Mozgalmas volt a 17. Ars HUNGARICA első hétvégéje Nagyszebenben

Színes programokkal telt a november 11-én kezdődő Ars HUNGARICA nagyszebeni kulturális fesztivál első hétvégéje. A tizenhetedik kiadáson már az első napokban kiállításmegnyitókon, versszínházon és könnyűzenei koncerteken vehettek részt az érdeklődők. 

Szombaton, november 12-én Tamási Áron születésének 125. évfordulójának alkalmából létrejött A tiszta lelkiismeret szavának akartam szabadságot adni… című  kiállítás megnyitójával kezdődött a nap a  Református Templom Galériában. 

Az esemény házigazdája, Varró Sándor református lelkipásztor így fogalmazott: A templom a szebeni magyarok lelki otthona mellett, galéria révén művészeti tárlatok otthona is. A Tamási Áron 125 tárlat bemutatására nyitott szívvel és elmével jöttünk el. Az író szavaival élve: azért vagyunk a világon, hogy otthon legyünk benne. Ez a kiállítás pedig itthonra lelt a Református Templom Galériában.” 

Ezt követően Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője bemutatta a kiállítást. A tárlat törzsanyaga a Magyar Művészeti Akadémia és Magyarság Háza együttműködése révén jött létre, kurátora A. Szabó Magda. A kiállított pannók végigvezetik Tamási Áron életútját Farkaslakától egészen Budapestig. A tárlat 2023. január 20-ig  látogatható. 

Szintén szombaton 16 órától a Magyar Fotóművészek Világszövetségének 2022-es díjazott képeiből nyílt kiállítás a nagyszebeni Tanács Toronyban. A tárlatot Serfőző Levente, Magdó István, a MFVSZ alelnöke és Louis Guermond, nagyszebeni fotós, a Nagyszebeni Nemzetközi Fotószalon zsűri elnöke nyitották meg.

Magdó István elmondta, hogy a Magyar Fotóművészek Világszövetsége idén ünnepeli megalakulásának 20. évfordulóját, mára 9 ország 182 fotósát tömöríti magába. A vándorkiállítás, amely első alkalommal szerepel az országban a szövetség munkáját és szakmai színvonalát reprezentálja. Öt témát mutat be, ezekben a kategóriákban nevezhettek a fényképészek: természetfotó, Kárpát-medence, archaikus módon készített fényképek, mit jelent magyarnak lenni és a Petőfi Sándor év apropóján a történelmi személyiség kategória. A tárlat főként erdélyi alkotók fotóit mutatja be, december 31-ig látogatható.

Louis Guermond nagyszebeni fotós gratulációját és elismerését fejezte ki a művészeknek és a szervezőknek, említést tett arról, hogy a magyar fotográfia mindig is kiemelkedő és példamutató volt, és ez most sincs másképp.

Délután a kolozsvári Ampelopsis Versszínház Fényszárnyú szó című előadásán vehettek részt az irodalom és színházkedvelők a GONG Színházban. Az előadáson Szabó Lőrinc Kossuth- és József Attila-díjas költő  alkotásait dolgozta fel az Ampelopsis Versszínház, végigvezetve a költő életútján, nehézségein, vívódásain és örömein, így a közönség sajátos módon kerülhetett közelebb Szabó költészetéhez. Előadták: Széman Emese Rózsa, Szilágyi Gabriella, Tamás Csilla, Tamás Lehel. A költő hangja: Kerekes Ákos, prológus: Darabont Csenge, zene: Borzási Theodora, díszlet: Bába István, Tamás Lehel. A forgatókönyvet írta, rendezte: Tamás Csilla.

Az est utolsó programjaként 19 órától Pora Zoli & Stone Hills tartott családi koncertet szintén a Gong Színházban. A 2013-ban alakult marosvásárhelyi magyar együttes saját szerzeményekkel és ismertebb gyerekdalok feldolgozásával szórakoztatta a közönséget. A változatos zenével és vicces szövegekkel tarkított, interaktív koncerten egy tengerentúli, az empátia szigetére vezető utazáson vettek részt a kicsik és nagyok egyaránt. 

Vasárnap, november 13-a a zenés programokban bővelkedett: 11 órától a Nagyszebeni Református Templom Galériában a Tritonus Guitar Trio koncertezett, a kortárs darabok mellett a régi idők dalainak feldolgozását is hallotta a közönség, a hangzást nyolchúros gitár és akusztikus basszusgitár bevonásával színesítették. A magyarországi klasszikus gitáregyüttes 2015-ben alakult, több országos és nemzetközi versenyen is rendkívül eredményesen szerepeltek: 2019-ben első helyezést értek el  a Miamiban megrendezett Guitar Foundation of America gitárverseny kamara kategóriájában. Elmondásuk szerint a templomokban szervezett koncertjeik közül egyik legemlékezetesebbre sikerült a nagyszebeni, hiszen a teltházas közönség perceken keresztül tapsolta, padkopogtatással (ahogyan azt a templomban szokás) az előadást. 

12:30-tól a GIOIA Kamaraegyüttes koncertjére került sor a Belvárosi Szentháromság Római Katolikus Templomban. A 2021-ben alakult kamaraegyüttes tagjai Somogyi Anita, aki csodálatos énekével és Líbor Dóra fuvola játékával ejtette ámulatba a hallgatókat: Bach, Bellini, Händel, Puccini, Vivaldi műveiből adtak elő. 

A napot Herczku Ági és Nikola Parov Quartet koncertje zárta a Gong Színházban, ahol  a magyar és kelet-európai népzenék világába vezették el a résztvevőket. A régi, szebbnél szebb dalok mai köntösben születtek újjá. A többszörös eMeRTon-, Kodály-, Bartók- és Liszt-díjas Herczku Ágnes és a Zsarátnok együttessel már fiatalon történelmet író, Népművészet Ifjú Mestere Nikola Parov évtizedek óta meghatározó szereplői a folklór műfajának. Kettejük játékát Gera Gábor (harmonika) és Kovács Márton (hegedű) gazdagította.

A 17. ARS HUNGARICA szervezője a HÍD Egyesület. Támogatók: Nagyszeben Polgármesteri Hivatala, Szeben Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Magyarország Miniszterelnöksége – Nemzetpolitikai Államtitkárság, Nemzeti Együttműködési Alap, RMDSZ – Communitas Alapítvány.

Ez is érdekelhet