

Parteneri: Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania, Fundația Casa Tradițiilor Ardelenești. Consiliul Județean și Centrul Cultural Covasna, Centrul Cultural Național din Ungaria. Tiszavárkonyért Kulturális Egyesület,  Contact Szolnok, Fundația pentru Diaspora Maghiară, EMKISZ – Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete, Uniunea Festivalurilor Maghiare din Transilvania. Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, Bisericile Reformată și Romano-catolică din Sibiu, Lor.And Take Away, Evida, Café Drinks, Bere SB. Gulyás Master, Hungarikum Shop.

Parteneri media: MTVA – Duna TV, Erdély TV, Zile şi Nopţi, Magic FM, Hermannstadter Zeitung. Tribuna, Szabadság, Háromszék, Művelődés, Kolozsvári Rádió, Marosvásárhelyi Rádió. Székelyhon.ro, KronikaOnline.ro, Maszol.ro, Sibiul în Imagini, Strada Cetății, Sibiul Azi, Sibiu City App, Szeben.ro.

Ez is érdekelhet