Mozgalmasan telt a 13. Hungarikum Napok második napja

A szombati nap első mozzanataként Serfőző Levente, a 13. Hungarikum Napok főszervezője és vt. Komlósi Mihály, bográcsos ételek Mestere, Gasztronómus, a Világ Magyarsága Gasztronómiai Szövetségének képviselője megnyitották a főzőversenyt, ahol közel húsz csapat készített hagyományos, bográcsos fogásokat. Vt. Komlósi Mihály, aki már több száz főzőversenyt zsűrizett, kiemelte, hogy a főzés egy összetartó, közös elem, ami visszavezet a magyar gyökereinkhez. Megköszönte a meghívást, hiszen ilyen gyönyörű környezetben felbecsülhetetlen élmény részt venni ezen az eseményen. 

A főzőversenyen a gulyás kategóriában első helyezést ért el a 13-as számú, a Csabi-Sanyi-Miki csapat, a második helyet a 12-es csapat, a Chocohouse érdemelte ki, míg a harmadikat a Sare și piper, azaz a 4-es számú csapat nyerte el. 

A más hagyományos étel kategóriában az első helyen a 19-es csapat, a Phoenix team végzett, a második díjat a 9-es, a Kincsásó csapat viszi haza, a harmadikat pedig az 5-ös a La bărlogu’ Team.

A Híd Egyesület külön díjban részesítette a Homo Nouvus, a Mezőbergenye, a Navigatorii Ceaunului és a Csíkszenmiklósi hentescsapatot. A zsűritől különdíjat érdemeltek ki a Liquid money, EMKISZ, Navogatori ceanului, Mi-nők és Ad-hoc csapatok. 

A főzőverseny ideje alatt a sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület, majd a Szentivánlaborfalvi Székely István Dalkör összeszokott tagjai jól ismert, magyar népdalokkal szórakoztatták a résztvevő közönséget. A szombati programot a nagyszebeni gyerek citerások előadása színesítette. De sokan gyűltek a színpad elé, hogy megnézzék a budapesti Varidance látványos táncelőadását, a nap fénypontjaként pedig, a kulturális programok sorozatát a Tárkány Művek fülbemászó dallamai zárták. 

A jó időnek köszönhetően a kézműves vásárt szép számban látogatták az érdeklődők. A gyerekek kipróbálták a kézműves foglalkozásokat, a csuhéfonást, bogozást, horgolást, szövést, fafaragást és a vaskovácsolást. A jurták látogatása mellett népszerű tevékenységnek bizonyult az íjazás, botozás és ostorozás is, köszönhetően a temesvári Losonczy István Hagyományőrző és Sportegyesületnek, valamint a Kalibáskő Erdei Iskolának, akik bemutatókat is tartottak a közönségnek.

Az egyik leglátványosabb standnál a Mikoújfalusi Rakott Ágat lehetett megkóstolni. A községből érkező asszonyok helyben készítették el a hagyományos, különleges desszertet. 

Ez is érdekelhet